Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Naučte se dělat velká rozhodnutí

Info ikona
Rozhodnutí

Málokomu dělá radost rozhodovat o důležitých otázkách. Většinou řešíme všechna pro a proti, radíme se s kamarádkami nebo partnerem a zvažujeme, zda nás rozhodnutí katapultuje mimo komfortní zónu. Přitom by podle odborníků bohatě stačilo, kdybychom dokázali oddělit "hlučné" rozhodnutí od toho "tichého".

Kopeček vanilkové, nebo čokoládové? Smažený sýr s bramborami, nebo salát s lososem? Černé lodičky, nebo červené? Každý den čelíme volbě, každý den se musíme rozhodnout. Jenže zatímco výběr ideálního oběda nám vrásky na čele nepřidělá, rozhodnutí ohledně nové pracovní pozice už může zamávat nejen s pletí, ale i psychickou pohodou. Dělat velká rozhodnutí je totiž schopnost, kterou se musíme naučit

Rozhodujte sami za sebe

Snad každý z nás někdy stál před důležitým životním krokem. Zvažovali jsme všechna pro a proti, přemítali nad následky a častokrát se nechali ovlivnit názorem okolí. Ono je totiž mnohem jednodušší, když to za nás rozhodnou blízcí, než když se pro něco musíme rozhodnout sami. A právě toho si je vědoma koučka Mel Robbinsová, která ve svém videu vysvětluje, jakým způsobem bychom měli dělat velká životní rozhodnutí. 

Hlučné a tiché rozhodnutí

Podle Mel Robbinsové existují pouze dva druhy rozhodnutí - hlučné a tiché. "Hlučné rozhodnutí dělá většina z nás. Je poháněno hlukem toho, co se děje kolem. Může jít o hluk strachu, úzkosti, minulosti nebo názory ostatních lidí," vysvětluje Robbinsová a dodává, že hlučná rozhodnutí jsou poháněna silami, které nemáme pod kontrolou. "To následně způsobuje známý pocit, že se nám věci vymykají kontrole," tvrdí koučka. A tak raději důležité rozhodnutí neuděláme, protože se vnitřně bojíme, že bychom ztratili své jistoty a stáli před nevyzpytatelnou hrozbou. Strach z velkých změn nás jednoduše pohltí. 

Naštěstí ale existuje i tiché rozhodnutí. "Pokud se na chvilku ztišíte a ztlumíte okolní hlasy, pak konečně uslyšíte svůj vnitřní hlas. Tiché rozhodnutí je odvážné, úmyslné a je těžší ho učinit. Může zklamat někoho jiného, ​​může vás nutit být sám a riskovat, ale také vás může pohnat vpřed k věcem, které si už dlouho vnitřně přejete," dodává Robbinsová. Zkuste se  při zásadním rozhodnutí na chvilku zastavit, popřemýšlet a dejte šanci své intuici, aby i ona řekla svůj názor. Třeba vás překvapí, jak jasnou představu o vaší budoucnosti má. Nebo naopak zjistíte, že vaše intuice sdílí podobný názor jako okolí.

Jedno je jasné - vždy bychom měli věřit především sami sobě! 

Kdy je nejvhodnější čas na důležitá rozhodnutí? Čtěte zde

Info ikona
Zářijová Marianne

POŠTOVNÉ ZDARMA

Časopis Marianne si nyní můžete, bez nutnosti platit poštovné, objednat až domů. Více informací se dozvíte zde.