Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Venkov & styl

Detailní pohled do úlu

Medové perníčky, koláčky, sladký čaj nebo marinované maso. V kuchyni má med široké využití. Kde se ale bere? Podívejme se přímo do úlu.

Redakce Marianne | 24. 06. 2012

Dřevěná krabice hostí až 70 000 včel. V tomto nejběžnějším modelu se úl skládá ze tří dřevěných komůrek bez dna. V každé visí tři až pět rámů s plástvemi. Dvě spodní místnosti slouží jako plodiště, sem klade královna vajíčka a dělnice se o ně starají. Ve vrchní části vyrábějí včely med k výživě.

Kovová mřížka odděluje plodiště od nástavby. Důvody jsou hygienické: královna je větší než včely a mřížkou neproleze, je donucena klást vajíčka jen ve spodní části, a med tak zůstane čistý. Úzká štěrbina na dně úlu slouží jako vchod do úlu a vždy ji střeží několik včel, dělnice z cizího roje nepustí, ale trubce klidně.

Související články

Zahrada
Vaječné skořápky nevyhazujte! Mají všestranné využití při péči o rostliny

Vaječné skořápky nevyhazujte! Mají všestranné využití při péči o rostliny

Dobrý nápad
Domácí zmrzku zvládnete i bez zmrzlinovače. Z čerstvých jahod bude dokonalá

Domácí zmrzku zvládnete i bez zmrzlinovače. Z čerstvých jahod bude dokonalá

Dobrý nápad
KVÍZ: Zdraví, sílu najdeš v sýru! Vyzkoušejte, zda se vyznáte v jednotlivých druzích

KVÍZ: Zdraví, sílu najdeš v sýru! Vyzkoušejte, zda se vyznáte v jednotlivých druzích

Zahrada
Hortenzie potřebuje specifickou péči. S ní vám rozzáří zahradu nebo balkon

Hortenzie potřebuje specifickou péči. S ní vám rozzáří zahradu nebo balkon