Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Rozhovory

ZDĚNĚK POHLREICH: Doma má být vaření snadné a zábavné

Zdeněk Pohlreich učí už hodně let vařit nejen laiky, ale také kuchaře v restauracích. Jak se mu žije v současné situaci, kdy jeho řemeslo je prakticky na vyhynutí? Zeptali jsme se u příležitosti vydání nové kuchařky.

Klára Kotábová | 20. 10. 2020

Dnešní doba je pro provozovatele restaurací tragická. Vidíte světlo na konci tunelu?

Myslím, že v současné době nemá cenu se zabývat úvahami na světlech někde. Je to natolik chaotické a vyhypované, že hlavním cílem by mělo být nezbláznit se z toho. Já osobně spoléhám nejvíce na uvedení spolehlivé vakcíny na trh a její masové rozšíření a použití.

Spoléháte na nějaké dotace a podporu od státu?

Dotace jsme nedostávali nikdy a já jsem jejich (s výjimkou potravinové produkce) zásadním odpůrcem, takže to mě nevzrušuje. Co se podpory zaměstnanců týče, považuji to za naprostou povinnost až samozřejmost. No, a protože i podnikatelé odevzdávají spoustu peněz do státní kasy, asi by na ně něco mělo zbýt také.

Co si myslíte o vyjádřeních politiků, že ti neschopní zkrachují?

Ti zkrachují i bez vyjádření politiků. Takže je to jedno. Myslím, že v tom není žádná převratná myšlenka. Obávám se, že jde o výroky zcela svědčící o ztrátě soudnosti a schopnosti vidět věci reálně. Zvláště když znějí od někoho, kdo svůj život prožil ve státním žoldu a nikdy nepodnikal nic, kromě výletů po okolí.

Mohlo by se vám líbit

ZDENĚK POHLREICH: Nemá cenu se k čemukoliv upínat

marianne.cz

Po první vlně koronaviru vyrazili všichni do restaurací. Sice doma vařili, ale těšili se na jídlo od profíků. Dneska je sice možnost dovážky jídla v krabičkách, ale hosté jsou připraveni o emoci ze servírování, atd… Myslíte si, že tohle dochází těm, kdo restaurace zavírají s tím, že jde o volnočasovou tedy zbytnou aktivitu?

To co je zbytné, je relativní pojem. Samozřejmě že nám to dochází, ale zábavní průmysl, do kterého gastro patří, generuje spousty peněz a pokud se daří, je to skvělé. Ale prostě nemůžou jít všichni do továrny něco nezbytného vyrábět, život je daleko pestřejší právě kvůli volnočasovým aktivitám. Myslím, že současnost ukazuje, co všechno je zbytné a zdaleka se to netýká jen restaurací. Jsou to různá zajímavá povolání i aktivity, na které jsme si během dobrých let zvykli a utrácíme za ně neskutečné množství veřejných peněz bez jakéhokoli prospěchu.

Podle statistického výpočtu bylo zjištěno, že na počet osob tu existuje víc restaurací než třeba v Německu, nebo Švýcarsku. Není právě i to důvodem toho, že restaurace zkrátka nepřežijí, protože se ukáže, že jsou pro turisty, a ne pro Čechy?

Praha je, respektive byla, prostě turistické město, s tím nic neuděláme. Já nevidím rozdíl mezi restaurací pro cizince nebo Čecha, já si dělím restaurace na dobré nebo špatné. Naprosto nekontrolovaný růst počtu restaurací jsme zmiňoval už mnohokrát, myslím, že to prostě není dobře, ale není vůle s tím něco dělat i když by to mohlo být velmi snadné a účinné. Ale jsem na hony vzdálen tomu abych se radoval ze zániků takzvaných turistických restaurací na úkor těch rádoby pro Čechy. Všechny poskytují možnost výdělku nejen pro jednotlivce, ale i pro státní kasu a zpříjemňují někomu život. Na jejich krach, vlastně krach restauračního trhu, doplatíme svým způsobem všichni.

