Přejít k hlavnímu obsahu
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion
Rozhovory

Gastronomické Vánoce podle food blogerky Kateřiny Kuranové

Info ikona
Cukroví

Kateřinu Kuranovou můžete znáte nejen z food blogu Smooth&Cooking či stejnojmenného instagramového účtu, ale také z knihkupectví, kde je k dostání její nová kuchařka s názvem Naše. Tentokrát jsme si ale s Kateřinou popovídali o Vánocích, tradiční štědrovečerní hostině a rodinných tradicích.

Promotion

Kolik druhů vánočního cukroví pečete?

Tolik, abych si to stále užívala, děti to bavilo a každý měl chuť ho jíst do posledního kousku. V průměru šest druhů. Záměrně ale nepeču ty druhy, které peče moje maminka, protože si vždy před svátky cukroví vyměníme, a tak se každé počet druhů zdvojnásobí.

Jaké cukroví máte nejraději? A kterému druhu jste naopak nikdy nepřišla na chuť?

Já osobně miluji vanilkové rohlíčky. Přesně ty, které dělá moje maminka. Voňavé a na jazyku se rozplývající. 

A jakému druhu jste naopak nikdy nepřišla na chuť?

V oblibě nemám suché cukroví, tedy kromě těch rohlíčků. Vždy preferuji máčené v čokoládě a promazávané. 

Držíte se klasických receptů na cukroví, nebo experimentujete?

Kolem Vánoc se držím jen a jen tradic a klasiky. Jak v cukroví, tak i při zdobení baráčku, výběru koled nebo svetrů. Vždy volím české motivy a celkovou atmosféru, na které jsem vyrostla.

Jak to máte s hodováním na Štědrý den? Snažíte se vidět zlaté prasátko?

Jako malá jsem to dodržovala. Naopak, od chvíle, kdy jsem se odstěhovala od rodičů, tak beru Štědrý den jako den plný hodování a vychutnávání si všeho, co k Vánocům patří. Každý Štědrý den začínáme horkou čokoládou se šlehačkou, vánočkou a pohádkou, a to v pyžamu a posteli. Až poté nám začíná den.

Z jakých dobrot se tradičně skládá váš štědrovečerní stůl?

Houbový Kuba, lososový krém se sýrovými kroketami, kapr, treska a klasický řízek, bramborový salát. Poté ujídáme cukroví a hodnotíme, kdo má které lepší. Každý rok slavíme totiž Štědrý den s mými rodiči a rodinou mého bratra. Takže je nás jedenáct. 

Kdybyste měla strávit Štědrý večer v restauraci, do jakého podniku byste zavítala?

Tohle si upřímně neumím představit a nikdy jsem nad tím nepřemýšlela. Kdybych si ale měla opravdu nějakou vybrat, byla by to restaurace s typicky českou atmosférou. První, která mě napadá, je restaurace U Matěje. Tam si myslím, že bych se cítila dobře a užila si to i mimo domov.

Jakou vánoční pohádku si nikdy nenecháte ujít?

Grinche (to je jediná zahraniční věc, kterou jsme si doma opravdu oblíbila a patří k našim Vánocům), Popelku a Pelíšky. 

Dodržujete nějakou vánoční tradici?

Lijeme olovo, vždy máme kapra a rybu. Největší dodržování tradic ale začne letos, protože jsou děti už starší a s chutí se do všeho zapojí a budou to prožívat jinak než doposud. Ale rozhodně je naší tradicí pití horké čokolády v posteli a dopolední procházka ke zvířátkům. 

Jakou kuchařku si letos přejete najít pod vánočním stromečkem?

Tu mojí. Ač ta přišla už o trochu dříve. Je to můj sen, který jsem si netroufala snít. Kuchařka napsaná pro moje děti, která doufám potěší i mé čtenáře a širší veřejnost. 

A jakou kuchařku naopak letos darujete svým blízkým a přátelům?

A tady se budu opakovat kuchařku Naše. Protože je to kuchařka, která spojuje. Nejen naší rodinu, ale přátelé, sledující a jejich blízké. 

Promotion
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion