Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Přírodní zázrak jménem zázvorový olej!

Info ikona

Zimu jsme pravděpodobně přežili jenom díky zázvorovému čaji. Jaro zase s přehledem zvládneme se zázvorovým olejem.

Na zázvor a jeho léčebné účinky už spoléhali v starověké Číně nebo Indii. Své výsadní postavení měl také ve 14. století, kdy spolu s černým pepřem patřil k nejoblíbenějšímu obchodnímu artefaktu a dopustit na něj nedáme ani dnes. Zázvorové bonbony, čaj nebo právě olej je nedílnou součástí každé přírodní lékárničky.

Zázvorový olej nad zlato

Zázvorový olej je znám pro své protizánětlivé a protiplísňové účinky. Zároveň je skvělým pomocníkem pro všechny, kteří trpí na úzkosti či špatnou náladu. Jeho velkou výhodou je také to, že posiluje imunitní systém a může fungovat jako antialergikum. V neposlední řadě zmírňuje bolesti svalů, a tak se hodí pro všechny, kteří si nedokážou představit svůj den bez běhu nebo jiného pohybu. 

Kde ho seženete?

Zázvorový olej můžete koupit v lékárně nebo ve specializovaných prodejnách s přírodní kosmetikou a léčivy. Pokud ale chcete mít plnou kontrolu nad jeho složením, pak si ho vyrobte v pohodlí svého domova.

Co budete potřebovat:

  • čerstvý zázvor
  • 1 šálek olivového oleje

Jak postupovat:

V první řadě opláchněte čerstvý zázvor a nechte ho odpočinout na suchém místě. Následně si připravte misku, do které nalijte 1 šálek olivového oleje. Zázvor nastrouhejte a přidejte do olivového oleje. Směs důkladně promíchejte a v misce vložte do trouby, kde ji ponechte zhruba dvě hodiny při teplotě 65 °C. Dále stačí směs zfiltrovat přes látku a nalít do skleněné lahvičky.

Přírodní antidepresivum

Zázvorový olej se doporučuje užívat vnějším způsobem. Pokud trpíte na bolesti svalů, pak olej použijte při masáži a jemnými pohyby ho vmasírujte do pokožky. Lidem se špatnou náladou a úzkostnými stavy se naopak doporučuje, aby tři kapky zázvorového oleje nakapali do své koupele a následně se nechali unést na vlně relaxace.

Je libo pleťová maska?

Zázvorový olej může být parádním pomocníkem také ve formě pleťové masky, která vaši pleť skvěle nakopne a vyčistí. Smíchejte pět kapek zázvorového oleje s dvěma lžícemi medu a jednou lžičkou citronové šťávy. Následně nechte směs zhruba 30 minut odpočinout. Poté ji aplikujete na pokožku a nejméně 15 minut nechte působit. 

Používáte zázvorový olej? A jaké s ním máte zkušenosti?

ČTĚTE TAKÉ: 5 důvodů, proč je kokosový olej tak skvělý na krásu