Vydal jste knihu Super jednoduše, která navazuje na pořad TV Prima Šéfem za pár minut. Proč jste se pustil do jednoduchého vaření? Nebo tak vaříte vždy a jen lidé mají pocit, že tomu tak není?

Já vařím jednoduše vždycky, i když se to tak nemusí zdát. Ale to je normální, když vidím jet Petera Sagana po zadním kole taky mi to přijde jako hračka. Já udělal jednoduchou knihu proto, že doma má být vaření právě snadné a jednoduché a zábavné. Na něco složitého si přeci můžu zajít k profesionálům. Já mám doma taky rád, když je to rychlé a jednoduché a vůbec to nemusí být hloupé. Ta knížka se přizpůsobuje současnému životnímu stylu, a proto jsme ji takovou udělali. Je skutečně úplně pro každého, je to úplně snadné.

Mohlo by se vám líbit

https://www.apetitonline.cz/menu/30-rychlych-receptu

apetitonline.cz

Vaší partnerkou v pořadu byla skvělá cukrářka Iveta Fabešová. Je něco, co jste se od ní naučil? Nebo dál zůstanete u vaření a pečení necháte odborníkům?

Já jsem chtěl do knihy vnést ženský a sladký element, a protože nejsem v cukrařině moc dobrý, Iveta byla jasná volba. Myslím, že by to takhle mohlo fungovat i do budoucna, Iveta se na kameru skvěle hodí, je to chytrá a neskutečně pracovitá holka s otevřenou hlavou... To, co ze sebou dokázala udělat od našeho prvního setkání při natáčení pořadu "Na nože" je hodné respektu a obdivu…

A máte doma alespoň její knihu s názvem Vše sladké?

Knížku vydává moje nakladatelství, takže věřím že jeden výtisk dostanu. Možná s podpisem. (smích) Ta knížka je skutečně nádherná, myslím, že to bude hit a neměla by chybět těm, kdo rádi vaří a chtějí se i něco přiučit.

Co byste vzkázal těm, kdo sedí doma na homeoffice, starají se o děti, se kterými se učí a na vaření už jim nezbývá energie?

To bohužel nevím, já na homeoffice nikdy nebyl. Na děti zkuste rákosku a na vaření naší knížku, mělo by to fungovat. Kromě toho pro mě fungují procházky se psem.

Nějaké motivační heslo typu: Láska prochází žaludkem, s plným břichem i koronu zvládnete, byste neměl? Něco, co by se dalo tesat do kamene, stejně jako ostatní vaše skvělé hlášky?

Měl a tady jsou ty nejlepší:

· Nemá cenu se bát, Armagedon vypadá jinak a tohle ještě není konec světa.

· "Když se totiž bojíš, nemůžeš pít šampaňský!".

· Hodně zdraví a pevné nervy přeje Zdéňa!

Zpátky na obrazovkách a taky s novou knihou v nabídce. Zdeněk Pohlreich vám může zpříjemnit nastávající dny. A vaše večeře v karanténě budou šéfovské!

Info ikona
Zděněk Pohlreich kuchařka Super jednoduše

Související články

Rozhovory

<span>Dvě kamarádky se rozhodly změnit zákon, který může ovlivnit tisíce žen. Úspěch je nyní jen krůček od nich</span>

Dvě kamarádky se rozhodly změnit zákon, který může ovlivnit tisíce žen. Úspěch je nyní jen krůček od nich

Rozhovory

<span>„Mary Shelleyová předběhla svou dobu a možná je teď více inspirativní než kdy jindy,“ tvrdí autorka knihy Mary Anne Eekhout</span>

„Mary Shelleyová předběhla svou dobu a možná je teď více inspirativní než kdy jindy,“ tvrdí autorka knihy Mary Anne Eekhout

Rozhovory

<span>"Naučme děti vytvářet si zdravé hranice", říká psycholog Jakub Smetana</span>

"Naučme děti vytvářet si zdravé hranice", říká psycholog Jakub Smetana

Krása

<span>Redakční tipy na produkty pro pevnější pleť: Kvalitní pořídíte za pár stovek i v drogerii</span>

Redakční tipy na produkty pro pevnější pleť: Kvalitní pořídíte za pár stovek i v drogerii