Přejít k hlavnímu obsahu
Poradna

Kuchyňský pomocník, který je plný bakterií a vy o tom ani nevíte: Čistíte ho správně?

Je to jeden z nejpoužívanějších pomocníků v kuchyni. Nenápadný, praktický a vždy po ruce. Paradoxně právě na něj se při úklidu často nejvíce zapomíná. O čem je řeč? O úplně obyčejném otvíráku na konzervy. Jen si vzpomeňte? Kdy naposledy jste ho důkladně myli? Pokud to neděláte po každém použití, koledujete si o zdravotní problém.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Martina Mádlová | 3. 06. 2025

Tento kuchyňský pomocník si zaslouží mnohem více péče, než dostává. Přichází do přímého kontaktu s potravinami a šťávami. At už otevíráte kukuřici, tuňáka nebo fazole, zbytky jídla ulpívají na kolečku i čepeli a jsou ideálním prostředím pro množení bakterií. A běžné opláchnutí vodou, které většina lidí praktiku, opravdu nestačí. Výsledkem je jen nenápadný, ale potenciálně nebezpečný zdroj kontaminace ve vaší kuchyni. Od šťáv a konzervačních látek také zůstává čepel otvíráku matná a postupně může dojít k jejímu poškození. A jak poznat, že je nutné otvírák vyčistit? Jakmile uvidíte usazeniny kolem čepelí, budou tupé nebo se sníží výkon u elektrického přístroje, je načase začít s pořádným drhnutím. A ideálně ne v myčce.

Info ikona
Otvírák na konzervy
Mohlo by se vám líbit

Vědci potvrzují: Houbička na nádobí je plná životu nebezpečných bakterií. Zjistěte, v čem nás může ohrožovat

Co byste odpověděli na otázku, kde je u vás doma nejvíc nebezpečných bakterií? Říkáte záchod nebo podlaha? Hádáte špatně. Jejich semeništěm je totiž houbička na nádobí, kterou používá snad každá domácnost. V čem nás může tento čistící nástroj ohrožovat?
marianne.cz

Jak správně vyčistit otvírák na konzervy?

Zbytky potravin na otvíráku přitahují bakterie jako Salmonella, E.coli nebo Listeria. Ty se mohou přenést na další konzervy, pracovní desku či dokonce do jídla. Pokud však necháváte otvírák jen lehce opláchnutý vodou a neosušený, bakterie se množí rychle. Milují teplé a vlhké prostředí. Z těchto důvodů a také kvůli delší životnosti byste měli nástroj čistit důkladně po každém použití, i když na první pohled vypadá čistě. Pravidelnou údržbou předejdete nejen tvorbě bakterií, ale i rezavění a zhoršení funkčnosti. Pokud máte ruční otvírák, umyjte ho po použití v horké vodě se saponátem, ideálně pomocí drsnější strany houbičky nebo zubního kartáčku. Zaměřte se na ozubené kolečko, kloub i čepel. Poté dobře osušte, vlhkost podporuje rez. U elektrických nástrojů by měla být odnímatelná čepel, kterou snadno umyjete ručně. Některé mohou i do myčky, ale to si určitě nejdříve ověřte. Samotné tělo otřete vlhkým hadříkem se saponátem a osušte. Jednou týdně nezapomínejte ani na dezinfekci. Stačí smíchat vodu a ocet, namočit hadřík a utřít.

Tipy na závěr

Otvírák uchovávejte na suchém místě, nejlépe odděleně od mokrých houbiček či hadříků. Nikdy ho neuklízejte mokrý. Vždy vysušte ubrouskem či utěrkou. Pokud ho používáte opravdu často, vyplatí se investovat do lepšího modelu, který se dobře čistí a je vyrobený z kvalitních materiálů. A kdy otvírák vyměnit? Hned, jakmile si všimnete rezavých míst, hůře se otáčejí kolečka nebo jsou čepele úplně tupé. Hodně staré nástroje už nejsou moc efektivní a zároveň je u nich větší riziko, že někde zůstaly ukryté bakterie.

Mohlo by se vám líbit

Tohle jsou nejspolehlivější kávovary do každé kuchyně: Tipy pro výběr i konkrétní přístroje

Výběr správného kávovaru závisí na vašich individuálních preferencích, požadovaném komfortu přípravy a dostupném rozpočtu. Každý typ kávovaru má své výhody i nevýhody, které je vhodné zvážit ještě před nákupem. Jaký typ ale zvolit a jak najít ten nejlepší?
marianne.cz
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×