Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Venkov & styl

Detailní pohled do úlu

Medové perníčky, koláčky, sladký čaj nebo marinované maso. V kuchyni má med široké využití. Kde se ale bere? Podívejme se přímo do úlu.

Redakce Marianne | 24. 06. 2012

Dřevěná krabice hostí až 70 000 včel. V tomto nejběžnějším modelu se úl skládá ze tří dřevěných komůrek bez dna. V každé visí tři až pět rámů s plástvemi. Dvě spodní místnosti slouží jako plodiště, sem klade královna vajíčka a dělnice se o ně starají. Ve vrchní části vyrábějí včely med k výživě.

Kovová mřížka odděluje plodiště od nástavby. Důvody jsou hygienické: královna je větší než včely a mřížkou neproleze, je donucena klást vajíčka jen ve spodní části, a med tak zůstane čistý. Úzká štěrbina na dně úlu slouží jako vchod do úlu a vždy ji střeží několik včel, dělnice z cizího roje nepustí, ale trubce klidně.

Marianne je i na socialních sítích: Rozhovory s osobnostmi

Související články

Dobrý nápad
Mrkev původně nebyla oranžová! Vychutnejte si tuhle zeleninu upravenou glazováním

Mrkev původně nebyla oranžová! Vychutnejte si tuhle zeleninu upravenou glazováním

Tradice
Cibuli byste na slavných cibulácích hledali marně. Název vznikl omylem

Cibuli byste na slavných cibulácích hledali marně. Název vznikl omylem

Dobrý nápad
Žádná automatka, ale potok, valcha a sluníčko. Takové praní si neumíme představit

Žádná automatka, ale potok, valcha a sluníčko. Takové praní si neumíme představit

Tradice
Všichni známe dožínky i vinobraní. Na dočesnou se ale trochu zapomnělo

Všichni známe dožínky i vinobraní. Na dočesnou se ale trochu zapomnělo