Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Řemesla

Dílna dýmkaře Honzy Kloučka, kde to voní dřívím a také tabákovým dýmem

Přestože hlavní centra českého a moravského dýmkařství bývala Proseč u Skutče a další městečka na Vysočině nebo Kelč u Valašského Meziříčí, na historickou stopu tohoto řemesla však narazíte také v Kostelci nad Černými lesy, kde má svou dílnu Jan Klouček.

Eva Všetíčková | 20. 09. 2022

Za městem se dříve nacházela ložiska bílé hlíny, z níž se vyráběly hlavičky tradičních hliněných fajfek používaných v Evropě brzy poté, co Kryštof Kolumbus přivezl první tabákové listy z Nového světa. Dvakrát praktické ale nebyly. O rozžhavenou hliněnou baňku si nejeden nepozorný kuřák popálil prsty, a tak není divu, že se časem přešlo na komfortnější dýmky dřevěné, popřípadě ozdobné dýmky vyráběné ze sepiolitu, minerálu příbuzného mastku zvaného mořská pěna.

Galerie: Dýmkařská dílna

Není dřevo jako dřevo

Nejoblíbenější je tedy dřevo, ale jaké? "Nejdříve se dýmky vyráběly ze zimostrázu, pak se používaly kořenice bahenní olše. Zkoušelo se i hruškové, švestkové, lipové či jasanové dřevo," vyjmenovává Honza. Materiálová revoluce propukla v 19. století ve francouzské Provence, kde místní farmáři, nejspíš po láhvi dobrého červeného, přišli na způsob, jak zpeněžit dřevo vřesovce stromovitého (Erica arborea), plevelu, který rostl na plantážích mezi korkovými duby. Z vřesovce, francouzsky bruyere, se stejně jako z olše používají pod zemí ukryté kořenice. "Místní muži chodí po skalách s motykami a vykopávají bulvy, které se svážejí na pily, kde je rozřezávají. Důležité je vysvobodit ten správný kus dříví, podobně jako při štípání diamantů. Dřevo se pak musí vyvařit, aby se z něj dostaly všekeré silice a pryskyřice a nakonec vysušit," popisuje mistr dýmkař.  Tuhle část výrobního procesu, která se dnes odehrává kromě Francie v celém Středomoří, byste v dýmkařské dílně nespatřili. Na vlastní oči tu ale uvidíte, jak se za pár hodin dřevěný špalík a kousek ebonitové tyče promění ve funkční a zároveň krásnou hračku pro všechny milovníky tabáku.

Info ikona
Menší kořenice Vřesovce stromovitého

Jedna na celý život?

Hlavní výhodou bruyerek (čtu briárek) je, že se neprohřívají a uvnitř tabákové komory se ukládá vrstva napečeného popela – karbonu, jak říkají dýmkaři. Proto po delším používání dýmky, tedy jejím zakouření či nakouření, z ní už předem cítíte aroma jejího tabáku. V každé dýmce by se totiž měl správně používat jen jeden druh. Neznamená to ale, že by čeští dýmkaři hned za císaře pána hromadně přešli na tento materiál. Dřevo z Francie bylo určené spíš pro movitější klientelu. "Takovou dýmku si mohl pořídit třeba pan notář nebo doktor, obyčejný člověk se musel spokojit s českým dřívím," směje se dýmkař. Kvalitní dýmka může vydržet celý život a někdy se v rodině dělí z generace na generaci, takže teoreticky by člověk vystačil jen s jedním kouskem. Záleží ale také na tom, kolik druhů tabáku kouří a jak často si zapálí. Dýmka by se měla kouřit jednou nebo dvakrát za den a pak nechat vyschnout a odpočinout. Průměrná životnost kuřáckého náčiní se samozřejmě zkracuje i prostředím, kde se obvykle používalo a používá. Především pokud to bylo v hospodách nebo kavárnách. Nejčastěji se jedná o prokousnuté náústky, zlomené krčky, o ztrátách ani nemluvě.

Info ikona
Výroba dýmky

Kromě výroby dýmek se Jan Klouček věnuje také sbírání starých dýmek a jejich opravám. Ty staré jsou mu prý inspirací v tvarech a hlavně v technických řešeních starých mistrů. Podle něj je ale těžké odhadnout, jakou má dýmkařská neřest budoucnost a zda přežije protikuřácké tažení. Rychlou c igaretu člověk zvládne vykouřit i v mrazu před hospodou. Dýmku si však musí vychutnat.

Zdroj článku

Související články

Psychologie
Učitelka Pavlína Ledvayová o moderní výchově v mateřské škole: Podporujte emocionální vývoj a spolupracujte s rodiči

Učitelka Pavlína Ledvayová o moderní výchově v mateřské škole: Podporujte emocionální vývoj a spolupracujte s rodiči

Zahrada
Vypěstujte si malinoostružinu a vychutnejte si lahodné spojení dvou druhů ovoce

Vypěstujte si malinoostružinu a vychutnejte si lahodné spojení dvou druhů ovoce

Byt
Úžasná proměna malého bytu: Architekti odhalili skrytý potenciál a přidali úchvatné mezipatro

Úžasná proměna malého bytu: Architekti odhalili skrytý potenciál a přidali úchvatné mezipatro

Tradice
Sádroví trpaslíci: Buď je milujete, nebo nenávidíte. Dřív ovšem byli uměním

Sádroví trpaslíci: Buď je milujete, nebo nenávidíte. Dřív ovšem byli uměním