Přejít k hlavnímu obsahu
Životní styl

Šnečí paštika aneb Co se jedlo na Štědrý den před sto lety

V Evropě má konzumace hlemýžďů dlouholetou tradici a nemyslíme tím zrovna Francii. I v Československu se za první republiky chodilo do restaurací na pochoutky ze šnečího masa.

Dominika Bártová | 1. 12. 2018

Aktuálně se v Česku zkonzumuje kolem deseti tun šneků ročně, dřív to bylo ale mnohem více. Naši předci, nejprve ti z chudších vrstev, je připravovali jako postní jídlo na Vánoce, až později se dostali i do větších měst a po vzoru francouzské kuchyně se stali vyhledávanou pochoutkou pražské smetánky. Chodilo se na ně do vyhlášených pražských podniků při sváteční procházce městem.

Toto tradiční jídlo se opět navrací do menu finediningových restaurací. Ochutnat je můžete například v karlovarské restauraci, kde vaří Pavel Provázek. Ale uvařit si je můžete i doma. Kilo koupíte za 350 korun na speciálních šnečích farmách, ale i ve větších supermarketech. 

“Doporučuji koupit předvařené šneky, jejich příprava je totiž dost složitá a zdlouhavá,” radí šéfkuchař Provázek, podle kterého si můžete připravit lahodnou šnečí paštiku s divokým kořením. 

šneci

Ingredience: 

1 kg předvařených šneků

1 restovaná cibule

kořenová zelenina

vinný ocet

divoké koření

3 velké žampióny

sůl a pepř

máslo

listové těsto 

Postup přípravy: 

Předvařené šneky i s vývarem vložíme na krátce restovanou cibuli s kořenovou zeleninou. Zakápneme vinným octem, přidáme divoké koření, podlijeme a dusíme asi hodinu pod pokličkou. Ke konci přihodíme očištěné žampióny a sůl. Vyjmeme zeleninu a divoké koření a zbytek dobře umixujeme s máslem. Podáváme v košíčku z listového těsta.

foto: Tomáš Slach 

Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Životní styl
Přerušované půsty v roce 2025 končí: Zjistěte, proč vám výživná snídaně prospěje mnohem víc

Přerušované půsty v roce 2025 končí: Zjistěte, proč vám výživná snídaně prospěje mnohem víc

Životní styl
Chodím s ním proto, aby si mě lidé více vážili: Zjistěte, zda váš vztah neohrožuje throning

Chodím s ním proto, aby si mě lidé více vážili: Zjistěte, zda váš vztah neohrožuje throning

Životní styl
Fejeton Marianne: Být tak mužem aneb Proč to ženy mají v životě tak těžké

Fejeton Marianne: Být tak mužem aneb Proč to ženy mají v životě tak těžké

Životní styl
Chcete v roce 2025 více vařit? Využijte novoroční slevy na kuchařky Apetitu a Topreceptů

Chcete v roce 2025 více vařit? Využijte novoroční slevy na kuchařky Apetitu a Topreceptů

×
  • Marianne
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE + SKINPERFECT PRIMER + DIGI VERZE ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE + SKINPERFECT PRIMER + DIGI VERZE ZDARMA
  • Předplatit