České superpotraviny, které si můžete natrhat doma na zahradě
O superpotravinách jste určitě slyšeli. Jsou ale opravdu tak super, jak se říká? Za řadou z nich rozhodně nemusíte na opačný konec světa, často rostou u vás na zahradě či v lese.
Maca, açaí, goji. Tyto superpotraviny jsou sice plné vitaminů, minerálů a dalších tělu prospěšných látek, abyste si je však mohli zařadit do jídelníčku, musejí cestou k nám obvykle překonat tisíce kilometrů.
Jejich roli přitom zastoupí celá řada českých superpotravin, které máme doslova na dosah ruky. Jsou levnější, dostupnější a díky dopravě – pro některé si můžete vyběhnout bosky na zahradu – také ekologičtější. Podle odborníků jsou navíc našemu tělu bližší než exotické suroviny z opačného konce světa.
Semínka
Ta lokální dokážou plně nahradit často opěvované psyllium a chia semínka. Zatímco lněné semínko je plné omega-3 mastných kyselin, které si tělo nedokáže samo vyrobit, konopné semínko potěší především vegany. Dokáže totiž plnohodnotně nahradit živočišné produkty, kterým se vyhýbají.
Lněné semínko navíc obsahuje rozpustnou vlákninu a je mírně projímavé, protože na sebe váže vodu. Takže jde o ideální volbu, pokud vás trápí zácpa. Semínka si můžete dopřát nejen v původní podobě, ale také jako klíčky. Stačí je na světlém místě nechat vyklíčit na kousku vlhké vaty. Pak obsahují také vysoké množství bílkovin a chlorofyl. Nezapomeňte ani na slunečnicová semínka. Jsou silným antioxidantem a zvyšují hladinu serotoninu. Fungují proti migrénám, astmatu a kardiovaskulárním chorobám.
Vlašské ořechy
Produkty z kešu ořechů se to v poslední době kolem jen hemží. Nadšeni z nich jsou především příznivci tzv. raw stravování. Většina kešu však pochází z Indie nebo Vietnamu, což se podepisuje mimo jiné na ceně.
Dostupnější a lokálnější alternativou jsou vlašské ořechy. Jistě si vybavíte, jak se o nich říká, že jsou potravou především pro mozek. Ano, mají dobrý vliv na stres, deprese i celý nervový systém. Tím to však nekončí. Snižují hladinu cholesterolu, posilují střeva a pozitivně působí na vlasy, nehty a pokožku. Údajně pomáhají také sexuální potenci a plodnosti.
EXTRA TIP: Pokud se rozhodnete zařadit ořechy do jídelníčku, doporučujeme je noc před konzumací namočit do vody. Zvýšíte tak využitelnost zdraví prospěšných látek, enzymů, vitaminů a minerálních látek.
Borůvky a ostružiny
Až se příště v létě vydáte na procházku lesem, nezapomeňte si nasbírat hrst borůvek a ostružin. Směle nahradí açaí berry z Brazílie, Venezuely a Ekvádoru.
Borůvky se pravdivě pyšní obsahem draslíku, železa, hořčíku, fosforu, síry a dalších minerálních látek. Obsahují i vitaminy skupiny B, vitamin C a provitamin A. Mají také výjimečný obsah antioxidantů a podporují přirozenou obranyschopnost organismu. Modré barvivo na jazyku a rtech je pak neobyčejně léčivé pro sliznice, doslova od úst po konečník. Doporučit je můžeme například v případě, že trpíte na žaludeční vředy.
Podobně dobře si stojí také ostružiny. Snižují obsah cukru a cholesterolu v krvi a napomáhají snižovat vysoký tlak, jsou prospěšné i při pročišťování krve. Jen pozor, některé citlivější osoby na ně mohou mít intoleranci.
Rakytník
Další superpotravina, kterou bez obav zařaďte do jídelníčku. Mají totiž tak vysoký podíl vitaminu C (až 10× více než pomeranč), že už jediná oranžová bobulka údajně obsahuje doporučenou denní dávku.
Užívání rakytníku je proto vhodné při nejrůznějších virózách, chřipkách a angíně. Vzhledem k tomu, že byl rakytník až donedávna používán převážně lidovými léčiteli, poznatky o jeho účincích jsou až překvapivé. Podporuje tvorbu žluči, trávicích enzymů a funkci krevního oběhu, pružnost a průchodnost cév. Stimuluje činnost jater a plic, pomáhá při plicních onemocněních. Zabraňuje vypadávání vlasů a čistí organismus od toxických zplodin.
Červená řepa
Výborný antioxidant proti volným radikálům. Vysoký obsah vlákniny usnadňuje práci střevům a pomáhá při detoxikaci. Díky tomu má dobrý vliv na kožní onemocnění.
Červená řepa také zpomaluje vstřebávání glukózy, což ocení především diabetici. Brání rozvoji aterosklerotických změn v tepnách, podporuje činnost jater, působí močopudně a zbavuje tělo nadbytku sodíku. Můžete ji jíst syrovou, pečenou nebo nakládanou.