Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Recepty podle Marianne: Voňavý a nadýchaný hrnečkový perník

Perník byl kdysi nejen zajímavou sladkostí, ale i složitým uměleckým dílem s obsahem směsi vzácného koření a tajnou recepturou. Stejná specifická chuť a vůně provází perníky i dnes, kdy například náš hrnkový recept zvládnete za necelou hodinu.

Jana Soukupová | 29. 04. 2025

První zmínka o perníku v Čechách se váže k Turnovu a je z roku 1335. Perníkáři (tzv. caletníci) ale přišli do Prahy už v roce 1324 z německého Norimberku a usadili se poblíž dnešní Prašné brány, kde je po nich pojmenována Celetná ulice. (Prapůvodcem perníku byly medové calty, sladké placky pečené z mouky, vody a medu.) Nejstarší perníky se pekly ze žitné mouky s medem, byly ochuceny kořením, jako je skořice, hřebíček, muškátový oříšek, anýz, zázvor a pepř. Těsto se nechávalo po několik měsíců kvasit kvůli specifické chuti a dlouhé trvanlivosti. Později se začaly používat také přísady jako pšeničná mouka, vejce, máslo, chemická kypřidla; cukr a další sladidla a koření. V 19. století počala masová výroba formiček na perník a podoba výsledného produktu byla prostší oproti původním propracovaným výrobkům. Perník byl považován i za lék při žaludečních a střevních potížích. Nepostradatelnou složkou všech perníků bylo koření, kterým se nikdy nešetřilo, ať to byla skořice, hřebíček, fenykl, anýz či v počátečních dobách pepř, podle něhož se pernikářům latinsky říkalo artopiperisté.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Hrnkový recept na extra rychlé nekynuté lívance

Lívance a palačinky jsou oblíbené napříč světadíly i věkovými skupinami. Ideální snídaně nebo odpolední svačina s mnoha variacemi pro každou chuť. Jedním z rychlých způsobů přípravy je náš hrnkový recept na nekynuté lívance.
marianne.cz

Z historie perníku: úplně jiný marcipán a černé šišky na trávení

V 18. století vyráběli perníkáři 4 základní druhy zboží – marcipánové, perníkové, černé šišky a drůbeřku. Někteří ještě konfety – drobné pečivo dvojí barvy, kterým se zdobil sváteční stůl. Marcipánové zboží bylo nejkvalitnějším druhem perníku a zahrnovalo dílo červené, žitné marcipány, topinky, šifle, bílé dílo malované, piprle a piprlátka, jazýčky,“ uvádí Muzeum Brandýs nad Labem. Marcipán se říkalo perníkům z kvalitní žitné mouky, medu a mandlí. Původ tohoto názvu odkazuje pravděpodobně na biblický příběh o apoštolu Markovi a jeho na slunci pouště pečeném sladkém chlebu z kukuřičné mouky a medu. Svatého Marka má perníkářský cech i ve svém znaku. Názvem perník se označovalo pečivo z méně kvalitní žitné mouky, které bylo častěji slazené syrobem, medem pouze výjimečně. Z tohoto těsta se vyráběl především táflový (tabulový) perník na strouhání. Černé šišky, zvané také hůlky, tabák nebo husí hovínka, byly silně kořeněné pepřem, anýzem, koriandrem a bezovým květem. Každá domácnost je měla v zásobě, protože se užívaly jako lék na lepší trávení.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Hrnková buchta s tvarohem aneb sladký a nadýchaný fešák

Říká se mu bílé zlato. Je výjimečný svým složením a univerzálně použitelný v kuchyni. Řeč je o tvarohu. Snadno z něj připravíte slané i sladké pochoutky. Jednou z takových se i velmi oblíbená buchta, známá také jako fešák či prošívaná deka. Vláčná, nadýchaná a voňavá po kakau.
marianne.cz

Drůběřka: perník, který nebyl určený k jídlu

Jeden druh perníkového zboží, vyráběného v 18. století z perníkářských forem, nebyl určený k jídlu. Vyráběl se ze žitné vejražky a čisté vařící vody. Jednotlivé díly se pak spojovaly řídkým těstem ze žitné mouky a vody, po usušení se barvily a zdobily.  A o co šlo? Drůbeřka (nebo drůbežka – oba názvy se používaly podle krajových míst) byly prostorové hračky pro děti. Vyráběly se takto např. kolébky, kočárky, vozíčky s koníčky, košíčky, střevíčky, domečky apod. Hotové výrobky se sušily na zvláštním stojánku. Drůbeřky se dělaly do zásoby a vždycky před jarmarkem nebo poutí se barvily červeně a žlutě, popřípadě i zdobily pozlátkem. Namáčely se do barvy, poté usušily v mírně vyhřáté peci a byly hotové k prodeji.

 

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Šťouchané brambory jsou chutná klasika, s jarní cibulkou ovšem přímo božská!

Brambory jsou v Evropě teprve od 16. století a zhruba další dvě století jim trvalo prolomit nedůvěru zdejších strávníků a stát se jednou z nejdůležitějších potravin. K oblíbeným „bramborovým klasikám“ patří i šťouchané brambory.
marianne.cz

Recept na nadýchaný hrnečkový perník

Seznam potřebných surovin

Těsto:

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1 hrnek mléka
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 vejce
  • 1 kypřicí prášek do perníku
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce kakaa
  • nasekané ořechy (možno vynechat)

Na povrch:

  • čokoládová poleva
  • marmeláda
  • strouhaný kokos

Na vymazání a vysypání plechu:

  • tuk
  • hrubá mouka

Jak na to:

Nejprve připravíme hluboký plech, vymažeme ho tukem a vysypeme hrubou moukou. (Místo toho můžeme plech pouze vyložit papírem na pečení.) Do mísy vsypeme mouku, cukr, vanilkový cukr, kakao, kypřicí prášek do perníku a promícháme. Přidáme mléko, olej, vejce a opět promícháme. Do těsta můžeme přidat nasekané ořechy. Těsto vylijeme na připravený plech a vložíme do středně předehřáté trouby. Pečeme zhruba 20 minut při teplotě 170 °C, řídíme se zkušeností s vlastní troubou. Hotový perník potřeme marmeládou, polijeme čokoládou a podle chuti posypeme kokosem.

 

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + LOPATKA DEWIT + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + LOPATKA DEWIT + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit