Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Melania Trumpová porušila tradici a nepozvala Jill Bidenovou do Bílého domu

Info ikona
Melania Trump

Ve Spojených státech amerických bývá dobrým zvykem, že první dáma pozve manželku budoucího prezidenta do Bílého domu, kde ji provede obytnými místnostmi a neformálně ji seznámí s funkcí první dámy. I když inaugurace Joe Bidena je na spadnutí, Jill Bidenová stále pozvánku od Melanie Trumpové neobdržela…

Prezidentské volby ve Spojených státech amerických byly od začátku doprovázeny napjatou atmosférou. Útočné příspěvky na Twitteru, projev Donalda Trumpa, ve kterém mluvil o vítězství, nekonečně dlouhé sčítání volebních hlasů, a následný verdikt, který jasně ukázal, že dalším prezidentem USA bude Joe Biden. Situace se bohužel neuklidnila ani po volbách. Naopak, napětí mezi Donaldem Trumpem a Joe Bidenem rostlo a obdobný scénář panoval také mezi prvními dámami - Melanií Trumpovou a Jill Bidenovou. Důkazem je také skutečnost, že Melania porušila nepsané pravidlo a nepozvala Jill Bidenovou na prohlídku Bílého domu.

Mohlo by se vám líbit

Nevraživost bez přetvářky

Předávání prezidentského úřadu je v USA obřad, který je doprovázen mnoha zvyklostmi a tradicemi. A právě jedna z tradic říká, že by první dáma měla seznámit svou následovnici s chodem Bílého domu. Poprvé tak v padesátých letech učinila Bess Trumanová, která hostila Mamie Eisenhowerovou. Následně tato tradice pokračovala, a to i za velmi napjatých politických okolností. Melania Trumpová se však rozhodla, že na tradici nenaváže. „Melania Trumpová se stane první moderní první dámou, která nepozvala budoucí první dámu na prohlídku soukromých obytných místností ve druhém a třetím patře Bílého domu,“ píše Kate Andersen Brower pro CNN.

Vedle této tradice je také obvyklé, že odstupující pár pozve v den inaugurace budoucího prezidenta s chotí na kávu. Po společném kávovém dýchánku následně všichni odcházejí do Kapitolu, kde se prezidentská inaugurace uskuteční. Vzhledem k tomu, že Trumpovi se slavnostního společenského obřadu nezúčastní, nedojde ani k naplnění tohoto zvyku. Nutno dodat, že posledním prezidentem, který se nezúčastnil přísahy svého nástupce, byl zhruba před 150 lety Andrew Johnson.

Info ikona
Prezidenti

Lekce podle Michelle Obamové

V americké historii není nic výjimečného, když jsou vztahy mezi prezidenty vlažné. Své by o tom mohl vyprávět Barack Obama, který předával „žezlo“ Donaldu Trumpovi. I před čtyřmi lety bylo veřejnosti jasné, že z těchto dvou prezidentů nikdy nebudou kamarádi, přesto Obama předal Trumpovi úřad důstojně a elegantně. „Můj manžel a já jsme požádali naše zaměstnance, aby udělali to, co pro nás udělal George a Laura Bushovi, tedy aby provedli uctivou a bezproblémovou výměnu moci, což je jeden z charakteristických znaků americké demokracie. Pozvali jsme lidi z týmu nově zvoleného prezidenta Donalda Trumpa do našich kanceláří a připravili jsme pro ně podrobné poznámky, které ukazovaly, co jsme se za posledních osm let naučili,“ popisuje Michelle Obamová ve svém příspěvku na Instagramu.

„Musím být upřímná a říci, že nic z toho pro mě nebylo snadné. Donald Trump šířil rasistické lži o mém manželovi, které ohrožovaly moji rodinu. To bylo něco, co jsem nebyla připravena odpustit. Ale věděl jsem, že kvůli naší zemi musím najít sílu a zralost, abych svůj hněv ponechala stranou. Takže jsem přivítala Melanii Trumpovou v Bílém domě a mluvila s ní o svých zkušenostech a odpovídala na všechny její otázky,“ dodává Michelle Obamová.

Mohlo by se vám líbit