Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

RADKIN HONZÁK: Jak se vyhnout syndromu vyhoření?

Věci lze dělat dobře, nikdy dokonale. Dokonalost neexistuje a je dobré si to uvědomit včas. Radkin Honzák se ve své pravidelné rubrice zamýšlí nad tím, jak moc si život ničíme umanutou posedlostí po perfektním výkonu.

Anonymous | 9. 05. 2020

Syndrom vyhoření je důsledek nadměrného dlouhodobého stresového zatížení vznikajícího na základě urputné touhy po dosažení úspěchu, přičemž jedinec této vidině obětuje ostatní oblasti svého života.

Je to snaha po dosažení dokonalosti, přičemž oběť zapomíná na to, že dokonalost neexistuje, že je to jen projekce. Věci lze dělat dobře, nikdy dokonale. Může vzniknout při jakékoli činnosti, která je provozována bez této zpětné vazby: od dokonalé matky přes dokonalého odborníka až po dokonalého manažera. S tím, že tito lidé se nikdy dokonalými nestanou, což je bude štvát
a budou se za to k sobě chovat ohavně, což přináší další stres.

Svatá trojice radosti

Smyslem života je být spolu s lidmi, rozumět sobě i světu kolem sebe a nabídnout pomoc, kde je třeba. Mít rád lidi, nikoli obdivovat nebo dokonce zbožštit výkon, výsledek. A lidi, to jsem také já. Kristus řekl velmi moudře: „Milovat
budeš bližního jako sebe sama.“ Nikoli víc než sebe sama, a také ne místo sebe sama. Tahle rovnováha rozumné zdravé sebelásky, přiměřené sebepéče a nabídky pomoci je základem spokojeného žití.

Pro oběti vyhoření je typická umanutost a urputnost na cestě za vysněným cílem a k tomu nepřítomnost radosti, omezování mezilidských kontaktů, zapomínání na další nezbytné potřeby a neustálé neuspokojení z toho, že věci nejdou tak, jak by měly jít.

Rozdávám lidem sešitky s požadavkem, aby každý den zapsali tři věci, které jim udělaly radost a které „se staly“, a k tomu tři věci, kterými si udělali radost sami. Učí se tak všímat si milých věcí, kolem kterých při spěchu jen procházejí, učí se tak pracovat pozitivně i pro sebe, nejen pro druhé (v případě pomáhající profese) nebo pro výsledek.

Oční kontakt místo smajlíka

Když se zamyslíte nad tím, proč jsou v rádiu a v televizi tak oblíbené pořady, ve kterých spolu lidé hovoří o svých problémech, o svých starostech, úmyslech, plánech a obecně o svých životech, dojdete k tomu, že je to proto, že tam jsou lidé spolu. Živý kontakt s druhými – nemusíme spolu vždycky stoprocentně souhlasit a souhlas s nesouhlasem je způsobem dorozumění – je smysluplnou aktivitou, tisíckrát cennější než sto esemesek a nablblých smajlíků. To není ta pravá komunikace. Ta pravá se odehrává s pohledem do očí a příjemnými dotyky.

ČTĚTE TAKÉ: RADKIN HONZÁK: Radost nezajistí pilulka

honzák

Titulka

MARIANNE AŽ DO SCHRÁNKY S POŠTOVNÝM ZDARMA

Pokud to není nezbytně nutné, nevycházejte v současné době ze svých domovů - a to ani pro nové číslo Marianne. Časopis Marianne si totiž můžete, bez nutnosti platit poštovné, objednat až domů. Více informací se dozvíte zde.