Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Bezový sirup pro chuť i zdraví: Připravte ho bez vaření, ať nezničíte cenné látky

Bezový sirup je oblíbený hlavně pro svou sladkou chuť, nicméně květy černého bezu, z nichž se vyrábí, mají také pozitivní účinky na zdraví. Právě teď jsou jimi keře obsypané, tak honem na ně!

Jana Bitalová | 6. 06. 2024

Bezový sirup je častou přísadou do domácích limonád, protože má jemnou, ale zajímavou chuť. Obsahuje však také vitamín C a antioxidanty. Kromě toho působí protizánětlivě, díky čemuž pomůže při léčbě chřipky a nachlazení. Tak už neváhejte a připravte si ho do zásoby.

Jak na bezový sirup?

Budete potřebovat:

  • 35 květů černého bezu
  • 2 litry vody
  • 2 kg třtinového cukru (můžete použít samozřejmě i běžný cukr krystal)
  • 2 citrony (ideálně v bio kvalitě, u klasických odstraňte slupku)
  • 40 g kyseliny citronové

Postup přípravy bezového sirupu

Květy černého bezu nesbírejte po dešti, ať nejsou mokré, a vždy s nimi lehce zatřepejte, abyste shodili broučky a jiný hmyz. Doma květy zbavte stonků a neoplachujte je, zbytečně byste ubrali na chuti a vůni.

Převařte vodu a počkejte, až bude pouze teplá. Ponořte do ní květy černého bezu, nakrájené citrony a kyselinu citronovou. Promíchejte a zakryjte pokličkou. Nechte takto 24 hodin na chladném a temném místě.

Poté směs přeceďte přes velmi jemné sítko nebo plátýnko, abyste odstranili veškeré pevné části. Nalijte tekutinu znovu do hrnce, přidejte cukr a zahřívejte na mírném stupni, dokud se cukr nerozpustí. Vyvarujte se varu, který by zničil zdraví prospěšné látky. Horký sirup nalijte do čistých skleněných lahví nebo sklenic a ihned uzavřete. Skladujte na chladném a tmavém místě.

Sběr bezových květů neodkládejte

Bezový sirup je nejen lahodným a osvěžujícím nápojem, ale také přírodní podporou pro zdraví. Jeho příprava je snadná a levná, proto tento recept určitě vyzkoušejte. Jen si musíte pospíšit, bez už bude brzy odkvétat.

Mohlo by se vám líbit

Recept na mátový sirup, s nímž vykouzlíte svěží limonádu. Rodina i návštěvy budou ohromené!

Vzhledem k aktuálnímu počasí nejspíš na osvěžení ještě nemyslíte, ale s horkými letními dny bude ideální doba na domácí limonády. Proto si už teď připravte sirup z máty, která na jaře roste jako houby po dešti.
marianne.cz
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Dobrý nápad
Něžná, ale velmi houževnatá kráska, která je mnohde symbolem Vánoc: Radost bude dělat i dlouho po svátcích

Něžná, ale velmi houževnatá kráska, která je mnohde symbolem Vánoc: Radost bude dělat i dlouho po svátcích

Dobrý nápad
Tento věnec nejen ušetří peníze, ale také místo na stole

Tento věnec nejen ušetří peníze, ale také místo na stole

Dobrý nápad
Rok stočený do kruhu pro potěchu oka a radost z tvoření

Rok stočený do kruhu pro potěchu oka a radost z tvoření

Dobrý nápad
Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit