Chcete mít zdravější kuchyň? Zbavte se věcí, které mohou škodit vašemu zdraví
Kuchyně je srdcem domova a zároveň místem, kde je nejsložitější udržet pořádek. Víte, že některé předměty jsou potenciálně nebezpečné? Černé plastové náčiní, platová prkénka a nepřilnavé pánve mohou do jídla uvolňovat škodlivé chemikálie. Proto je načase probrat skříně a tyto věci bez milosti vyhodit.
Již léta se diskutuje o bezpečnosti nepřilnavých chemikálií, jako jsou per – a polyfluoralkylové látky známé jako PFAS používané na oblíbené nádobí, které se nepřipaluje. Tímto materiálem je potaženo hodně pánví a nejspíš neexistuje moc domácností, které by alespoň jednu nevlastnily. Případné uvolňování těchto látek je ale spojeno s vážnými riziky, například poškození jater, onemocnění štítné žlázy, obezita nebo problémy s plodností a rakovina. Nejznámější z nich je oblíbený teflon. Dokud není pánev poškozená nebo nepečete na příliš vysoké teploty, nebezpečí nehrozí, jakmile se ale začne nepřilnavá vrstva odlupovat, pánev byste už neměli používat. Podle jedné studie stačí i jediný škrábanec na teflonovém povlaku, aby došlo k uvolnění více než 9000 mikročástic a nanočástic. Nebezpečné je i zahřívání na příliš velké teploty. Riziko můžete snížit pořízením nádobí z litiny, nerezové oceli nebo keramiky.
Plastové náčiní může ohrožovat zdraví
Mnohým z nás číhá v kuchyňských zásuvkách hromada černého plastového náčiní od různých stěrek, naběraček až po metly. I tady výzkumy ukazují na to, že mohou obsahovat různé toxické chemikálie zpomalující hoření, původně používané v elektronice pro zvýšení požární odolnosti. Když je toto náčiní vystaveno teplu během vaření, mohou se toxiny dostat do jídla a zvýšit riziko rakoviny, narušit hormonální systém nebo funkci štítné žlázy. Alternativami jsou výrobky z nerezové oceli nebo dřeva. V nedávné studii vědci z University of North Dakota v USA zkoumali znečištění mikroplasty uvolněné při krájení zeleniny na plastovém prkénku vyrobeném z polypropylenu a polyethylenu. Odhadli, že jeden řez může uvolnit až 1 114 částic, tedy asi 15 mg. Za rok by takto mohl průměrný člověk zkonzumovat cca 50 g mikroplastů a vzhledem k přibývajícím důkazům o jejich škodlivosti to není něco, co chcete mít v žaludku. Znamenají větší riziko srdečních infarktů, mrtvic, vzniku rakoviny nebo autoimunitní poruchy. Mnoho mikroplastů také může negativně ovlivňovat reprodukční systém, astma nebo metabolismus. Raději vyměňte plastová prkénka za bambusová nebo dřevěná.
Staré konzervy, popraskané vařečky nebo zatuchlé koření
Je určitě chvályhodné, když se snažíte opakovaně využívat obaly od jídla, abyste netvořili zbytečně odpad. Bohužel, zejména krabičky z různých restaurací a fast foodů mohou obsahovat látky jako PFAS, které je chrání před mastnotou, ale vám škodí. Hovoří o tom studie zveřejněná spolkem Arnika. Ač dřevěné kuchyňské náčiní můžeme jen a jen doporučit, také tu existuje určité riziko. Zejména ve chvíli, kdy začínají být poškozené a popraskané. Jakmile se to stane, popřemýšlejte o výměně. Praskliny nikdy úplně nevyčistíte a vzniká tak ideální prostředí pro růst bakterií, které mají tendenci dostávat se do jídla a škodit. Také tak neradi vyhazujete staré koření? Bohužel může být napadené plísněmi, které nejde na první pohled vidět. Zejména když ho dlouho máte v otevřeném sáčku, tam je to horší než v uzavřené nádobě. Ono vám vyčichlé a staré koření stejně v jídle moc chuti nepřidá, proto se ho bez milosti zbavte.
A co dalšího vyhodit? Záhadné, deset let staré, konzervy, neobvyklé luštěny, plastové krabičky bez víček, přebytek sklenic, lehce naťuklé sklo a nádobí, děravé utěrky nebo flekaté ubrusy. Nejde sice o nijak nebezpečné věci, ale zbytečně zabírají místo a otravují život.
- Zdroj článku
-
sciencefocus.com, marthastewart.com