Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Venkov & styl

Kouzelná zlatá cibule II

Cibuloviny jsou nejzdravější zelenina díky unikátní kombinaci vitaminů (zejména C) a sloučenin síry, které působí jako přírodní antibiotikum (a zároveň nás nutí k pláči).

Redakce Marianne | 14. 01. 2013

Jablečno-cibulová příloha

PŘÍPRAVA 25 MINUT POČET PORCÍ 4 (viz úvodní foto)

400 g podzimních červených jablek • 500 g velkých bílých cibulí • 50 g rozinek • 125 ml suchého portského vína • 2 lžíce slunečnicového oleje • 2 lžíce olivového oleje • hrst čerstvých šalvějových listů • sůl

  1. Jablka omyjte, rozpulte a vykrájejte jádřince. Neloupejte je, ve slupce je nejvíce vitaminů a chuti. Poloviny jablek nakrájejte na zhruba 3 mm silné proužky. Z cibulí opatrně sloupněte vnější slupku a nakrájejte je na kolečka.
  2. Do hlubší pánve vlijte slunečnicový olej, a jakmile začne tvořit bublinky, vsypte cibuli a jablka a krátce na středním plameni opékejte. Přisypte rozinky, přilijte portské víno a poduste. Dochuťte solí.
  3. Lístky šalvěje omyjte, osušte papírovou utěrkou a opečte v pánvi na olivovém oleji dokřupava, avšak nikoli dohněda.
  4. Cibulovojablečnou směs vlijte do misky či omáčníku a posypte šalvějovými listy.

Cibulovojablečné čatní nejlépe chutná s vepřovou, husí či kachní pečení a bramborovými knedlíky či novými bramborami s máslem a solí. Vynikne i na křupavém bramboráku s menší dávkou česneku.

Zabalený poklad

„Pravda je jako cibule. Kdo z ní chce strhnout slupky, nejednou zapláče,“ říká přísloví. Suché slupky chrání v několika vrstvách pevně semknuté šťavnaté masité listy, které nás dovádějí k slzám. Vyhnout se jim zcela nelze, zvláště u nejrozšířenější ostré kuchyňské cibule. Syrová chutná velmi štiplavě a zanechává nelibý odér, ale slaným pokrmům dodává neodolatelný šmrnc – tu sladkost, tu pikantnost, jindy vyváženou chuť nebo lahodnou vůni, stačí si vybrat tu správnou odrůdu.

Cibuloviny jsou nejzdravější zelenina díky unikátní kombinaci vitaminů (zejména C) a sloučenin síry, které působí jako přírodní antibiotikum (a zároveň nás nutí k pláči). Cibule funguje protizánětlivě i preventivně proti nachlazení, posiluje imunitní systém a podporuje prokrvování tkání, syrová i tepelně upravená.

Neplačte!

Při krájení se z cibule uvolňují siřičité enzymy, které dráždí oči k pláči. Zmírnit to můžete uložením cibule na krátkou dobu do lednice. Vždy ji krájejte ostrým nožem, který ji nerozmačká. Cibuli rychle zpracujte, na vzduchu hořkne. Syrové cibulové kroužky ochutí salát a dodají v zimě potřebné vitaminy, zejména zimní cibulka. (viz foto 1)

Zimní zelenina

Celer, pórek, cibule a mrkev si spolu rozumějí na záhoně i v suchém větraném chladném sklepě a v silné polévce nebo v salátu. (viz foto 2)

Cibulová polévka

PŘÍPRAVA 40 MINUT POČET PORCÍ 4

600 g cibule • 60 g másla • 1 lžíce rostlinného oleje • 150 ml suchého bílého vína • 1 l hovězího vývaru • 2 bobkové listy • ½ lžičky citronové kůry • 1 stroužek česneku • ½ lžičky majoránky a kajenského pepře • 2 louhované preclíky nebo rohlíky • sůl • 1 lžíce nasekané petrželky

  1. Cibule oloupejte a celé přes listy nakrájejte na tenké kroužky. V hrnci rozehřejte 20 g másla s rostlinným olejem, vsypte cibulové kroužky a za stálého míchání na středním plameni 10 minut duste. Zalijte vínem, a až se vypaří, vlijte vývar.
  2. Vsypte bobkový list, citronovou kůru a oloupaný nahrubo nakrájený česnek a nechte 10 minut povařit. Dochuťte majoránkou, solí a pepřem. Česnek a bobkové listy vylovte.
  3. Pečivo nakrájejte na tenké plátky, osmahněte na másle dozlatova a podávejte.

Náš tip: Dušením cibule zesládne a zezlátne, polévce předá jemnou chuť a tmavou barvu. Čím déle ji dusíte, tím bude jemnější a voňavější.


Kouzelná zlatá cibule II
Marianne je i na socialních sítích: Rozhovory s osobnostmi

Související články

Tradice
Světlušky nás fascinují, kdysi však byly opředeny legendou, z níž mrazí

Světlušky nás fascinují, kdysi však byly opředeny legendou, z níž mrazí

Dobrý nápad
Mrkev původně nebyla oranžová! Vychutnejte si tuhle zeleninu upravenou glazováním

Mrkev původně nebyla oranžová! Vychutnejte si tuhle zeleninu upravenou glazováním

Tradice
Cibuli byste na slavných cibulácích hledali marně. Název vznikl omylem

Cibuli byste na slavných cibulácích hledali marně. Název vznikl omylem

Dobrý nápad
Žádná automatka, ale potok, valcha a sluníčko. Takové praní si neumíme představit

Žádná automatka, ale potok, valcha a sluníčko. Takové praní si neumíme představit