Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Máte formičky, ale pracny ještě ne? Nejvyšší čas se do nich pustit, recept je snadný

Pracny patří mezi tradiční a stále velmi oblíbené cukroví. Potřebují ale dostatek času na rozležení, takže je potřeba dát se do jejich výroby s větším předstihem. Pokud tedy máte chuť, formičky a trochu času, neváhejte dlouho. Recept není složitý.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 6. 12. 2025

Co se týče vánočního cukroví, Češi se vypracovali v průběhu 20. století na skutečné mistry v počtu druhů. Při plánu vánočního pečení je samozřejmě potřeba brát zřetel na skutečnost, že jednotlivé typy cukroví se nechávají uležet různě dlouhou dobu. Například s pracnami někdo začíná hned po polovině listopadu a za úplně krajní termín se považují dva týdny před Vánocemi. první půlce adventu už bychom měli péct i perníčky a vanilkové rohlíčky. Ideální čas na linecké cukroví je zhruba dva týdny před Štědrým dnem a třeba na vosí hnízda nebo různé polevy a náplně je čas v posledním týdnu. Ale hlavně bychom při tom všem neměli zapomínat, že pečení cukroví nemá být závodem nebo soutěží, kdo napeče víc druhů. Vyrobte jen takové cukroví, na které máte čas, na které se vaši blízcí těší a které se u vás sní. Jestli ovšem právě máte tu správnou náladu na pracny, můžete vyzkoušet dnešní recept podle Toprecepty.cz.

Mohlo by se vám líbit

Udělejte velký dojem malými dortíky: Snadné a okouzlující lotus cupcakes

Malý osobní dortík, který se drží na žebříčku popularity už dlouhou řadu let. To je cupcake. Sladkost vhodná pro každou příležitost. Jestli zrovna přemýšlíte o takovém dezertu, doporučujeme vyzkoušet dnešní recept: lotus cupcakes, které vás okouzlí vláčným korpusem, nadýchaným krémem a sladkou karamelovou pomazánkou.
marianne.cz

Kdysi možná představovaly sílu a ochranu

Pracny jsou klasika českého vánočního cukroví. Pravděpodobně má, stejně jako další druhy sladkostí, původ už v pohanských tradicích a zvycích, především v oslavách nejmocnější noci roku, tedy zimního slunovratu. Lidé věřili, že obřadní pečivo ochrání domácnost, rodinu, zvířata i celé stavení před neblahým vlivem temných sil. Sladkosti se zavěšovaly nad vchodem do domů i do stájí, na ovocné stromy a podobně. Sloužilo také jako dárek pro členy rodiny i personál. Má se za to, že pracny mohly symbolizovat sílu a ochranu. Zpočátku se jim říkalo medvědí tlapy (tlapky) či  medvědí pracky podle tvaru formiček. Původ pracen není jistý, ale jejich historie sahá minimálně do 16. století a recepty se nacházejí i v klasických kuchařkách, například Rettigové nebo Sandtnerové.

Mohlo by se vám líbit

Originální, půvabný a neobyčejně lahodný dezert: Oříšky jako z pohádky o Popelce

Přemýšlíte, jakým dezertem opravdu překvapit? Oříšky jako z pohádky spolehlivě okouzlí všechny. Šaty v nich sice nikdo nenajde, ale na sametovém krému z mascarpone a Nutelly si pochutnají děti i dospělí.
marianne.cz

Recept na pracny

Seznam potřebných surovin

  • 280 g másla
  • 350 g hladké mouky
  • 250 g moučkového cukru
  • 150 g mletých ořechů
  • 40 g kakaa
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 špetka hřebíčku (mletého nebo jemně drceného)

Na obalení:

  • moučkový cukr
  • vanilkový cukr

Jak na to:

Troubu zapneme na 180 °C. Všechny suroviny dáme do mísy a zpracujeme těsto. Těsto vtlačujeme do formiček na pracny jen do 3/4. Ne plné, protože pečením těsto hodně nabyde. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180 °C asi 7-10 minut. Musíme hlídat. Doba pečení a teplota je orientační, každá trouba peče jinak. Upečené pracny vyklopíme, necháme trochu vychladnout. Potom je obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru. Pracny necháme uležet nejlépe tři týdny.

 

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×