Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Malé velké radosti ginstoriana Petra Kymly

Gin se v Česku vyšplhal na vrchol, aktuálně patří mezi nejoblíbenější druhy alkoholu. Ginstorian Petr Kymla ví o tomto nápoji vše. Jaký drink by namíchal svému nepříteli?

Eva Kadavá | 26. 03. 2019

Můj život bez alkoholu:

Dnů bez alkoholu je v mém kalendáři rozhodně víc než s alkoholem. A to navzdory tomu, že mě provází celý život, díky mému povolání: od studia na hotelové škole, přes třináct let aktivně strávených za bary vyhlášených českých podniků Bugsy's a Tretter's po pořádání nejprestižnější barmanské soutěže Diageo Reserve World Class. Denně o alkoholu školím, komponuju privátní degustace. Rozhodně ale nedělím život na dvě kolonky, s alkoholem nebo bez něj. Každý den je jednoduše jiný, tak jako gin. Někdy je gin suchý a řízný, jindy krásně svěží a citrusový. Občas i příjemně nasládlý. Tu variabilnost mám rád.

Co pijete na žal a co na radost?

Při výběru drinků se řídím podle denní doby a ročního období. V zimě si rád dopřeju tmavší a hutnější spirity, jako třeba rum či whisky. Od jara do podzimu lehčí drinky, svěží. Přidám více ledu a trend navíc káže koktejly s nižším obsahem alkoholu. Perličkou je, že se objevují i nealkoholické destiláty, ze kterých zkušený barman dokáže připravit exkluzivní drink.

Platí, že je ve víně pravda?

Na to platí univerzální gastronomická odpověď: hledat pravdu ve sklence alkoholu asi nebude to pravé ořechové. Konkrétně ve víně najdeme hroznové víno.

Proč mají Češi tak blízko k alkoholu?

Kvalitní alkohol mají rádi lidé na celém světě, hodí se při slavnostních příležitostech bez ohledu na národnost. Kupříkladu Španělsko je jedním z největších konzumentů ginu v celé Evropě a asi by vás nenapadlo o nich mluvit jako o národu pijáků. Přitom Španělům vděčí milovníci ginu za takzvané Copa Glass. To je velká baculatá sklenice, ve které se servíruje charakteristický drink Gin Tonic. Ale pokud se ptáte na českou barmanskou školu, ta je doslova vyhlášená všude ve světě, nejen svojí zručností, ale i uměním pohostinnosti. O české barmany se majitelé barů perou od Londýna po Hongkong.

Proč máte rád gin?

Pro jeho krásnou, ale někdy i temnou historii. Ta mě fascinuje. Jsem rád, že je mojí prací se tím zaobírat. Původní genever, který nazývali Angličané holandská kuráž, stojí za stovkami zajímavých příběhů. Navíc každý gin může být trošku jiný, díky přidání nebo ubrání různých bylinek. A taky je dokonale variabilní: dají se z něho připravit koktejly o různých chutích. Perfektní Gin Tonic zvládne i amatér: stačí originální gin, jako třeba Tanqueray London Dry a kvalitní tonik. Těch je dnes široký výběr, vždy ale preferujte tonic v lahvičkách než velké pet lahve s přeslazeným obsahem.

gin

Kdo určuje trend, co se bude pít?

Trend udávají především zákazníci. V posledních letech mají čím dál tím víc chuť na gin. Proto vznikají malé regionální palírny, různé styly ginů, pestré variace v použití bylinek, které často vychází z toho, co roste v okolí dané palírny. Potvrdit to může i byznys: na posledním Bar Conventu, což je největší barový veletrh ve Střední Evropě, hrál hlavní roli gin.

Vaše ideální dovolená:

Kdekoli, kde budu se svou rodinou, ideálně zimní dovolená v rakouských Alpách. Modrá obloha, sluníčko, ráno na sjezdovce, která krásně křupe. A po lyžování samozřejmě Tanqueray & Tonic.

Je pro vás pití jiného alkoholu než ginu nevěrou?

Kdepak! Gin je krásný svojí univerzálnosti a variabilitou v mixologii, ale hlavně v zimě člověk dostane chuť na stařený rum nebo skotskou sladovou whisky s tóny rašeliny.

Koktejl, který vás dostal, překvapil?

Vedu národní kolo barmanské soutěže Diageo Reserve World Class a chtělo by se mi napsat, že při hodnocení mě už skoro nic nepřekvapí, ale vždy se objeví nějaký talent, který přinese něco nového. Rád se nechám ohromit, v poslední době jsem také hodně zaujat kreacemi barmanek-žen. Přináší nové chutě.

Mění se vkus Čechů v pití tvrdého alkoholu?

To si troufnu s jistotou tvrdit, že ano. Dávají si pozor na to co, kde a kdy pijí, pijí výrazně kvalitněji. Hodně se to změnilo po neblahé metanolové aféře. Po tří měsíční prohibici si Češi uvědomili, že je lépe dopřát si kvalitní a ultrapremiový alkohol.

Co byste namíchal, nalil svému nepříteli?

Stejný drink jaký bych namíchal sobě. Perfektní Gin Tonic.

Míchání koktejlů je hodně teorie nebo hodně praxe?

Obecně řečeno, jde více o praxi. Musíte mít bohaté znalosti, vědět, co se k sobě hodí. Za barem je doslova nutná i psychologie, abyste zvládli odhadnout typ zákazníka. Jako ginstorian se denně vzdělávám, studuju jak historické podklady, tak si doplňuji informace o novinkách a trendech. Neusínám na vavřínech, nebo chcete-li, na jalovci.

ČTĚTE TAKÉ: Na zdraví! 5 důvodů, proč si bez výčitek dopřát červené víno

Souvislející články

Životní styl

<span>Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?</span>

Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?

Životní styl

<span>Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život</span>

Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život

Životní styl

<span>Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?</span>

Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?

Životní styl

<span>Jak ve vztahu neztratit sebe samu? Máme pro vás 5 tipů</span>

Jak ve vztahu neztratit sebe samu? Máme pro vás 5 tipů