Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Marianne bydlení

Barvy v pokojíčku, kde děti budou šťastné

Růžová pro holčičky a modrá pro kluky. "První a zdánlivě nejjednodušší barevné řešení dětského pokojíčku, které rodiče obvykle napadne, ale nemusí být vždycky nejhezčí ani nejšikovnější," říká Šárka Richtrová ze studia Viabel, kde se na vytváření dětských pokojíčků specializují.

Jaké barvy jsou v dětských pokojíčcích v Čechách populární?
Růžová a modrá barva jsou stálice a žádané budou vždycky. Dříve tak populární nábytek v dekoru přírodního dřeva je dnes už ale na ústupu a úplně pasé jsou naštěstí i monotematické pokoje á la červeno-modrý úkryt pro malého Spidermana nebo bílo-růžový ráj pro malou kočičku Hello Kitty, které děti potěšily maximálně jednu sezónu. V dětských pokojíčcích dnes vítězí nadčasový design a s ním i krásné kombinace v jemných pastelových barvách. Vyloženě trendy barvou je dnes barva coral neboli barva mořských korálů, krásně vypadá i jasně růžová barva lollipop odvozená z názvu i zářících tónů populárních kulatých lízátek a v nových nábytkových kolekcích se objevuje i nový růžový odstín jménem cotton candy čili jemná barva cukrové vaty.
 
A jak to udělat, aby se dítě ve svém pokojíčku cítilo co nejlépe?
Trendem jsou jednoznačně pastelové barvy. Oblíbili si je rodiče i děti. Mimochodem doporučuji děti do zařizování pokojíčku a volby barev – přiměřeně jejich věku - zapojit. A pastelové barvy u nich vítězí hlavně proto, že v pokojíčku dokážou navodit příjemnou, veselou a zároveň klidnou atmosféru. Takto barevný nábytek lze navíc dobře sladit s dalšími doplňky, jako jsou lampičky, koberce, polštářky nebo tapety. A třeba mátová zelená, blankytně modrá, oblázkově šedá nebo levandulová v pokojíčku vykouzlí dojem teplého jižního léta po celý rok.
 
Jak barevně sladit pokoj sourozenců, aby se děti navzájem nerušily?
Pokud máte na mysli pokojík pouze pro holčičky nebo pouze pro kluky je to trochu jednodušší. Jedná-li se o pokojík smíšený, může být výběr barev opravdu oříšek. Právě vhodně zvolené barvy nábytku a doplňků však pomohou dobře rozlišit jednotlivá území – a vyznačí i prostor, který je pro jeho obyvatele společný. Vyplatí se také volit raději teplejší než příliš studené tóny, kombinaci dvou jemnějších barev „rozsvítit“ jednou výraznější a vyvarovat se příliš křiklavých a ostrých kombinací.

1 Jemna cukratkova a svitiva lizatkova v pokojicku pro malou princeznu
 
Jak sladit barvy v pokoji tak, aby děti ale i rodiče časem neomrzely?
Vyplatí se volit raději teplejší než příliš studené tóny, kombinaci dvou jemnějších barev „ozsvítit jednou výraznější a vyvarovat se příliš křiklavých a ostrých kombinací. A při respektování těchto nejzákladnějších pravidel dát na vlastní intuici a také na názor těch nejmenších. Děti barvy milují a je skvělé, když se rodiče nebojí jim je při pořizování nábytku dopřát. U starších dětí jsou oblíbené kombinace barev tón v tónu, kde pak lze v pokojíčku dosáhnout opravdu harmonického a zároveň luxusního a nadčasového dojmu.
 
Jak dětský pokoj barevně či tématicky vybavit, aby rostl s dítětem?
Jestliže dnes děti milují mašinky, koníčky, víly nebo mají nějakou oblíbenou barvu, bývá nejlepší jim je v pokoji dopřát. Nejlépe v podobě snadno vyměnitelných detailů, jako jsou barevné závěsné boxy, povlečení, případně tapety nebo látky. To všechno jsou předměty, které mají poměrně omezenou životnost a lze je obměnit. A můj tip? Úchytky na nábytek, mohou být barevné, v různých tvarech a motivech. Je to malý detail, který nejen promění nudný kus nábytku, ale hlavně udělá velkou radost dětem.
 
Jakých barev bychom se měly při zařizování dětského pokoje vyvarovat?
To je v obecné rovině těžké říci. Záleží na konkrétním pokoji, množství denního světla, věku dítěte… Třeba tmavě šedá barva, ta na první pohled do dětských pokojů nepatří… Letos se ale objevila v nové kolekci nábytku pro studenty. Konkrétní odstín Shark - žraločí - je vnímán jako opravdu cool mezi teenagery (a pro rodiče je přijatelnější než často žádaná černá), kombinujeme ho s polární šedou a například s červenými doplňky a tapetami s grafitti. A má obrovský úspěch!