Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

JÍDLO: 4 jednoduché triky, díky nimž se nebudete zbytečně přecpávat

Info ikona
Jídlo

Stává se vám, že do sebe ládujete jídlo, aniž si to uvědomujete? Svačíte bez rozmyslu, zkrátka jen proto, že máte pocit hladu? Vězte, že v tom nejste sama. Mnoho z nás má problém přesvědčit svůj mozek (nebo žaludek?), že třetí malá svačinka už opravdu potřeba není. Ale podle odborníků lze zdravějšího stravování dosáhnout pouhými triky, kterými tak trochu obalamutíte svoji mysl. Pomocí následujících čtyř rad budete schopná rozlišit skutečný fyzický hlad a ten, co se nám jenom zdá, tedy psychický.

Eliška Vrbová | 13. 11. 2016

Vědomé jezení

Trik: Vypněte televizi a místo toho sledujte to, co právě jíte.

Výzkum univerzity v Birminghamu ukázal, že když se na své jídlo nesoustředíme, sníme toho až o 25% více. Pokud nás při jídle něco rozptyluje nebo jíme moc rychle, znamená to, že nedovolíme chuťovým buňkám rozpoznat to, že vůbec něco jíme. Takže jestli často přemýšlíte, kam se poděl ten pytlík brambůrek během sledování vašeho oblíbeného seriálu, už znáte odpověď.

 

Smyslové jezení

Trik: Jezte všemi smysly. Užívejte si vůni, chuť i texturu.

Opravdu vnímat jídlo i během jeho přípravy, když přidáváte každou ingredienci, tak přivonět a ochutnat, to všechno vám pomáhá si pak jídlo mnohem více vychutnat. A samozřejmě pak také kladete větší důraz na to, jak kvalitní vaše strava ve skutečnosti je.

ČTĚTE TAKÉ: PETR HAVLÍČEK: Základ? Přirozenost

 

Komplexní jezení

Trik: Jezte svoji méně zručnou rukou nebo dokonce hůlkami.

Nejjednodušší je každé sousto zkrátka spolknout, čehož se také často dopouštíme, proto toho pak sníme mnohem více. Tenhle trik tedy spočívá v tom si jezení trochu ztížit, abychom zpomalili. Pak náš mozek může v klidu přijmout informaci, že už se žaludek cítí plný. Pravdou však je, že hůlky jsou možná až zbytečný extrém a ne každé jídlo se s nimi dá sníst. Zkuste tedy mezi jednotlivými sousty pokládat příbor, pít vodu a nenabírat si další sousto dokud nemáte úplně snězené to předchozí. Je to celkem jednoduché a překvapivě si vaše jídlo opravdu užijete.

 

Rozptýlené jezení

Trik: Přemožte touhu po jídle odpovídáním na e-maily nebo vyřizováním telefonátů.

Naše touha po jídle má málokdy co dočinění s opravdovým hladem. Snaží se nám podsouvat, že jídlo zkrátka musíme mít. Takový pocit nám však nevydrží dlouho, proto je v tomhle případě každá forma rozptýlení dobrá. Když vám v kanceláři na stole leží plechovka sušenek, pusťte se místo jejího otevření radši do nějaké jiné aktivity a uvidíte, že na plechovku za pár minut zapomenete.

ČTĚTE TAKÉ: Chcete jíst lépe? Zapomeňte na svou vůli a zamyslete se, kde jíte!