Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Proměny

V nájemním bytě si kuchyň postavil v předsíni hned za vchodovými dveřmi a výsledek je vskutku dechberoucí!

Jaroslav studoval design, ale když se mu podařilo získat nájem v super bytě, raději přivolal na pomoc dřívější spolužačku, designérku Andreu Kroupovou. „Já se oboru něvenuji a vím, že udělat tu nejlepší možnou kuchyň hned za vchodovými dveřmi dokáže jen ona,“ říká Jaroslav.

Terezie Benoni | 6. 03. 2023

„S obývákem a ložničkou, které tvoří další dvě místnosti, si dokážu docela poradit. Ale kuchyň, to je jiná liga, potřeboval jsem Andrein cit pro materiály, vzory, vnímání struktur a prostoru. Pamatuju si ze školy, jak byla talentovaná,“ vypráví Jaroslav. Sám už léta pracuje jako televizní produkční, jeho vizáž ani osobnost se nedají přehlédnout a setkání s ním patří mezi ta zajímavá a zároveň příjemná. „Byt patří mým známým, z čehož plyne spousta výhod. Dohodli jsme se, že rekonstrukci budu částečně spolufinancovat, čímž jsem získal nižší nájemné, větší radost ze zařizování a pocit, že mám na pár dlouhých let domov, odkud mě nikdo nebude vyhánět.“ Nedaleký pražský park Grébovka je pak jen dalším bonusem tohoto příjemného bydlení.„Když jsme řešili, zda blíž k vchodovým dveřím umístit dřez, nebo sporák, protože jinak to nešlo, jasná volba padla na dřez,“ říká Andrea. „A já si v něm po příchodu často hned umyji ruce,“ chválí si Jaroslav. Lustr a menší světlo nad pracovní deskou poskytují plný komfort pro práci.

Galerie: Kuchyň v předsíni
Mohlo by se vám líbit

Téměř zázračná proměna zchátralého venkovského domku na Vysočině

Tady vůbec nikomu nevadí, že za okny mrzne až to praští. Venkovské chalupě Hunalových to sluší sice v každém ročním období, v tom zimním, je tu však obzvlášť útulno.
marianne.cz

Šibování s dveřmi

„Koncepce bytu je opravdu netradiční. Kuchyň v předsíni majitelé pravděpodobně vybudovali v 90. letech a mně se to nezdá jako špatný nápad. Beze zbytku a funkčně využije zádveří, které má čtrnáct metrů čtverečních, tedy zhruba stejně jako ložnice. Obývací pokoj je pak o něco větší. Vstupní zónu jsem se rozhodla omezit jen na velké zrcadlo a komorovou spíž v rohu jsme přeměnili na šatnu, takže teď tam jsou místo zavařovaček kabáty a boty. Z kuchyně vedly dvoje dveře na záchod a do koupelny. Tyto místnosti jsme propojili, takže jsme mohli jedny dveře nechat zazdít a stěnu využít pro vysoké skříně kuchyňské linky. Největší výzvou pak bylo zakomponovat do ní všechny spotřebiče: sporák, myčku, lednici i pračku a najít místo pro spíž. Nebyla to hra, ale boj o centimetry. A myslím, že jsme zvítězili,“ pochvaluje si designérka Andrea Kroupová.

MOŽNOSTI A NÁPADY

„Daná výměra místnosti a rozložení dveří moc na výběr nedávaly. Největší úložný prostor jsem umístila do bílých skříní co nejdále od vchodových dveří – stěna nad pracovní plochou je tak tenká, že jsem se rozhodla ji opticky ani fakticky nezatěžovat skříňkami. S Járou jsme se shodli, že interiér budeme odkazovat na 30. a 40. léta minulého století, kdy byl dům postavený. K bíle natřeným stěnám jsem proto zvolila design ořechu. Jeho tmavá barva navíc zútulňuje, stejně jako drobný obklad nad pracovní deskou – je bílý, lesklý, a přitom nepůsobí sterilně. Samozřejmě bylo nutné vyřešit světlo, protože místnost je bez oken. Výrazně zvětšené a prosklené dveře z obýváku jsme přivezli z jedné bouračky a nechali je repasovat. Do kuchyně dodávají nejen lumeny, ale taky pořádný kus atmosféry. Večer pak pomáhá šest žárovek z retro lutru.“

JAK SE PROMĚNA LÍBÍ JAROSLAVOVI

„Rychle jsem si zvykl, že si boty zouvám přede dveřmi, v ruce je donesu do šatny a uložím si tam i kabát. Tašku hodím do obýváku, a když se náhodou nanese, hned všechno setřu a zametu. A od té chvíle vůbec nevnímám, že jsem vlastně v předsíni. Vařím moc rád, hlavně asijské recepty, třeba nudle pad thai, ty jsou moje oblíbené. A tahle kuchyň splňuje všechny mé nároky na prostor, světlo i ukládání. Jídelní kout jsme přesunuli do obývacího pokoje – uf! Trochu jsem se bál, že se budu krčit u nějakého ministolku v kuchyni, a tohle je skvělé řešení. Během rekonstrukce jsme odhalili vysoké stropy s palubkovým podhledem, což nádherně celý prostor zvedlo. Jak asi vidíte, nejsem minimalista a nechci bydlet s jednou židlí a jednou vařečkou. S Andreou to cítíme stejně, možná proto mě s ní tolik těšilo pracovat.“

TEXT: OLGA PROCHÁZKOVÁ | FOTO: ROBERT TICHÝ

 

Mohlo by se vám líbit

V miniaturním bytě museli kuchyň umístit místo toalety

Kuchyň museli vybudovat na místě bývalé toalety a spí vysoko u stropu. Přesto si na nic nestěžují a užívají si elegantního interiéru zařízeného přesně podle jejich vkusu.
marianne.cz
Zdroj článku

Související články

Proměny
Proměna malé terasy vysoko nad mestěm: Šarm a nadšení mladé maminky Petry přesvědčily designérku, aby se dala do práce

Proměna malé terasy vysoko nad mestěm: Šarm a nadšení mladé maminky Petry přesvědčily designérku, aby se dala do práce

Proměny
Zelený strop a červené topení:  Proměna dřív fádní jídelní v originální místo plné pozitivní atmosféry

Zelený strop a červené topení: Proměna dřív fádní jídelní v originální místo plné pozitivní atmosféry

Proměny
Proměna kuchyně a jídelny: Majitelka chtěla, aby interiér působil romanticky, ale ne naivně, útulně, a přitom funkčně

Proměna kuchyně a jídelny: Majitelka chtěla, aby interiér působil romanticky, ale ne naivně, útulně, a přitom funkčně

Proměny
Proměna nudné předsíně na pražském Žižkově: Pryč je úzká nudle s bílými stěnami

Proměna nudné předsíně na pražském Žižkově: Pryč je úzká nudle s bílými stěnami