Noc odpočinku duší zesnulých a bohatší almužny
Lidé dříve věřili, že duše zesnulých vycházejí v noci z 1. na 2. listopadu z očistce a navracejí se ke svým pozůstalým, aby si odpočaly od svých útrap. Proto byl předvečer Dušiček ve znamení tichých domácích vzpomínek a modliteb. Na stole se zemřelým nechávaly zbytky večeře nebo dával chléb na okno. Aby se duše nevyplašily, v tento den se z domu nevymetalo smetí. Z obydlí se na daný čas odstraňovaly ostré předměty, aby se duše neporanily, v oknech hořely lampy naplněné sádlem nebo máslem, aby si dušičky mohly namazat svá bolavá místa. Pro ochlazení duší lidé popíjeli studené mléko nebo se jím kropili. Za „posly duší zesnulých“ považovali naši předkové kromě dětí také žebráky. Proto bývala zvykem bohatší almužna všem chudým. Ta leckde obsahovala i pečivo, které se peklo speciálně v těchto dnech – například „kosti“ nebo „dušičky“. Od domu k domu také chodily skupinky zpěváků a prosily o pečivo, podobně jako vánoční koledníci. Tradice dušičkového pečení byla obvyklá ještě v minulém století.