Přejít k hlavnímu obsahu
Inspirace

Vymysleli, jak využít veřejné prostranství a vyřešit problém přehřívání míst uprostřed měst

Info ikona
Josema Cutillas

Projekt studia Kogaa reaguje na potřebu zmírnit problémy spojené se změnou klimatu tím, že řeší nadměrné exponování tepelných ostrovů a nedostatku zelených a živých veřejných prostranství v našich městech.

Terezie Benoni | 12. 07. 2022

AIR SQUARE je mobilní veřejné prostranství, které aktivuje nedostatečně využívané městské prostory tím, že jim dává smysl a přináší do nich život. Horní prstenec je navržen jako velký stínicí systém, který ochlazuje a poskytuje útočiště před sluncem a horkem. V noci naopak poskytuje osvětlení tmavých a méně bezpečných městských zákoutí. Jedná se o instalaci, která zlepšuje kvalitu městského prostředí a přispívá k budování rezistentní modrozelené infrastruktury města, což následně zvyšuje kvalitu životního prostředí, zdraví, biologickou rozmanitost a zvyšuje také hodnotu okolních pozemků. V neposlední řadě zvyšuje povědomí o adaptaci na klimatickou změnu, což usnadňuje a urychluje realizaci jinak dlouhotrvajících adaptačních opatření na změnu klimatu, jako jsou změny v územním rozvoji, infrastruktuře, výstavbě, službách, veřejném prostoru a bezpečnosti obyvatel.

Stačí jednoduše nafouknout

Instalace se skládá ze dvou dílčích částí: dřevěného konstrukce a nafukovacího prstence v horní části, který měří celkem 14 m v průměru a 6 m na výšku. Jednotlivé komponenty jsou vyrobeny a nachystány tak, aby byly jednoduše zabaleny a připraveny k použití spolu s většinou hardwaru a montážními pokyny, které usnadňují proces stavby. Základ je vyroben z překližkových desek řezaných na CNC stoji a je navržen jako modulární systém složený vždy z jednoho vertikálního prvku stojné nohy a jednoho horizontálního ramene. Tyto dva prvky se vzájemně propojují a vytvářejí kruhovou nosnou kostru, která zajišťuje stabilitu celé konstrukce. Základna také slouží jako ukotvení mezi horním prstencem a zemí, a to prostřednictvím upevňovacího systému, který ji umožňuje uchycení při větrných poryvech. „Horní prstenec je navržen jako stínicí systém pro veřejná prostranství. V reakci na globální problém nadměrného přehřívání měst vytváří prstenec velkou plochu, která slouží jako úkryt před sluncem a ochlazuje tyto městské oblasti. Pro prstenec byl použit lehký materiál, který lze snadno postavit i složit, je lehký i odolný vůči silným povětrnostním podmínkám. Kruhový tvar umožňuje větší dosah stínění ve srovnání s rovnou stěnou, takže se jedná o prostor chráněný před sluncem. Během večerních hodin funguje bílý prstenec jako světelný difuzér pro nedostatečně osvětlená městská zákoutí. To vytváří pocit péče a sounáležitosti s prostorem, což vede ke zvýšení bezpečnosti v dané lokalitě,“ doplňují autoři projektu z architektonického ateliéru KOGAA.

Zdroj informací: Architektonický ateliér KOGAA

Foto: Josema Cutillas, www.josemacutillas.com, [email protected] Javier Antón Marcia Davis, www.thatdavisgirl.com KUBÍČEK.STUDIO, www.kubicek.studio, [email protected] Mangoshake, www.mangoshake.cz,  [email protected]