Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Na zdraví! 5 důvodů, proč si bez výčitek dopřát červené víno

Info ikona

Konec žinýrování! Nalijme si sklenku čistého vína a narovinu si sdělme, že pití červeného moku má blahodárný vliv na naše zdraví.

Do pátku je sice ještě daleko, ale to neznamená, že byste si dnes večer nemohli nalít dvě deci červeného. Víno má totiž hned několik zdravotních benefitů, které bychom neměli opomíjet. Pokud si ho tedy budete vychutnávat v rozumné míře, může vám být skvělým pomocníkem.

Proč si bez výčitek dopřát červené víno?

  1. Nová ústní voda?

Vytaste na ústní bakterie novou zbraň v podobě červeného vína! Studie z roku 2014 prokázala, že víno dokáže zabít nebezpečné bakterie, které se nacházejí v naší ústní dutině. Až vás příště dentista pochválí za svěží dech, doporučte mu vaše oblíbené Pinot Noir.

  1. Paměť jako slon

Víte, jaký je rozdíl mezi pitím vína a pitím piva? Zatímco pivo vám vytvoří z „mozku kostku“, víno podle výzkumu amerického Wake Forest University Baptist Medical Center má na mozek zcela opačný vliv. U účastnic výzkumu bylo zjištěno, že jejich kognitivní funkce i paměť byly v mnohonásobně lepším stavu než u lidí, kteří červenému vínu neholdovali. Navíc složení vína dopomáhá ke zvyšování dobrého cholesterolu.

  1. Depka jenom zlehka

Jasný, pokud budete alkohol konzumovat ve velké míře, je pravděpodobné, že dobrému duševnímu zdraví se těšit nebudete. Ti z vás, kteří si ale dopřávají červeného vína po menším množství, mohou jásat! Studie zveřejněná v roce 2013 časopisem BMC Medicine potvrzuje, že pět až sedm skleniček červeného za týden může výrazně snížit možnost, že by si na vás došlápla deprese.

  1. Tekutý lék pro diabetiky

Cukrovkáři, pozor. Pokud trpíte diabetem druhého typu, rovnou si nalijte sklenku červeného vína! Studie z roku 2015 totiž jasně prokázala, že diabetici, kteří každý večer vypili jednu skleničku vína, vykazovali lepší hodnoty cukru v krvi než diabetici, kteří poslušně popíjeli vodu. Samozřejmě tento krok směrem k vinotéce raději konzultujte s lékařem, ale je dobré vědět, že víno dokáže „léčit“.

  1. Alergie už jenom na manžela

Jenom si to představte. Je jaro a vám se může krásně dýchat, žádná alergie na pyly, traviny nebo snad roztoče, a to vše jenom díky červenému vínu. Tedy vlastně díky flavonoidům, antioxidantům, které snižují alergické a astmatické příznaky. Pravdou ale zůstává, že toto tvrzení zatím nebylo na 100 % potvrzeno, ale výzkumy zveřejněné v časopise Diseases napovídají, že víno si s alergiemi opravdu dokáže poradit. 

Tak co, kdo z vás právě zápasí s korkem? 

ČTĚTE TAKÉ: 10 tipů, jak vybrat víno – a něco na zub k němu