Nejlepší recept na lahodný vaječný likér okořeněný kapkou své historie
Vaječný likér, známý také jako vaječný koňak, je jemná a krémová pochoutka, bez které si mnozí neumí své Vánoce přestavit. Vyrobit ho lze na mnoho způsobů, ovšem o jeho historii ví lidé pramálo. Jak „vaječňák“ vznikl, čím si získal srdce gurmánů a jak si ho připravit doma s receptem od profesionálů?
Kořeny sladkého vaječného likéru sahají až do 14. století do Anglie, kde mniši o svátcích míchali mléko a vejce, které následně přidávali do vína či piva. Podobné nápoje se objevily také ve Francii. Ve 13. století měl prý král Ludvík IX. během jedné bezesné noci vymyslet nápoj s názvem „lait de poule“ neboli kuřecí mléko. Nápoj obsahoval smetanu, vejce a alkohol. V 18. století už byl vaječňák známý v britských koloniích v Severní Americe a neodolal mu ani tehdejší prezident Spojených států, George Washington. Dokonce se i traduje, že si pochutnával na svém speciálním a tajném „prezidentském receptu“. Kdo byl nakonec úplně prvním výrobcem zůstává stále tajemstvím, důležité je, že se objevil a jeho lahodnou chuť si můžeme užívat dodnes.
Vaječný likér v moderní kuchyni
Vaječný likér je dnes nejen tradičním nápojem, ale také často používanou surovinou pro kreativní kuchaře. Nejen že se hodí skvěle na dlouhé zimní večery, ale můžete ho využít i jako ingredienci do dezertů. Bábovky, dorty a krémy získají přidáním likéru jedinečnou chuť. Posloužit může i jako doplněk k nápojům, například do kávy, bombardina nebo na sladké koktejly. Přestože primárně jej milujeme hlavně o Vánocích, své využití najde po celý rok. Základní recept si můžete přizpůsobit podle svých chutí, ovšem důležitou ingrediencí je kondenzované mléko, které možná znáte pod názvem Salko. Pro klasickou chuť postačí tradiční, jestliže toužíte vyzkoušet něco nového, přidejte karamelové nebo čokoládové. Vaječňák potom nebude jasně žlutý, ale získá krémově hnědou barvu v závislosti na množství kondenzovaného mléka.
Vaječný likér skvělou inspirací na vlastnoručně vyrobený vánoční dárek. Připravte si ho podle našeho receptu, pořiďte hezkou láhev a ozdobte ji mašličkou a nějakou přírodninou. Přidejte samolepku s popisem a dárek je na světě.
Nejlepší recept na vaječný likér
Receptů na vaječný likér existuje celá řada. Některé jen z mléka, smetany a rumu, jiné úplně bez alkoholu nebo naopak v trochu propracovanější verzi s rumem a brandy, jako je ten náš.
Budete potřebovat:
- jedno slazené kondenzované mléko o hmotnosti 397 g
- neslazené kondenzované mléko v plechovce 310 g
- 1/2 vanilkového lusku
- 120 g cukr (ideálně krystal)
- 5 žloutků
- 100 ml rumu
- 250 ml brandy
Jak na to?
Vezměte hrnec a nalijte do něj celou plechovku slazeného a plechovku neslazeného kondenzovaného mléka. Rozřízněte vanilkový lusk a vyškrábejte všechna semínka. Přidejte do hrnce s kondenzovanými mléky. Přiveďte k varu a hned poté vyndejte lusk z hrnce. Směs nechte trochu vychladnout a potom zašlehejte jeden po druhém žloutky. Za stálého míchání vraťte na sporák, dokud se budoucí likér nezačne znovu vařit. Míchejte po celou dobu až dokud nezhoustne a nebude připomínat řidší pudink. Sundejte z plotýnky, přes hrnec dejte potravinářskou folii a nechte dostatečně vychladnout. Nakonec postupně vmíchejte alkohol, rozmixujte a hotový nápoj nalijte do láhve. Dobrou chuť.
- Zdroj článku
-
Mlékárna Hlinsko, Tatra