Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Móda

Ďábel nosí Pradu živě - módní asistentky sdílí stresující zážitky na Instagramu

Dlouhá pracovní doba, nízký plat, nesmyslné požadavky a nulová šance na uznání, to vše zažívají asistentky a stážistky v módním průmyslu. Pokud vám to připomíná film Ďábel nosí Pradu, nejste daleko od pravdy. Podle příběhů na Instagramu @fashionassistants existuje takových Mirand Priestleyových na světě hned několik.

Eliška Vrbová | 14. 03. 2018

Instagramový profil @fashionassistants existuje od prosince minulého roku a už stačil nasdílet přes sto příběhů zejména dívek a žen pracujících na pozicích asistentek v módním průmyslu. Jejich nadřízení jsou většinou šéfredaktorky a šéfredaktoři módních časopisů nebo samotní módní návrháři.

Práce módní asistentky či stážistky spočívá v organizování focení a starání se o to, aby šatna daného magazínu byla stále v dobrém stavu. Zkrátka je potřeba být stále při ruce svým nadřízeným. Je to sice především administrativní pozice, ale občas se najde i příležitost pro vlastní tvorbu v podobě stylingu či psaní. O těchto pozicích je však všeobecně známé, že se pracuje dlouhé hodiny a plat je, pokud vůbec je, velmi nízký.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Všichni známe film Ďábel nosí Pradu, kde Meryl Streep v roli šéfredaktorky módního časopisu Runway klade velmi vysoké nároky na práci všech svých zaměstnanců a svých asistentek především. Podobné situace, jaké ve filmu zažívala Andy Sachsová (Anne Hathaway) se skutečně denně dějí.

Tento příspěvek například popisuje to, jak tým připravující módní přehlídku musí několik dní před show přespávat v šatně, kde je uložené oblečení. Sama návrhářka údajně ošklivě mluví o modelkách, i když stojí pár metrů od ní. 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Další příspěvek popisuje příběh dívky, která pracovala jako první asistentka. Její otec spáchal sebevraždu, ale ona měla pocit, že si nemůže dovolit vzít volno z práce. I přes své silné rozrušení tedy v práci zůstala a nikomu o své situaci neřekla. Dokonce dostala vynadáno, že se šla na moment najíst, poté, co 24 hodin nic nejedla. Popisuje, jak musela pracovat 17 hodin v kuse několik dní za sebou a nikdo její práci neocenil, co víc, byla mnohokrát zamítnuta.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Téma zakázaného jídla se na @fashionassistants objevuje mnohokrát. Často se asistentky najíst nesmí, s jídlem se musí schovávat a nebo na něj nemají vůbec čas. 

Také kampaně #MeToo #TimesUp se pomalu dostávají i do módního průmyslu. Během posledních několika měsíců mnoho modelek prohlásilo, že je sexuálně obtěžovali slavní fotografové, například Mario Testino nebo Bruce Weber. Oba dva obvinění popřeli.

Samozřejmě tyto stresující podmínky nepanují v každém módním časopise a návrhářském studiu. Spoustu asistentek sdílí i pozitivní a obohacující zážitky v pracovním prostředí, kde se všichni navzájem respektují a jeden od druhého se učí.

Ale cílem @fashionassistants je odhalit týrání, ke kterému v módním průmyslu dochází ze strany mocných žen. Móda je oborem, v němž panuje velká konkurence a tyto ženy tedy moc dobře ví, že vždy budou mít koho zaměstnat, ať už jsou jejich požadavky a chování jakékoli. Však si všichni pamatujeme, jak Andy Sachsové stále někdo říkal, že "miliony holek by pro tuhle práci vraždily".

 

Související články

Móda

<span>Kožená saka i šaty ve stylu Kate Moss: 5 trendů z 90. let, které hlásí comeback</span>

Kožená saka i šaty ve stylu Kate Moss: 5 trendů z 90. let, které hlásí comeback

Móda

<span>Nadčasové trenčkoty, zdobené korzety i vysoká krejčovina. Co nás nadchlo na MBPFW?</span>

Nadčasové trenčkoty, zdobené korzety i vysoká krejčovina. Co nás nadchlo na MBPFW?

Móda

<span>Hudební festival, nebo módní přehlídka? Nejlepší trendy z letošního ročníku Coachelly</span>

Hudební festival, nebo módní přehlídka? Nejlepší trendy z letošního ročníku Coachelly

Móda

<span>Nejkrásnější kabelky na telefon: Trendy módní doplněk, který ozdobí každý outfit a uvolní vám ruce </span>

Nejkrásnější kabelky na telefon: Trendy módní doplněk, který ozdobí každý outfit a uvolní vám ruce