Z historie perníku: úplně jiný marcipán a černé šišky na trávení
„V 18. století vyráběli perníkáři 4 základní druhy zboží – marcipánové, perníkové, černé šišky a drůbeřku. Někteří ještě konfety – drobné pečivo dvojí barvy, kterým se zdobil sváteční stůl. Marcipánové zboží bylo nejkvalitnějším druhem perníku a zahrnovalo dílo červené, žitné marcipány, topinky, šifle, bílé dílo malované, piprle a piprlátka, jazýčky,“ uvádí Muzeum Brandýs nad Labem. Marcipán se říkalo perníkům z kvalitní žitné mouky, medu a mandlí. Původ tohoto názvu odkazuje pravděpodobně na biblický příběh o apoštolu Markovi a jeho na slunci pouště pečeném sladkém chlebu z kukuřičné mouky a medu. Svatého Marka má perníkářský cech i ve svém znaku. Názvem perník se označovalo pečivo z méně kvalitní žitné mouky, které bylo častěji slazené syrobem, medem pouze výjimečně. Z tohoto těsta se vyráběl především táflový (tabulový) perník na strouhání. Černé šišky, zvané také hůlky, tabák nebo husí hovínka, byly silně kořeněné pepřem, anýzem, koriandrem a bezovým květem. Každá domácnost je měla v zásobě, protože se užívaly jako lék na lepší trávení.