Přejít k hlavnímu obsahu
Dům

Původně hřbitovní kaple a vrátnice dostala po letech chátrání moderní kabátek

Info ikona
Původně hřbitovní kaple a vrátnice dostala po letech chátrání moderní kabátek

Budovy postavené už v roce 1865 dlouhé roky zely prázdnotou, a dokonce chvíli sloužily jako veřejné toalety. To už naštěstí neplatí. Nová přístavba z pera architektů Simon Gill Architects vytváří dynamický vztah mezi starým a novým.

Terezie Benoni | 13. 05. 2022

Simon Gill Architects dostali za úkol přestavět původní hřbitovní kapli a vrátnici tak, aby nově mohly sloužit jako moderní rodinné bydlení. Jejich návrh dokonale propojuje původní historické stavby z roku 1865 s ryze moderní přístavbou. Nové uspořádání domu a zahrad zajišťuje, že všechny obytné prostory mají dostatek světla, nabízí potřebné soukromí a doslova nebeský klid, protože za zdmi zahrady je velký hřbitov. Upravené pozemky svou meditativní atmosférou připomínají staré klášterní zahrady. Architektura domu, použité materiály i barevné spektrum nás přenáší mnohem hlouběji do historie a evokují staré italské stavby. Vodní příkop, který lemuje dům připomíná středověké hrady. Kámen použitý na původní stavbě se objevuje i v moderní přístavbě a oba objekty tak vizuálně propojuje.

Baroko, gotika a současný design

Soukromé ložnice a jejich přilehlé koupelny jsou v původní budově, zatímco dispozice přístavby slouží jako společné obytné prostory. Pečlivě uspořádané enfilády poskytují průhledy skrz celý dům. Z jídelny před původní chodby dohlédnete až ke vstupním dveřím. Tmavé a světlé plochy tuto dynamiku ještě zvýrazňují a prostor působí velkorysým dojmem. Na první pohled jednopodlažní přístavba zcela klame svou subtilností. Ukrývá totiž podzemní suterén, kde je ubytování pro hosty, mediální místnost, technické místnosti, ale také velký bazén. Tento prostor ozařují veliké světlíky. Projektanti věnovali velikou pozornost detailům, a především historii místa. Nové masivní schodiště je inspirované katedrálou ve Wellsu a tím v Manchesterské radnici, světlík nad ním zase připomíná Sainte Chapelle v Paříži. Stylově odkazuje jak na éru romantismu, novogotiky, gotiky, tak i moderny. Hladké kamenné zdi a balustrády kontrastují s hrubými odhalenými cihlami původní stavby.

Zdroj informací: Simon Gill Architects, Archdaily (archdaily.com)