Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Móda

Zavinovací šaty slaví 45 let. Proč je znovu populární ikonický kousek ze 70. let?

Dají se nosit celoročně a sluší každému typu postavy. Znáte příběh zavinovacích šatů, kterým se dříve říkalo "taxi dress"?

Eliška Vrbová | 27. 07. 2019

Letos je tomu přesně 45 let, co se proslavila módní návrhářka Diane von Furstenberg. V roce 1974, krátce poté, co přijela do New Yorku, představila veřejnosti své vůbec první zavinovací šaty. Ty se rychle staly ikonickým kouskem 70. let, už dva roky po osudové přehlídce se jich prodalo pět milionů kusů a Diane von Furstenberg se díky nim objevila na obálce prestižního časopisu Newsweek, který ji označil odvážným titulem „nejžádanější návrhářka od dob Coco Chanel“. Vázací šaty obepínající postavu tehdy nosily úplně všechny Newyorčanky, ať už vyrážely do klubu Studio 54, nebo se procházely po Park Avenue. Staly se doslova symbolem 70. let, ve filmu Špinavý trik neoblékne hlavní hrdinka za celý film nic jiného než právě ikonické šaty od DVF.
Pro úplnost je třeba říct, že Diane von Furstenberg nebyla skutečným vynálezcem zavinovacích šatů, už ve 30. letech s nimi přišel návrhář Charles James. Nazval je „taxi dress“, chtěl totiž vytvořit šaty pro každou příležitost, od večírku až po jízdu taxíkem. O téměř půl století později je Diane von Furstenberg moderním střihem a barevnými potisky přetvořila na nadčasový kousek, který si rády oblékneme dodnes – ať už jdeme do práce, na nákupy, nebo nás čeká večerní program. Tedy právě tak, jak si to Charles představoval.
Zavinovací šaty mají obrovskou výhodu, že sluší jakémukoli typu postavy, což je přesně důvod, proč se z nich staly jedny z nejpopulárnějších šatů vůbec, existují snad v každém odstínu, barvě a vzoru, který si dokážete představit. A jak dopadla Diane von Furstenberg? Je jí přes sedmdesát let, stále však řídí svou značku. Před pěti lety připravila speciální reedici zavinovacích šatů k oslavě 40. výročí jejich uvedení. Spojila se tehdy s nadací Andyho Warhola a navrhla originální šaty inspirované pop-artem. A co vy, máte už ty své?

Kde právě teď sehnat zavinovací šaty?

Souvislející články

Móda

<span>Nadčasové trenčkoty, zdobené korzety i vysoká krejčovina. Co nás nadchlo na MBPFW?</span>

Nadčasové trenčkoty, zdobené korzety i vysoká krejčovina. Co nás nadchlo na MBPFW?

Móda

<span>Hudební festival, nebo módní přehlídka? Nejlepší trendy z letošního ročníku Coachelly</span>

Hudební festival, nebo módní přehlídka? Nejlepší trendy z letošního ročníku Coachelly

Móda

<span>Nejkrásnější kabelky na telefon: Trendy módní doplněk, který ozdobí každý outfit a uvolní vám ruce </span>

Nejkrásnější kabelky na telefon: Trendy módní doplněk, který ozdobí každý outfit a uvolní vám ruce

Móda

<span> Trend léta 2024: Vrací se oblíbené kalhoty Audrey Hepburn a Marilyn Monroe</span>

Trend léta 2024: Vrací se oblíbené kalhoty Audrey Hepburn a Marilyn Monroe