Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Venkov & styl

Detailní pohled do úlu

Medové perníčky, koláčky, sladký čaj nebo marinované maso. V kuchyni má med široké využití. Kde se ale bere? Podívejme se přímo do úlu.

Redakce Marianne | 24. 06. 2012

Dřevěná krabice hostí až 70 000 včel. V tomto nejběžnějším modelu se úl skládá ze tří dřevěných komůrek bez dna. V každé visí tři až pět rámů s plástvemi. Dvě spodní místnosti slouží jako plodiště, sem klade královna vajíčka a dělnice se o ně starají. Ve vrchní části vyrábějí včely med k výživě.

Kovová mřížka odděluje plodiště od nástavby. Důvody jsou hygienické: královna je větší než včely a mřížkou neproleze, je donucena klást vajíčka jen ve spodní části, a med tak zůstane čistý. Úzká štěrbina na dně úlu slouží jako vchod do úlu a vždy ji střeží několik včel, dělnice z cizího roje nepustí, ale trubce klidně.

Související články

Dobrý nápad

<span>KVÍZ: Víte, jak na vás působí barvy, kterými máte doma vymalováno?</span>

KVÍZ: Víte, jak na vás působí barvy, kterými máte doma vymalováno?

Zahrada

<span>Měsíček lékařský je všestranná rostlina: Na okrasu, vaření i posilování zdraví</span>

Měsíček lékařský je všestranná rostlina: Na okrasu, vaření i posilování zdraví

Dobrý nápad

<span>Cukernatění medu vypovídá o jeho kvalitě –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ nízké, nebo naopak vysoké?</span>

Cukernatění medu vypovídá o jeho kvalitě –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ nízké, nebo naopak vysoké?

Dobrý nápad

<span>Stromy bez zahrady? Speciální druhy je možné pěstovat na terase nebo balkonu</span>

Stromy bez zahrady? Speciální druhy je možné pěstovat na terase nebo balkonu