Přejít k hlavnímu obsahu
Životní styl

12 otázek pro foodblogerku Taťánu Shamma

Milující máma dvou kluků, šestiletých dvojčat Louise a Théodorea, a také zapálená foodblogerka, veganka a nově i autorka kuchařky Mami, dáš dobrotu?

Eva Kadavá | 8. 10. 2020

Vy a česká kuchyně?

Česká kuchyně je mi blízká, vždyť jsem na ní vyrostla. Ráda ji i vařím, ale nejvíc mě na tom baví předělávat recepty do veganské podoby. Ráda experimentuju, nahrazuju živočišné suroviny těmi rostlinnými a mám radost, když je výsledek chuťově velmi blízký, často i k nerozeznání od klasiké přípravy.

Vaše děti v kuchyni

S klukama trávím čas v kuchyni moc ráda a vítám, když se chtějí motat kolem a pomáhat. Jasně, znamená to vždycky větší nepořádek, víc špinavého nádobí, ale stojí to za to. Nejenom, že si užijeme legraci, ale společně strávené chvilky jsou vědomé a kreativní. Stejnému tématu jsem věnovala dostatečný prostor i v kuchařce, protože jsem přesvědčená, že pro děti je vaření důležitý proces, kdy se učí novým dovednostem a návykům. Při zvládnutém úkolu, kdy např. míchají, váží, krájí apod. posilují své sebevědomí. Dalším přínosem je fakt, že pokud jsou děti součástí přípravy jídel, ví, co se za každým pokrmem skrývá: jak vypadají ingredience v syrovém stavu, jak chutnají, kolik práce a času všechna ta příprava stojí. Všechno se to pak odráží v jejich vztahu k jídlu. Jsou méně vybíravé a jí mnohem rozmanitější stravu. Nebojí se ochutnávat nové potraviny a rychleji si na ně zvykají. Podstatné je i to, že díky domácí stravě poznají kvalitní a čerstvé suroviny - žádné polotovary nebo dokonce hotovky.

Kterým receptem děláte rodině největší radost?

To je u každého jinak. Théo se vždycky raduje z domácí svíčkové nebo ze sushi, které plním nejčastěji avokádem, mangem, okurkou, mrkvičkou a čerstvým baby špenátem. Louis miluje špagety, momentálně jsou to aglio olio a oba pak vždycky jásají nad sladkými lívanečky s ovocným rozvarem nebo domácí ovocnou zmrzlinou.

Nejoblíbenější ingredience

To je rozhodně moje “svatá trojice”, kterou zmiňuji i v kuchařce: himalájská sůl, lahůdkové droždí a citrón. Himalájské soli dávám přednost, protože je panensky čistá a není nijak chemicky upravována ani bělena. Je ručně vytěžená, omytá vodou, usušená na slunci a šetrně semletá do požadované hrubosti.

Mohlo by se vám líbit

Tipy pro začínající vegany

apetitonline.cz

Lahůdkové droždí je nepostradatelným dochucovačem všech našich polévek, omáček, pomazánek a zeleninových směsí. Jedná se o inaktivované kvasnice, takže k pečení buchet určené není, naopak si ho zamilujete ve slaných bezmasých pokrmech díky jeho masovo-sýrové chuti. Chuť není ale jeho jediným benefitem. Je velmi dobrým zdrojem bílkovin, vitamínů skupiny B a stopových prvků.

Čerstovu šťávou z citrónu zvýrazňuju chuť všech pokrmů. Díky citrónu je např. i jinak nevýrazná zelenina plná chuti a není potřeba sahat po jiných zvýrazňujících dochucovadlech. Většinou mi opravdu při vaření stačí sůl, lahůdkové droždí, citrónová šťáva a trocha bylinek.

Co vás vedlo k tomu stát se veganem?

Cestu mi ukázalo těhotenství. Měnily se mi chutě a maso jsem najednou vnímala jako mrtvou hmotu. Ze zvyku jsem ho však stále jedla. Zlom nastal díky kojení, kdy jsem si uvědomila cenu mateřského mléka. Před faktem, že v masném a mléčném průmyslu není se zvířaty opravdu hezky zacházeno a před tím, že mláďata se ihned po narození odeberou matce a mateřské mléko určené jim, konzumujeme my, lidé, jsem nemohla zavírat oči.

Je nějaká surovina, která vám při veganství chybí?

