Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Milujete palačinky? Udělejte si rovnou palačinkový dort!

Dort nadýchaný jako obláček, voňavý po másle, šťavnatý po ovoci a lákavý, jen se ho dotknout...

Anonymous | 10. 04. 2020

Náročnost: Velmi snadné

Počet porcí: Na 1 dort 

Doba přípravy: Do 30 minut + odležení 

Opékání: 0:03

Ingredience:

3/4 hrnku mléka

3/4 hrnku vody

3 žloutky

1 lžíce krupicového cukru + na krém i na ovocnou směs

2 lžíce amaretta (rumu nebo koňaku), pro děti vynechte

1 hrnek hladké mouky (lze přidat i trochu víc, těsto je díky koňaku a máslu hodně řídké)

2–3 lžíce rozpuštěného másla

olej na opékání

NA KRÉM

250ml smetany ke šlehání

3 lžíce řeckého jogurtu

1 limeta (kůra a 1 lžíce šťávy)

NA OVOCNOU SMĚS

 

500g červeného ovoce (červený rybíz, maliny, jahody, třešně), omyté a osušené

1–2 lžíce škrobu (v případě potřeby)

1 lžíce vanilkové pasty

červené ovoce na ozdobení 

ČTĚTE TAKÉ: Recepty na palačinky a lívance

Postup:

1 Všechny ingredience kromě oleje vložte v uvedeném pořadí do mixéru a 3 minuty mixujte. Hotové těsto nechte minimálně 2 hodiny odpočinout v lednici. Ještě lepší ale je připravit si ho večer a nechat odležet do rána.

2 Ráno rozpalte pánev a těsto do ní nalévejte pomocí naběračky. Opékejte palačinky z obou stran. Nechte je dokonale vychladnout.

3 Ovoce vypeckujte a odstopkujte a s trochou vody rozvařte na kaši. Poté směs přes síto přepasírujte do jiné nádoby, vmíchejte do ní vanilkovou pastu a nechte vychladnout. Kdyby se vám zdálo, že směs netuhne, můžete ji případně zahustit povařením se škrobem a dosladit.

4 Smetanu vyšlehejte dotuha a poté do ní opatrně vmíchejte řecký jogurt a kůru a šťávu z limety. Doslaďte podle chuti.

Když jsou všechny části budoucího dortu vychlazené, můžete začít skládat. Začněte palačinkou, potřete ji krémem, přikryjte další palačinkou, kterou pomažete ovocnou směsí. Takhle střídejte vrstvy, až do spotřebovaní surovin. Dejte vychladit. Před podáváním ozdobte čerstvým ovocem. 

Za recept děkujeme www.apetitonline.cz

Pokud to není nezbytně nutné, nevycházejte v současné době ze svých domovů - a to ani pro nové číslo Marianne. Časopis Marianne si totiž můžete, bez nutnosti platit poštovné, objednat až domů. Více informací se dozvíte zde

Související články

Životní styl
Apetit piknik je za dveřmi: Krok za krokem průvodce největšími lákadly letošního ročníku

Apetit piknik je za dveřmi: Krok za krokem průvodce největšími lákadly letošního ročníku

Životní styl
Jak si v práci vyjednat lepší plat a podmínky: Klíčem jsou důkladný průzkum a realistická očekávání

Jak si v práci vyjednat lepší plat a podmínky: Klíčem jsou důkladný průzkum a realistická očekávání

Životní styl
Profesionálně vařit jsem začal z hecu, říká semifinalista MasterChefa a módní návrhář Pavel Berky

Profesionálně vařit jsem začal z hecu, říká semifinalista MasterChefa a módní návrhář Pavel Berky

Životní styl
Lelí Hnidáková z Lelí's Cupcakes: Nápad na sladké podnikání se zrodil na svatební cestě

Lelí Hnidáková z Lelí's Cupcakes: Nápad na sladké podnikání se zrodil na svatební cestě