Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Byt

Tajemství dokonalé rekonstrukce historického bytu v Bubenči: Interiér je nejen krásný ale také maximálně funkční

Historický byt v Bubenči prošel kompletní rekonstrukcí, která mu vdechla nový život. Architekti ze studia Cosmo zachovali původní kouzlo a přidali moderní prvky, čímž vznikl prostor, který je stejně stylový jako funkční. Zjistěte, jak to dokázali!

Terezie Benoni | 20. 06. 2024

„Byt v Bubenči jsme kompletně rekonstruovali. Došlo ke změně dispozice, výměně podlahy, repasi oken i dveří. Ve výběru materiálů a barev navazujeme na původní prvky bytu. Inspirovali jsme se především bíle lakovanými dveřmi a okny s mosaznými kličkami nebo typickými dubovými parketami,“ vysvětlují autoři projektu architekti Jiří Kabelka a Tereza Kabelková ze studia Cosmo. „Očištěním půdorysu na nosné stěny jsme docílili definice velkorysé chodby, která je spíše spojujícím prvkem celého bytu než pouhým komunikačním prostorem. Výrazné zelené zádveří s kruhovým zrcadlem je bránou do bytu. Do chodby se zádveří otevírá velkorysou knihovnou, která poskytuje dostatek prostoru nejen na knihy, ale i na osobní předměty.“ Původní úzké pokoje orientované do ulice jsou dnes propojené širokým otvorem v jeden velký obytný prostor. Bílá kuchyně se stává součástí stěny, zato volně stojící nábytek navazuje na dubové podlahy. Výrazný masivní dubový stůl navrhli bytu na míru. Dominantou obývacího pokoje se vstupem na balkon do ulice je velký obraz.

Galerie: Byt ze 30. let

Čtěte také: Neuvěřitelná proměna dvacetimetrového pražského bytu: Miniaturní prostor vyřešili jako švýcarský nožík

Malý prostor je vždycky velkou kreativní výzvou. Tentokrát se jako jediné řešení, jak do dvacetimetrové průchozí místnosti vměstnat tři rozdílné funkční prostory, ukázal multifunkční blok. Jako ze švýcarského nože vytáhnete, co zrovna potřebujete.

Jednoduchost pro maximální pohodlí

Koupelna svým drobným obkladem a oblými rohy navozuje pocit lázní. Výběr kulaté mozaiky byl inspirován stářím a velkorysostí bytu. „V detailu jsme dbali na mosazné doplňky, niky s betonovými deskami a nepřímé osvětlení. Ložnice je maximálně jednoduše řešená. Velká šatní skříň skýtá skryté pracovní místo. Posuvné dveře skříně odhalí barevnou niku, kterou lze na noc zavřít a vyčistit tak prostor pro spánek. Ložnice má také přístup do soukromé koupelny,“ uzavírají architekti.

O studiu / autorovi

„Jsme architektonický ateliér vedený architekty Terezou Kabelkovou a Jiřím Kabelkou. Spolu s naším týmem architektů se věnujeme rozmanitým měřítkům - od interierů a expozic po rekonstrukce a novostavby. Věříme, že každý projekt si zaslouží silný příběh. U každého z nich se v prvních fázích projektu soustředíme na nosný koncept a respekt k okolí. Ve všech fázích projektu dbáme na naplňování vize do nejmenšího detailu. Hlídáme kvalitní realizaci za přispění stálého týmu našich spolupracujících specialistů.“

Čtěte také: „Tahá“ si domů rozpadlé kusy nábytků z blešáků a přišla na to, jak si domov zařídit levně, ale stylově

Milovnice interiérového designu si svou práci „tahá domů“, kde zjišťuje, které kombinace fungují, jaké poklady z blešáků se dají použít k dalšímu tvoření a jak domov zařídit s minimálním rozpočtem.
Zdroj článku

Související články

Byt
Stará se o bezdomovce, přitom ji živí interiérový design: Navštivte domov plný elegance a klasických kousků

Stará se o bezdomovce, přitom ji živí interiérový design: Navštivte domov plný elegance a klasických kousků

Dům
Minidomek v Jižních Čechách slouží pro útěk před ruchem města

Minidomek v Jižních Čechách slouží pro útěk před ruchem města

Lidé a místa
Dlouhé roky hledala šťastný domov: Nakonec proměnila obývací pokoj ve stylový ráj

Dlouhé roky hledala šťastný domov: Nakonec proměnila obývací pokoj ve stylový ráj

Byt
Nevyužitá bazénová hala v Bratislavě se proměnila v jeden z nejkrásnějších interiérů loňského roku a nyní slouží jako vícegenerační bydlení

Nevyužitá bazénová hala v Bratislavě se proměnila v jeden z nejkrásnějších interiérů loňského roku a nyní slouží jako vícegenerační bydlení