Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Ovládněte čas a staňte se manažerkou rodiny

Info ikona
Staňte se manažerkou rodiny

Máte pocit, že pokud se nenaklonujete, alespoň třikrát, přestanou ve vaší rodině fungovat i ta nejzákladnější pravidla? Máte pravdu, problém je ve vás, ale vyřešit ho můžete i jako výkonný originál!

Klára Kotábová | 21. 07. 2020

Nestíháte, přesouváte velký úklid kvůli nákupu jen proto, aby vám manžel vynadal, že košili, kterou nezbytně potřebuje zítra na jednání, jste zase nestihla vyžehlit a vaše děti po vás hází smutné pohledy signalizující, že se jim vůbec nevěnujete a pohádky už znají jen z DVD, možná Youtube? Než se rozhodnete zhroutit, máme pro vás tipy, díky kterým se stanete úspěšnou manažerkou nejen vlastního, ale i rodinného času. Stačí si jen uvědomit, že se v rodinných záležitostech musíte rozhodovat stejně rychle a efektivně, jako v práci. Kdybyste v kanceláři pobíhala od jednoho k druhému a snažila se vyhovět všem, nejspíš byste skončila buď s parádní migrénou, pocitem méněcennosti nebo depresí. V horším případě pak výpovědí. Tu vám ale vaše rodina jaksi dát nemůže, takže jen mlčky sleduje, jak se trápíte, ničíte, jste přetažená a vlastně sami pořádně nevědí, jak vám pomoci. My to víme a máme pro vás dobrou zprávu. Začít musíte jen u sebe! Nikdo vám s přeměnou na výkonnou manažerku rodiny nepomůže, ale výsledky všichni ocení…

Máte cíl?

Nemá cenu, abyste se hned na začátku zničila nároky, které na sebe kladete. Vyberte si jeden bod, který v chodu rodiny chcete změnit a na něj upřete svou pozornost. Ostatní počká. Jak tvrdil Steve Jobs: „Máte pocit, že je třeba soustředit se jen na jednu věc? Pak to dělejte. Hlavu v oblacích můžete mít neustále, pokud máte podat výkon a svůj cíl máte nadosah, soustřeďte se jen na něj. Rychleji vám totiž uběhne práce, kterou musíte vykonat.“

Vykašlete se na to

Opravdu, i tohle pravidlo stojí za to si opakovat. Neplýtvejte energií, kde je to zbytečné. Jak totiž tvrdila Coco Chanel, je zbytečné plýtvat silami na projekty, které vás nebaví, nejsou vaší doménou. Dělejte výhradně to co vás baví, na výsledku to bude znát.

Změňte úhel pohledu

Upravte vnitřní postoj, i když to půjde ztuha, snažte se pochopit, proč jsou vám synovy tenisky věčně pohozené mimo botník vlastně sympatické svou revoltou, kterou jste si proti rodičům vy nikdy netroufla. Bill Gates měl vždy odpověď, když se ho lidé ptali, proč dělá věci jinak: „Přesně proto, aby se mě ostatní mohli ptát, jaký smysl v tom vidím. A ten smysl je i v tom, že nevyšlapaná cesta může vždy přinést své ovoce.“ Třeba právě vaše dítě řeší záležitost, která z něj v budoucnu udělá hvězdu. Neřeší marginálie a vy byste také neměla.

Smích léčí

Berte překážky a prohry s humorem. I když to docela často bude šibeniční humor. Smích je výborný relaxační prostředek, který vám pomůže vyrovnat se se stresem. Kouč Milan Šmíd tvrdí, že smíchem se dá zahnat jakákoliv depresivní myšlenka. To mějte na paměti až se budete hroutit z přemíry povinností. Ticho léčí, smích posiluje. A vy na tom vědomí můžete jen vydělat.

Získejte víc času

Naučte se plánovat, a jestliže se umíte smát, s úsměvem na rtech rodině sdělte, které hodiny ze dne jsou opravdu vaše, kdy řešíte školu a zaměstnání, kdy soukromé starosti všech členů, kdy se scházíte všichni společně, které hodiny máte vyčleněné práci. Jan Werich tvrdil, že plánování je v životě zapotřebí. I proto, aby člověk věděl, kdy má vlastně volno. To mějte na paměti, až budete skákat od jedné činnosti ke druhé, a navíc myslet na to, co nestihnete ani omylem, i kdybyste si vzala noční směnu. Volné chvíle si zasloužíte, tak se o ně nepřipravujte vlastním rozhodnutím.

Nedělejte nic

V hodinách, které jste si vyhradila jen pro sebe, se nenechte rušit. Naučte své miláčky, kde najdou něco k jídlu, kdy je potřeba vyvenčit psa a kdy se mají uložit i bez vaší pomoci. Každá minuta, kterou se rozhodnete věnovat někomu jinému, než sama sobě, považujte za ukradenou. Vám ukradenou.

Marilyn Monroe výše uvedené popsala lakonicky: „Jen bohyně umí odpočívat.“ Tak si její citát vezměte k srdci.

Naučte se říkat ne

Opakujte si tohle magické slůvko před zrcadlem v koupelně tak dlouho, až si osvojíte širokou škálu emocí, které tohle stručné zamítnutí může obsahovat. Je to totiž kouzelná formulka, která velice snadno vysvětlí všem kolem, že opravdu nemáte zájem. NE je v mnoha případech ta jediná správná odpověď. Jistě, láska může být odpovědí, stejně jako sebeobětování. Ale Tom Hanks v jednom z rozhovorů prohlásil, že nejvíc se osvobodil v okamžiku, kdy pochopil, jak je důležité odmítat, co dělat nechcete. I za cenu, že vás ostatní nebudou mít rádi. Hlavní je, že vy sebe ano. A najevo to dáte tím, že řeknete jasné NE.

Podpora je potřeba

Hlavně ta vnější. Takže zapomeňte na hrdost, že všechno zvládnete sama a klidně do chodu vaší domácnosti zapojte své kamarádky, babičky, kohokoli, kdo je ochotný podílet se na životě velké společnosti, do které by měla patřit i vaše rodina. Coco Chanel prohlásila: „Žijete jen jednou, tak by to měla být zábava.“ V duchu výše uvedeného je jasné, že je třeba dělit se o povinnosti, aby na radosti zbylo dostatek času.

A nakonec citát Johna Miltona: „Co tě nezabije, to tě posílí.“ Naučte se řešit svůj čas a uvidíte, jak silná ze života vyjdete…

Titulka

Časopis Marianne si nyní můžete, bez nutnosti platit poštovné, objednat až domů. Více informací se dozvíte zde.