Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Proměny

Radikální proměna staršího bazénu, který teď vypadá přímo božsky

Rekonstrukce bazénu a přilehlých teras vznikala zcela na dálku. Přesto se podařilo vytvořit harmonické místo, odkud se majitelům jen těžko odjíždí.

Terezie Benoni | 2. 08. 2023

Beáta žije většinu roku s manželem a třemi dcerami v Paříži. Venkovský dům si zvolili jako komfortní zázemí při pobytu v Čechách a zároveň jako místo pro setkávání Beátiny široké rodiny: nejčastěji za nimi jezdí rodiče z Moravy a sestra s rodinou. Dcery jsou navíc sportovně založené, hrají tenis, basketbal, ping-pong a plavání milují, takže bazén jede o prázdninách 24/7. „Pro Beátu je důležité, aby se všichni cítili komfortně, nejen ve vodě, ale i při odpočinku po koupání a taky na terase, kde přes léto často obědvají a večeří. Původní bazén z 90. let nebyl špatný, ale nezapadal vůbec do našeho konceptu: chtěli jsme pořádně vytuněného fešáka s průzračnou vodou, který bude atraktivnější než nedaleký rybník s písečnou pláží,“ říká designérka Monika White.

CO SE MĚLO ZMĚNIT:

  • Srovnat u stávajícího bazénu nepraktický nadzemní okraj do jedné roviny s terénem.
  • Vyřešit hydroizolaci, odhlučnit strojovnu, natáhnout na dno a stěny novou fólii.
  • Pořídit výkonnější filtraci a upgradovat technologii, která by vodu ohřála rychleji.
  • Výškově vyrovnat a upravit okolí bazénu, pořídit sem pohodlný a praktický nábytek.
  • Na terase u domu vyměnit těžkopádnou cihlovou dlažbu za modernější a světlou.
  • Natřít konstrukci pergoly, aby lépe barevně odpovídala stylu domu i venkovní podlaze.
Galerie: Proměna bazénu
Mohlo by se vám líbit

V obývacím pokoji rozdělávají otevřený oheň, nebo se koupou v bazénu

Japonská rodina už ví, jaké to je spát přímo pod hvězdami. Hlavní obývací prostor v jinak vcelku klasicky řešeném rodinném domě je každý den vystaven slunci, dešti a větru.
marianne.cz

Nenáročné na údržbu

Beátin skimmerový bazén má rozměry 9×4 m, je hluboký 140 cm, na betonovém základu je speciální fólie v krémové barvě a voda na ní vypadá božsky. Schůdky jsou opatřeny protiskluzem. Pod hladinou je osvětlení a elektrické vyhřívání, na noc ji zakrývá roleta navinutá na hřídeli, ta se ovládá na dálku. Bazén udržuje a čistotu vody hlídá firma, jezdí sem jednou za měsíc. Zároveň ho na jaře odzimuje (napustí vodu, vyčistí a nainstaluje technologii) a na podzim zase zazimuje. Zahrada je schovaná mezi stromy, jen na jihovýchod se otvírá do krajiny. „Investice do akustické izolace čerpadla a filtrace se vyplatila, bazén jede bez přestávky,echtěli jsme klasické schůdky se zábradlím, máme betonové, zapuštěné pod hladinou, zvenku nejsou vůbec vidět, což je příjemné,“ vysvětluje Beáta. Původní podlaha kolem bazénu potřebovala vyměnit. Nahradila ji tvrdá dřevina garapa, která je vyhlášená svou odolností a vysokým obsahem olejů, je tedy ideálním parťákem k vodě. „Lamely jsme položili opačně, podélně k delší hraně bazénu, prostor se opticky zvětšil a je to i příjemnější při chůzi. Pokládku dělala firma Parket Ateliér a byli fakt skvělí,“ říká Monika. „Během rekonstrukce nás napadlo upravit i zahradu. Pak se nám to ale rozleželo v hlavě a nechali jsme ji takovou, jaká je: bujnou a zarostlou. Pod starými stromy je chládek k nezaplacení, nová výsadba by navíc potřebovala pravidelnou zálivku a péči. A vzhledem k tomu, že Beátina rodina sem jezdí jen občas, byl by to problém,“ vysvětluje Monika.

TEXT: MIRKA VERNEROVÁ | FOTO: ROBERT TICHÝ

 

Mohlo by se vám líbit

Betonový domek s kouzelným bazénem odkazuje na tradiční mayskou kulturu

Před architekty tohoto domu stály dvě zásadní výzvy. Použít takové technologie, aby se i v rozpáleném městě dům obešel bez klimatizace a vytvořit objekt, který bude připomínat zdejší mayskou tradici. Jak se to tvůrcům ze studia Ludwig Godefroy Architecture povedlo?
marianne.cz
Zdroj článku

Související články

Proměny
Zelený strop a červené topení:  Proměna dřív fádní jídelní v originální místo plné pozitivní atmosféry

Zelený strop a červené topení: Proměna dřív fádní jídelní v originální místo plné pozitivní atmosféry

Proměny
Proměna kuchyně a jídelny: Majitelka chtěla, aby interiér působil romanticky, ale ne naivně, útulně, a přitom funkčně

Proměna kuchyně a jídelny: Majitelka chtěla, aby interiér působil romanticky, ale ne naivně, útulně, a přitom funkčně

Proměny
Proměna nudné předsíně na pražském Žižkově: Pryč je úzká nudle s bílými stěnami

Proměna nudné předsíně na pražském Žižkově: Pryč je úzká nudle s bílými stěnami

Proměny
Proměnili dětský pokoj tak, že už z něj děti nechtějí vůbec vytáhnout paty

Proměnili dětský pokoj tak, že už z něj děti nechtějí vůbec vytáhnout paty