S rodinou se nestravujeme striktně vegansky. Záleží mi na tom, aby kluci věděli co jí a z čeho je pokrm nachystaný, ale nehrotím každou surovinu. Doma tedy vařím z čistě rostlinných surovin, výjimkou je med nebo bio vajíčka z trhu. Když jíme ale venku a není možné se najíst vegansky, bez problému si dáme vegetariánské jídlo. Proto mi momentálně asi žádná surovina nechybí. Navíc s letitým experimentováním už vím, co se čím dá nahradit, nebo jak co ochutit.

Jaké jídlo vám dokáže zahnat splín?

Jídlo nemám spojené s tím, že by jím zaháněla špatnou náladu nebo smutek. Snažím se jíst vědomě a jím, abych vyživila tělo a udělala mu dobře. No, ikdyž zmrzlina udělá dobře vždycky.

Proč jsem začala psát blog a kuchařky?

Bylo to v době, kdy jsem byla s klukama doma na mateřské, navíc v cizině. Psaní blogu a focení jídel tak bylo příjemným naplněním a uspokojením mé kreativní a tvůrčí duše. Moje nadšení z vaření pro děti a objevování rostlinné stravy bylo obrovské a podle reakcí z okolí to zajímalo spoustu dalších lidí. Nápad překlopit blog do podoby ucelené tištěné kuchařky tak vznikl poměrně záhy, ale dávala jsem si s knihou načas a nechávalal ji “uzrát”. Chtěla jsem v ní odvyprávět naši životní cestu a způsob stravování a vtisknout tak kuchařce podobu autentického deníčku, zároveň mi záleželo na tom, aby byla kuchařka pro děti zaštítěna odborníkem na veganské stravování a skladba každého receptu tak byla výživově pohlídána.

Mohlo by se vám líbit

28 veganů z řad celebrit, do nichž byste to možná neřekla

marianne.cz

Co byste vzkázala lidem, kteří uvažují nad veganstvím?

Veganství může být krásný a plnohodnotný způsob stravovnání a fandím každému, kdo se na tuto cestu vydá. Přála bych jim, aby je jídlo bavilo, chutnalo a dělalo radost. Kromě etických důvodů je to určitě láska ke zvířatům a všemu živému, pokora a obdiv k naší planetě a proto věřím, že je bude tento životní styl naplňovat.

Který raw dort je váš nejoblíbenější?

Rozhodně ten čokoládový. Myslím, že čokoládový krém jsem za ty roky vyladila k dokonalosti. Připravuji z něj nejen dorty, ale i jiné dezerty a o čokoládě jsem napsala i ebook “Raw čokoláda jak ji neznáte”. Jsou v něm recepty nejen na dort, ale i na tabulkovou čokoládu, nadýchanou čoko pěnu, zmrzlinu a mnoho dalších.

Máte ráda nějakou „českou klasiku“?

Baví mě všechny “české klasiky”, které jsou převedeny do veganské podoby. Většinou je jejich příprava totiž mnohem kreativnější a výživově plnohodnotnější. To, co je v klasické úpravě často plné nezdravých cukrů a tuků, se dá v rostlinné podobě připravit zdravěji a pro tělo v mnohem stravitelnější podobě.

Hodnota, kterou chcete předat svým dětem?

Přála bych klukům zdravý a plnohodnotný život plný harmonie a lásky. Snažíme se proto s mužem, aby vyrůstali v lásce a mírumilovném prostředí. Vedeme je k tomu, aby milovali zvířata i všechno živé. Aby si vážili přírody a chovali se k ní s pokorou.

Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Životní styl
Jak důležitý je milostný život ve vztahu? Víme, jak často se mu ideálně věnovat

Jak důležitý je milostný život ve vztahu? Víme, jak často se mu ideálně věnovat

Životní styl
Na mobil si ani nevzpomenou: Nejlepší knihy pod stromeček pro děti i puberťáky

Na mobil si ani nevzpomenou: Nejlepší knihy pod stromeček pro děti i puberťáky

Životní styl
Co darovat těm, kdo rádi tráví čas doma? Dárky pro milovníky designu, dekorací a útulna

Co darovat těm, kdo rádi tráví čas doma? Dárky pro milovníky designu, dekorací a útulna

Životní styl
Čím vyšší sebevědomí, tím lepší milostný život? Terapeutka odhaluje pravdu o vztazích

Čím vyšší sebevědomí, tím lepší milostný život? Terapeutka odhaluje pravdu o vztazích

×
  • Marianne
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE + SKINPERFECT PRIMER + DIGI VERZE ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE + SKINPERFECT PRIMER + DIGI VERZE ZDARMA
  • Předplatit