Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

Kde najít volný čas?

Možná máte pocit, že mezi prací a starostí o rodinu a domácnost už nemáte jedinou volnou chvilku, ve které byste se mohli věnovat sami sobě. Když už večer pár hodin najdete, sedíte před televizí a sotva vnímáte, jaké obrazy se vám před očima míhají. Ve světě plném stresů a uzávěrek je nutné myslet na sebe a mít nějaké hobby. A nemusíte se zrovna věnovat skládání modelů větroňů nebo paličkování ubrusů. Koníček může být cokoli, co vás bude bavit.

Vážně nemáte čas?
Co nejčastěji odpovídáte na pozvánku na výlet, na odpolední kávu s přáteli nebo třeba na pozvánku na vernisáž? „Nemám čas..." Kdo tohle nikdy neřekl? Tohle odpovídáme spíš z lenosti, nebo z pocitu, že pakliže jsme zaneprázdnění a nemáme čas, cítíme se (zdánlivě) důležitě a potřebně. Skutečnost je taková, že přílišná rozháranost a věčný spěch nám nedovolí přemýšlet sami nad sebou. Stres se stupňuje a stupňuje, a my pak máme pocit, že už dál nemůžeme – všechen čas přece věnujeme práci a povinnostem! Pokud se v takovém presu přistihnete, zastavte se! Jen, když budete mít uspokojivý volný čas, budete se cítit šťastní – a všechno vám půjde lépe.

Tipy, jak hledat volný čas:
– minimálně dva večery z týdne nezapínejte televizi. Ani kvůli televizním zprávám. Nebojte, zásadní informace se k vám dostanou tak jako tak. A ty ostatní? Bez těch se párkrát obejdete.

– pokud vás při čtení programu kina, divadla či klubu nějaká akce zaujme, co nejdřív si na ni obstarejte vstupenky. Díky tomu se pak v den akce nebudete moci vymlouvat, že jste příliš unavení na společenské aktivity.

– nicnedělání unavuje a otupuje mnohem víc, než když byste strávili aktivním pohybem pár hodin. Večer bez televize můžete využít třeba k návštěvě nového místního wellness centra nebo procházkou po ztichlém večerním městě. Na čerstvém vzduchu se i lépe třídí myšlenky.

– zaměřte se i na ráno. Vstávejte dřív (pokud vám tato rada připadá nemožná, opět postupujte postupně a budík nastavujte po dnech vždy o pět minut dřív). Co ráno dělat? Můžete připravit zdravou snídani a po ní se připravit na pracovní den rychlou procházkou kolem bloku. Nebo si pusťte rádio a pomalu se rozhýbejte na písně, které se vám líbí.

Buďte kreativní
Nemusíte háčkovat ani malovat rozměrná plátna. Ale vaše vlastní kreativita vám pomůže, abyste se cítili sebevědoměji. Každý je kreativní. Jenom někdy kreativní já dlouho spí a příliš se nemá k životu. Udělejte alespoň jednou týdně něco, co ve vás kreativitu probudí. Možná v sobě objevíte skrytého umělce, a volný čas budete trávit psaním básní nebo malováním. Prostě čímkoli, co vás uspokojí.

A co vy? Máte nějaké hobby?