Přejít k hlavnímu obsahu
Zahrada

Vaše rostliny se zblázní radostí! Kávová sedlina je zázrak, ale pozor na tyto chyby

Vypili jste ranní kávu? Pak zbytek z hrnečku nebo páky kávovaru rozhodně nevyhazujte! Kávová sedlina neboli lógr je totiž skvělým pomocníkem, kterého ocení nejedna rostlina na vaší zahradě i doma. Pojďme se podívat, jak tento malý zázrak správně používat, aby přinesl co největší užitek.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Nikola Zatloukalová | 15. 09. 2025

Skryté zlato pro vaši půdu

Kávová sedlina je malý poklad plný živin. Obsahuje především dusík, který je klíčový pro růst listů a stonků, ale dodává i menší množství fosforu, draslíku, hořčíku a dalších důležitých prvků. Díky své hrubší struktuře navíc skvěle provzdušňuje půdu, pomáhá jí lépe zadržovat vodu a láká do zahrady žížaly, které ji milují. Nejvíce radosti uděláte rostlinám, které mají rády kyselejší půdu. Patří mezi ně například borůvky, brusinky, azalky, rododendrony, vřesy nebo hortenzie. Pochutnají si na ní i jahody, rajčata či citrusy. Z okrasných rostlin ji ocení třeba bohyšky, kapradiny nebo pokojovky jako fíkusy.

Jak na to, abyste rostlinám neublížili

Klíčem k úspěchu je střídmost. Kávovou sedlinu nikdy nenechávejte na povrchu půdy v silné vrstvě. Mohla by začít plesnivět a bránit přístupu vzduchu ke kořenům. Mnohem lepší je ji lehce zapravit do půdy, nebo, a to je vůbec nejlepší způsob, přimíchat ji do kompostu. V kompostu by neměla tvořit více než pětinu objemu. Díky vysokému obsahu dusíku skvěle vyváží uhlíkaté materiály (listí, štěpka) a urychlí tlení. Pokud ji sypete přímo k rostlinám, stačí tenká vrstvička jednou za měsíc.

Mohlo by se vám líbit

Kávu roku si připravíte v obýváku. Proč si dnes každý zakládá kavárnu přímo doma?

Káva už dávno není jen obyčejný hrnek s tekutinou, která nám ráno konečně rozlepí oči. Dnes už je to rituál a chvilka osobního klidu. Právě proto si mnoho lidí doma vytváří svou vlastní Home Café neboli malou osobní kavárnu, kde každý doušek lahodného nápoje chutná jako od baristy. Ať už sníte o ledovém osvěžení v horkém dni, nebo o pomalém ránu s vůní espressa, správně zařízený kávový koutek vám vykouzlí úsměv na tváři.
marianne.cz

Kdy je lepší se kávě vyhnout

Stejně jako existují milovníci kávy, jsou i rostliny, které ji nesnášejí. Vyhněte se použití u levandule, šalvěje, rozmarýnu nebo sukulentů. Pozor také u zelí či brokolice, které patří k brukvovité zelenině. Příliš mnoho sedliny může půdu nadměrně okyselit nebo zpomalit klíčení semínek. Zlaté pravidlo tedy zní: všeho s mírouKávová sedlina je cenným pomocníkem pro každého zahradníka. Nejbezpečnější a nejúčinnější je její přidání do kompostu, kde se její síla rovnoměrně rozloží a obohatí výsledný substrát. Pamatujte. I v zahradě platí, že méně je někdy více.

Odpuzovač komárů z kávy

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×