Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

5 tipů jak zatočit s chřipkou a nachlazením

Info ikona
Bylinky

Něco na vás leze? Povolejte na pomoc bylinky!

Markéta Vörös | 16. 10. 2020

Melancholicky zbarvené listy, vydlabané dýně a kašmírové svetry. Podzim je tady! A s ním bohuže i období kýchání, kašlání a smrkání. Zatočte s bacily co nejrychleji, a to pomocí přírodních ingrediencí - bylinek.

Nachlazení i chřipka mají společnou příčinu, a sice viry, které denně útočí na imunitní systém. Pokud je nestačíme včas zničit, mohou se probít až dovnitř našeho těla, kde začnou páchat problémy.

Připravili jsme pár tipů, jak chřipku a nachlazení rychle překonat. 

1. Zůstaňte doma a odpočívejte alespoň pár dní

Pokud se vám podaří podchytit nemoc v začátcích a nebudete tělo zatěžovat zbytečnými aktivitami, podpoříte ho v boji se zákeřnými viry a vyléčení bude o to snazší. Nic vám neuteče a každá práce může počkat.

skdaadkaůlk

2. Doplňujte tekutiny

Už jste to slyšeli tisíckrát, ale ještě si to zopakujeme. Je důležité dopřát tělu dostatek tekutin, aby se neustále z těla vylučovaly škodlivé látky. Ideálně popíjejte bylinné čaje. A jaké bylinky jsou vhodné?

Přírodní antibiotika = takto můžeme nazvat bylinky jako je třapatka nachová, bez černý a lichořeřišnice větší (řeřicha). Třapatka stimuluje imunitní systém, černý bez vám pomůže s pocením (ideálně v kombinaci s lípou obecnou) a řeřicha působí protizánětlivě. Černý bez pomáhá také od zalehlých uší. Skvělým pomocníkem je i zázvorový čaj. 

ksdaklkdlaůk

Jak na to? Sušené bylinky se dají lehce sehnat a můžete si z nich udělat nálev a popíjet až 3x za den. Nálev připravíme tak, že se jedna lžička sušené byliny na šálek zalije vroucí vodou a nechá se louhovat 5–15 minut s občasným mícháním.

EXTRA TIP: Nechce se vám shánět sušené bylinky? Pak si pořiďte zahuštěný extrakt z bylin Imunita, 50ml, 310 Kč, prodává Ecce Vita

3. V případě silné rýmy, kašle a dalších nepříjemných příznaků nachlazení

Teče vám z nosu? Pomůže vám bylinka zvaná světlík lékařský. Pokud vás naopak trápí v nose hustý hlen, vyzkoušejte si uvařit čaj z celíku zlatobýlu. Zalijte lžičku a pijte třikrát až šestkrát denně, ideálně před jídlem. Pozor celík není vhodný pro dlouhodobé užívání, proto ho pijte maximálně 5 dnů.

A víte vlastně, jak správně smrkat? Nejdříve jednou, a pak druhou dírkou. V noci si podestelme více hlavu a snažme se zvlhčovat vzduch v ložnici.

ms.,můlsaklůk

Pokud máte kašel, pomůžou vám bylinky jako divizna velkokvětá, proskurník lékařský (ten je ideální v případě suchého a dráždivého kašle) nebo lípa obecná, celík zlatobýl, zimolez japonský. U čaje z divizny si dejte pozor na dráždivé usazené mikročástice. Nálev přeceďte přes jemné sítko, nebo nepijte až do dna.

4. Nezapomínejte na vitamíny a minerály

Nejlépe je přijímat vitamíny a minerály přirozeně ve stravě. Jezte ovoce, ale přiměřeně. Ovoce obsahuje fruktózu, která patří k jednoduchým cukrům stejně jako glukóza avšak na rozdíl od glukózy jde přímo do jater (její látková přeměna není závislá na inzulinu) a v případě, že ji máte nadbytek, přeměňuje se na tuk, který se může usazovat v cévách, mezi orgány (viscerální tuk), může způsobovat poruchy metabolismu jater a další zdravotní komplikace včetně obezity .

Minerální látky i vitamíny najdeme ve tmavé listové zelenině. Skvělými zdroji jsou polníček, rukola, pažitka, petržel, křen, kopr, ale i v jedlých květech jako jsou sedmikrásky nebo květy lichořeřišnice.

Kontrolujte si pravidelně hladiny vitaminu D, který je důležitý pro normální funkci imunitního systému a společně s vitaminem K a zinkem hrají důležitou roli v podpoře přirozené obranyschopnosti.

jkjljj

5. Vyhýbejte se stresu

Vyzkoušejte tzv. adaptogeny – jako je například bazalka posvátná známá jako Tulsi, indický ženšen Ašvaganda, chebule srdčitá známá jako amrita a mnoho dalších. Najděte odborníky, kteří vás naučí meditovat nebo objevit kouzlo jógy. Pohyb na čerstvém vzduchu a kvalitní spánek jsou zásadní pro regeneraci a duševní pohodu.

dslklůsakdůka

RECEPT: Bylinný lektvar první pomoci při nachlazení

INGREDIENCE:

  • 30 g sušeného květu divizny velkokvěté
  • 4 lžíce medu
  • 4 lžíce vodky nebo domácí slivovice
  • čistá sklenice s víčkem

POSTUP:

Předehřejte pánev na slabém plamenu, přidejte med, vodku a sušený květ divizny a chvíli zahřívejte (do maximálně do 45°C) a za pomocí vařečky umíchejte těstíčko. Pokud nebude držet pohromadě, přidejte více alkoholu nebo medu. Stále teplé dejte do sklenice, uzavřete a dejte do lednice odležet asi na 4 dny. Základ vydrží až rok a stačí jej kdykoliv zalít horkou vodou jako čaj a nechat louhovat 10–15 minut. Poté stačí scedit a můžete popíjejte. Nezapomeňte při přípravě povědět bylinkám, s čím by vám měly pomoct a hezky jim za to poděkujte. Ozdravný šálek připravený s láskou ocení také vaši blízcí.

Důležité: Pro děti a před řízením se ovšem nehodí.