Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

RADKIN HONZÁK: Radost nezajistí pilulka

Doušek rumu, plody africké maruly nebo hrst benzodiazepinů? Slavný český psychiatr Radkin Honzák se ve své pravidelné rubrice tentokrát zamýšlí nad tím, proč nám k trvalé radosti nepomůže chemie s rychlým nástupem ani žádné další berličky.

Anonymous | 11. 04. 2020

Ve vědecké hantýrce se hezké a libozvučné nové slovo „enhancování“ objevilo již v devadesátých letech, do přirozeného jazyka sice neproniklo, ale jeho význam ano. Je to snaha vylepšit, zesílit, zintenzivnit něco, co má svůj příjemný průběh, ale čeho chceme víc. Myslím ale, že není třeba vymýšlet nová slova, ve sportu se tomu říká doping: pojídání „bobulí“ neboli anabolik s cílem nárůstu svalové hmoty, aplikace erytropoetinu k zajištění lepšího okysličení a není tajemstvím, že první ročníky závodu Varšava–Praha, posléze známého jako Závod míru, vítězní cyklisté dojížděli do závěrečného spurtu posílení slušnou dávkou rumu.

Sloni v náladě

Člověk je jediný tvor, který si sám umí připravit alkohol, říká jedna z definic, ale ani naši příbuzní jím nepohrdnou, i když se nyní vedou spory o to, zda po plodech africké maruly jsou sloni opilí, nebo něčím jiným přiotrávení. Ve snaze vylepšit si náladu molekulou C2H5OH jsme evropskými rekordmany a rekordmankami zapomínajíce na skutečnost, že „efekty světla vždycky končí tmami“, jak napsal Viktor Dyk, a také na to, že po destilátech výrazně roste agresivita, nikoli pohoda. Když se objevily benzodiazepiny (Valium a další), začala spousta nerozumných lidí řešit běžné strasti polykáním pilulek. To však má jeden háček, nebo spíš hák. Mozek důsledně zachovává tržní principy, a když dostane uklidňovadlo zadarmo a v nadbytku, přestane vyrábět svá vlastní. A když nedodáme pilule, trpí mnohem víc, protože to trvá dlouho, než výrobu znovu rozjede. A tak vzniká závislost.

Když se hledá smysl

Antidepresiva tyhle vlastnosti nemají, protože nic nenahrazují, jenom brání v plýtvání mozkovou chemií, když je jí nedostatek, ale užívat je pro zlepšení nálady je nesmysl. Tak co máme dělat, když hledáme radost? Nehledat chemii s rychlým nástupem, hledat smysl života a správnou cestu.

Není nutné hluboce bádat a hledat bůhvíjaké nadzemské spirituální hodnoty. Smyslem naší existence je živý kontakt s ostatními, smysluplná komunikace, která nám dovoluje cítit se dobře mezi lidmi, poznávání všeho kolem sebe a pomoc tam, kde je jí zapotřebí. Miska přání nebude nikdy plná, což frustruje, ale miska rozdávání dobra nebude nikdy prázdná a dobro se nám bude vracet.

honzák

Pokud to není nezbytně nutné, nevycházejte v současné době ze svých domovů - a to ani pro nové číslo Marianne. Časopis Marianne si totiž můžete, bez nutnosti platit poštovné, objednat až domů. Více informací se dozvíte zde

Související články

Životní styl

<span>Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?</span>

Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?

Životní styl

<span>Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?</span>

Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?

Životní styl

<span>Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život</span>

Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život

Životní styl

<span>Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?</span>

Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?