Jak správně vyčistit otvírák na konzervy?
Zbytky potravin na otvíráku přitahují bakterie jako Salmonella, E.coli nebo Listeria. Ty se mohou přenést na další konzervy, pracovní desku či dokonce do jídla. Pokud však necháváte otvírák jen lehce opláchnutý vodou a neosušený, bakterie se množí rychle. Milují teplé a vlhké prostředí. Z těchto důvodů a také kvůli delší životnosti byste měli nástroj čistit důkladně po každém použití, i když na první pohled vypadá čistě. Pravidelnou údržbou předejdete nejen tvorbě bakterií, ale i rezavění a zhoršení funkčnosti. Pokud máte ruční otvírák, umyjte ho po použití v horké vodě se saponátem, ideálně pomocí drsnější strany houbičky nebo zubního kartáčku. Zaměřte se na ozubené kolečko, kloub i čepel. Poté dobře osušte, vlhkost podporuje rez. U elektrických nástrojů by měla být odnímatelná čepel, kterou snadno umyjete ručně. Některé mohou i do myčky, ale to si určitě nejdříve ověřte. Samotné tělo otřete vlhkým hadříkem se saponátem a osušte. Jednou týdně nezapomínejte ani na dezinfekci. Stačí smíchat vodu a ocet, namočit hadřík a utřít.