Přejít k hlavnímu obsahu
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion
Byt

Rekonstrukce bytu v domě postaveném v divokých devadesátých letech

Info ikona
Rekonstrukce bytu v domě postaveném v divokých devadesátých letech

Přízemí poměrně rozlehlého domu se proměnilo v rodinný čtyřpokojový byt. Cílem bylo dopřát malé školačce vlastní pokoj a vytvořit pro rodinu jeden velký prosluněný prostor, kde bude moct trávit společný čas.

Promotion
Terezie Benoni | 18. 10. 2021

Byt se nachází ve spodním podlaží terasového bytového domu postaveném na počátku devadesátých let. Bratislavský třípokojový byt byl poměrně rozlehlý. K jeho rekonstrukci si majitelé pozvali architekty ze studia JRKVC pod vedením Petera Jurkoviče, Števa Polakovičě a Lukáše Kordíka. Obytná plocha 106 m² se přeměnila na čtyřpokojový byt. Cílem bylo vytvořit pro malou školačku základní školy vlastní pokoj. Ten vznikl na místě bývalé rodičovské ložnice. Ta je dnes tam, kde byla původně kuchyně s jídelnou. Zmizela tak pracovna, kterou nahradila hlavní obytná místnost.

Místo nábytku parapety

Pracovna tedy byla zrušena a sní zmizela i většina původních příček. Vznikl tak jeden prosvětlený prostor, ve kterém se koncentrují všechny společenské aktivity rodiny a časté návštěvy kamarádů. Tento lineární prostor je ukončen velkým oknem s hlubokým "pobytovým" parapetem s výhledem do předzahrádky. Okno se stalo magnetem pro dětské hry či relaxaci rodičů. Roleta nainstalována nad otvorem plní funkci projekční plochy během filmových večerů. V bytě jsou použity především přírodní materiály. Plochy jsou upraveny převážně bílou barvou, světlým dřevem jehličnanů případně litou cementovou stěrkou na podlahách. Nábytek je realizován z neupravených překližkových částí stavebnicovým systémem.

Promotion
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion