Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Móda

Trenčkot: Co jste ještě nevěděla o základním kousku podzimního šatníku

Info ikona
Trenčkot

Ještě před tím, než se z něj stal ikonický kousek, byl zejména oděvem funkcionářů za první světové války a následně se s ním neodmyslitelně spojila i postava detektiva Columba v americkém seriálu. Znáte historii klasického béžového trenčkotu?

Eliška Vrbová | 18. 09. 2021

Historie trenčkotu sahá až daleko do 20. let 18. století. Tehdy totiž skotský chemik a vynálezce Charles Macintosh a britský vynálezce Thomas Hancock (zakladatel britského gumového průmyslu) přišli s nepromokavými plášti, z nichž se později trenčkot vyvinul. Béžový plátěný kabát ale bývá spojován i s důstojníky z první světové války. Právě z této asociace trenčkot získal svůj název. První světové válce se často přezdívá válka zákopová, zákop se anglicky řekne trench a odtud tedy "trench coat".

Mohlo by se vám líbit

Milujeme květinové vzory! Znáte historii nejslavnějšího potisku?

Květinové vzory? Na jaře? Možná si říkáte, že to není zrovna originální. My jim ale rozhodně podlehneme i letos a hned, jak se časy umoudří, v nich vyběhneme vstříc jarnímu počasí. Důvodů je víc než dost.
marianne.cz

Trenčkot ale nenosili přímo vojáci v zákopech, nýbrž vyšší funkcionáři, kteří si kabáty sami zakoupili jako součást své uniformy. Trenčkot u nich měl symbolizovat oddělenost a vyšší společenské postavení. Což se v přeneseném významu doneslo až do období normalizace v Československu, kdy takzvaný "baloňák" nosili zejména příslušníci StB. 

Ale nyní zpět do začátku devatenáctého století. Nepromokavý kabát Macintoshe a Hancocka byl vyrobený z pogumované bavlny a měl sloužit dobře oblečeným mužům, kteří se ale musí během dne potýkat s nejrůznějšími činnostmi, jako je jízda na koni, střílení, rybaření, vojenská služba a různé venkovní aktivity. Jak se technologie vyvíjely, kabáty stále lépe odpuzovaly vodu a zároveň se stávaly pohodlnějšími a prodyšnějšími. 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

V roce 1853 kabát vylepšil John Emary pod značkou Aquascutum (spojení latinských výrazů pro vodu a štít). A o tři roky později přišel se svou verzí kabátu mladý obchodník s textilem z Hampshire, jehož jméno je s trenčkotem spojováno dodnes - Thomas Burberry. Ten začal zajišťovat nepromokavost pláště pogumováváním bavlněného či vlněného vlákna po vláknu a ne kabátu jako celku. V roce 1879 přichází Burberry s takzvaným gabardénem neboli kaftanem, tou dosud nejprodyšnější látkou populární mezi všemi dobrodruhy, letci či badateli.

Aquascutum i Burberry si přisvojují vynalezení trenčkotu, ale pravda je taková, že pouze vylepšili kabát, který už dávno existoval, a přizpůsobili ho užívání v armádě. Kabáty od těchto dvou značek byly vždy drahé a dostupné pouze pro dobře situované, ale jiné značky vyráběly levnější varianty, stejně jako je tomu i dnes.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Trenčkot se znovu objevil i za druhé světové války, ale ve čtyřicátých letech mu Hollywood dodal jakýsi "romantický punc". Právě díky tomu se z trenčkotu stal vysoce módní kousek. Na stříbrném plátně ho oblékali detektivové, gangsteři, novináři, špioni, ale i svůdné femme fatale. Trenčkot si zahrál ve spoustě světově známých filmových scén: oblékl ho Humphrey Bogart ve filmu Casablanca, Audrey Hepburn ve Snídani u Tiffanyho či Meryl Streep Kramerová versus Kramer. Trenčkot se stal symbolem neohrožených mužů a chytrých žen.

Dnes ho do povědomí vrací návrháři, jako je například Martin Margiela, Rei Kawakubo či Jean-Paul Gaultier, ale zejména samozřejmě Burberry. Koupíme ho nejen v béžové, ale i v jiných barvách, v mnoha střizích a délkách. Trenčkot sice už ztratil svou originální funkčnost pro využití v armádě, ale namísto toho se z něj stala nestárnoucí módní klasika.

A kde trenčkot pořídit?

Využijte Dnů Marianne a pořiďte si stylový trenčkot za výhodnou cenu. Vyrazte například do obchodů Esprit a S.Oliver, kde na vás čeká sleva 25 % na novou kolekci. Slevu 20 % uplatníte také v H&M či v Marks & Spencer. Pokud si v Marks & Spencer vyberete k trenčkotu ještě nějaký doplňek, pak můžete využít slevu 25 %. Za zmínku stojí také Weekend Max Mara, kde si pro vás připravili slevu 20 % na nezlevněné zboží + dárek. Více informací o Dnech Marianne naleznete zde

Jak nosit ikonický trenčkot?
Mohlo by se vám líbit

14 způsobů, jak nosit bundy a kabáty ve stylu kostkovaných košil

Kostkované bundy a kabáty, které zdálky vypadají jako typické flanelové košile, doslova zaplavily ulice a samozřejmě také Instagram. Bezpochyby jde o jeden z největších trendů letošního podzimu a my pro vás máme inspiraci, jak tyto bundy a kabáty nosit.
marianne.cz