Přejít k hlavnímu obsahu
Životní styl

O jídle s nutriční terapeutkou: Zdravé letní grilování? Žádný problém!

Info ikona
Maso

Léto a grilování k sobě jednoduše patří. Dokonce se ho nemusíte obávat ani v případě, že se snažíte stravovat zdravě nebo hubnete. Stačí, když budete následovat pět základních rad.

Andrea Mokrejšová | 5. 08. 2021

Teplota grilu

Dnes jsou velmi oblíbené plynové či kontaktní grily, které jsou z hlediska teploty a rizikového přepalování tuků rozhodně vhodnější variantou. I u klasických uhlíkových grilů lze riziko vzniku karcinogenních a toxických látek eliminovat. Stačí, když grilované suroviny nedáte přímo nad plamen, nebo příliš žhavé uhlíky. Raději je dejte po stranách, kde není vysoká teplota. Pomoci tomu můžete i kratší dobou grilování. V tomto ohledu si pouze dejte pozor na dostatečné propečení. Jedině tak eliminujete riziko alimentární nákazy. Raději tedy potraviny nakrájejte na menší kousky. Ideální jsou například špízy. 

Marináda

Už v prvním bodě jsem zmínila odkapávající tuk, který se přepaluje, a tudíž vznikají škodlivé látky. To můžete eliminovat výběrem surovin. Pokud vyberete maso, sáhněte po libovém a k jeho marinádě použijte menší množství. Zamyslete se i nad typem oleje. Na marinádu bych vám doporučila klasický řepkový olej, který má vysoký bod zakouření i vhodné složení. Ale ani s ním to nepřehánějte. Buřty, párky a klobásky si dopřejte spíše výjimečně. 

Místo masa

Ať už jste či nejste vegetarián, zkuste občas sáhnout i po něčem jiném, než je maso nebo ryby. Výborným zdrojem bílkovin je například tofu. V obchodě pořídíte tofu v marinádě na gril, případně si kupte naturální a doma si ho obalte v bylinkách, které máte nejraději. Určitě se mezi vámi najdou i milovníci sýrů. I sýry mohou být velmi dobrou alternativou k masu. Nejčastěji na grilu sice vídáme hermelín, ale nic nebrání tomu, abyste ho vyměnili za hermelín light („figura“), který má oproti běžné variantě daleko méně tuku. Grilování si můžete obohatit i nějakým výborným dipem z bílého nebo řeckého jogurtu s 0 % tuku. Stačí ho smíchat s bylinkami a kořením, nebo připravit například tzatziki. 

Info ikona
Barbecue

Neopomeňte přílohu a zeleninu 

I při grilování myslete na přílohu. Na gril můžete přihodit například pokrájené brambory – ideálně v grilovacím tácku, nebo si přineste nějaký dobrý chléb. Pokud sáhnete po žitném, žitno-pšeničném či celozrnném, zvýšíte příjem vlákniny, jídlo vás více zasytí a nebude vám těžko. I zelenina by na vaší grilovací tabuli neměla chybět. Přidejte něco čerstvého, ale klidně i grilovaného. Cuketa, cibule, mrkev, paprika – to vše je z grilu naprostá lahůdka. Opět vám pomůže se zasycením. Obsahuje sice mnohem méně vlákniny než celozrnné obiloviny a luštěniny, ale naopak obsahují další ceněné látky s pozitivním účinkem na náš organismus.

Pozor na alkohol a sladká pití

Většina lidí si bez alespoň jedné sklenky alkoholu neumí grilování představit. Pokud to pro vás není každodenní kratochvíle, nemusí to být velký problém. Nezapomeňte ale k alkoholu pít dostatek vody. Trochu lepší variantou jsou nealkoholická (neochucená!), nebo nízkostupňová piva. A pokud jste odhodlání alkoholu při grilování odolat, ale potřebujete výraznější nápoj, zkuste si připravit třeba mátový čaj, který dáte vychladit do lednice. 

Grilování se tedy obávat nemusíte! Pouze si hlídejte příjem alkoholu, myslete na množství použitého tuku a snažte se eliminovat vznik škodlivých látek. 

O autorce:

Andrea Mokrejšová je nutriční terapeutka, která věří, že strava je neodmyslitelnou součástí zdravého životního stylu. Snaží se lidem ukázat, že zdravá strava je důležitá nejen v prevenci mnoha nemocí, ale i jako přirozená součást každodenního života. Bez extrémů, bez nesmyslů.