Přejít k hlavnímu obsahu
Venkov & styl

Jak vzniká med?

Viděli jste někdy při práci včelaře? S Josefem Němcem jsme si prošli cestu od plástve k hotovému medu.

Redakce Marianne | 10. 06. 2012

1. Plná plástev na rámečku se položí na držák a speciální špachtlí se seškrábne vosk (plástev se tzv. odvíčkuje).

plna_plastev

2. Seškrábnutý vosk se sbírá do přepravky a posléze se vytaví na voskové koláče, které se použijí na nové plástve.

vosk

3. Do medometu se upevní plástve s medem a při pomalém otáčení oběma směry se z nich odstřeďuje (tzv. vytáčí).

medomet

4. Med vytéká do připravené nádoby se sítem, přes které se pročistí od případných nečistot. Do medometu se najednou vejde 6 pláství a z každé se vytočí kolem 3 kg medu.

staceni

5. Hotový med se uchovává v konvích a stáčí se do čistých sklenic o objemu 900 g těsně před prodejem.

med

Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Chaty a chalupy
Dům s příběhem: Jak stará prvorepubliková vila ožila v moderní pohodlí

Dům s příběhem: Jak stará prvorepubliková vila ožila v moderní pohodlí

Dobrý nápad
Co se skořápkami od vajec? Po Velikonocích je nevyhazujte!

Co se skořápkami od vajec? Po Velikonocích je nevyhazujte!

Dobrý nápad
Jak vyčistit gril na zahradě? Ať maso nevoní po loňských klobásách

Jak vyčistit gril na zahradě? Ať maso nevoní po loňských klobásách

Dobrý nápad
Recepty podle Marianne: Voňavý a nadýchaný hrnečkový perník

Recepty podle Marianne: Voňavý a nadýchaný hrnečkový perník

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + LOPATKA DEWIT + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + LOPATKA DEWIT + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit