Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Promiň, už mě nevzrušuješ

Info ikona
Už mě nevzrušuješ

Na začátku je rozechvělá nedočkavost, lechtání v břiše a v hlavě jen „to jedno“. Prudká touha vůči partnerovi ale může časem přerůst do vlažného zájmu, a nakonec téměř vymizet. Co s tím?

Iva Hadj Moussa | 1. 01. 2021

Před pár měsíci jsem navštívila kamarádku ze školy. Neviděly jsme se spoustu let a já měla radost, že se jí daří. Domácnost připomínala výjev z televizní reklamy: dvě veselé děti, kuchyň od truhláře, zahrada od architekta a chléb z vlastního kvásku. Před krbem se v ladném sousoší vyhřívali kocour a – ano – zlatý retrívr. A ten manžel? Urostlý, úspěšný, a dokonce i vtipný jedinec. Když si však navlékl šusťákovku a vydal se na podvečerní běh do polí, stalo se to. Sotva za ním a retrívrem zaklaply dveře, kamarádka poslala děti hrát si nahoru, nalila si sklenici vína a vzdychla: „Je to hrozný, on je hodnej a všecko, ale on už mě vůbec nepřitahuje.“ Jak je to možný, ptám se, takovej fešák! „Nemůžu si pomoct,“ ona na to. „Ty někoho máš!“ udeřím. Dušuje se, že nic takového nemá v plánu, nechce být nevěrná, ale na druhou stranu se jí líbí jeden kolega, taky soused z dolního konce ulice a vcelku i zahradník. Rozhodně nechce opustit manžela, ale často si přestavuje zahradníkovy či sousedovy žhavé polibky a dotyky… Takové klišé, hrozím se. Ona opět vzdychne, pokrčí rameny a v očích se jí zvláštně zaleskne. Více to rozebrat nestihneme, protože nám děti přinášejí ukázat jakási zvířátka z plastelíny.

Come on baby, light my fire

Honza Vojtko, terapeut, který se specializuje na psychologickou pomoc pro páry, odpovídá na otázku, proč dochází k tomu, že ze spalující vášně se u některých párů stává jenom malá jiskřička, a jindy bohužel i slabě doutnající či zcela vychladlá hromada popela.

„Důvodů, proč u žen vyhasíná sexuální touha po dlouhodobém partnerovi, je spousta. Může to být způsobeno vnějšími vlivy, kdy žena toho má moc v práci, prožívá stres, je unavená, prostě si toho naložila moc. Příčinou může být i hormonální nerovnováha, která má původ právě ve stresu, ale může souviset i s těhotenstvím, případně s menopauzou. Kořenem problému mohou být samozřejmě i partnerské problémy. Těžší období, krize, vzájemné odcizení,“ vyjmenovává. Jak s tím naložit?...

...CELÝ ČLÁNEK NAJDETE V LEDNOVÉ MARIANNE.

 

Aktuální číslo Marianne v digitální podobě koupíte ZDE

Předplatné Marianne nebo jednotlivá čísla s poštovným zdarma pořídíte ZDE.

Lednová Marianne