Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Dům

Moderní srub v Nízkých Tatrách zajímavě kombinuje dřevo s moderními prvky

Info ikona
Oboustranný krb jako dělící prvek  Obývací část je od jídelny a kuchyně oddělena oboustranným krbem, který je hlavním topným tělesem. „Zde jsme mírně upravili dispoziční řešení a prohodili jsme jídelnu a kuchyň, čímž jsme oběma místnostem poskytli vhodnější polohu,“ vysvětlují architekti. Prostor v úzkém zálivu pro kuchyň byl tak akorát, jídelna by zde byla zbytečně stísněná. Na novém místě je v blízkosti krbu další jídelní stůl. Jídelna je jednoduchá s masivním stolem a židlemi pro osm až deset osob. Nad s

Zadáním projektu bylo navrhnout interiér nově postaveného srubu. Neutrální barevné řešení respektuje vkus majitele, ale zároveň dodává stavbě požadovanou útulnost. Dominantou je obývací pokoj, který prochází dvěma podlažími a díky velké prosklené ploše má nádherný výhled na tatranskou přírodu.

Terezie Benoni | 25. 11. 2022

Klid, čerstvý vzduch, a navíc v blízkosti lyžařského střediska. V takovém místě stojí moderní srub v Nízkých Tatrách, kde si na ploše asi 190 m2 může užívat volno 12 osob najednou. Zadáním tohoto projektu bylo navrhnout interiér této zajímavě novostavby. Hned prvním zádrhelem byl fakt, že u hrubé stavby trvá dva až tři roky, než si srub "sedne". Teprve poté se obvykle osazují okna a dveře a zařizuje se interiér. „Majitel chtěl objekt používat co nejdříve, proto jsme použili "plán B" - veškerý nábytek a vestavěné prvky byly navrženy tak, aby zůstala rezerva asi 250-300 mm pro usazení nových dřevěných konstrukcí. Kromě toho jsme chtěli, aby bylo z návrhu jasné, že se nejedná o interiér rodinného domu, ale o horskou chatu,“ popisují autoři projektu z ateliéru PAVLECH PAULIŠIN ARCHITECTS. Neutrální barevné ladění interiéru respektuje vkus majitele, ale zároveň dodává srubu útulnost. Obývací pokoj, který prochází dvěma podlažími, je dominantním prostorem celého srubu. „V něm jsme použili závěsná svítidla připomínající na zakázku vyrobené pavoučí koule. Vytvářejí zajímavou kompozici v otevřeném prostoru. Prostor jsme vybavili volně stojícími pohovkami a křeslem, které doplňuje řada jednoduchých konferenčních stolků. Pro zlepšení atmosféry nahradila koberec hovězí kůže. Za zadní sedací částí obývacího pokoje jsme navrhli netradiční masivní knihovnu a vedle ní čtecí koutek. Obývací část má velkou prosklenou plochu, před kterou jsme umístili závěsy jemné krémové barvy, které dodávají interiéru měkkost. Koncept stojanového dalekohledu se nám líbil nejen jako dekorace, ale také jako užitečný nástroj pro pozorování krásné tatranské přírody a v noci, bez světelného smogu, pro pozorování hvězd. Skříňka pod televizí je atypická, "potetovaná" textem. Nad ním visí dřevěný překližkový jelen, kterého jsme vyrobili na zakázku.“

Galerie: Moderní srub v Nízkých Tatrách

Oboustranný krb jako dělící prvek

Obývací část je od jídelny a kuchyně oddělena oboustranným krbem, který je hlavním topným tělesem. „Zde jsme mírně upravili dispoziční řešení a prohodili jsme jídelnu a kuchyň, čímž jsme oběma místnostem poskytli vhodnější polohu,“ vysvětlují architekti. Prostor v úzkém zálivu pro kuchyň byl tak akorát, jídelna by zde byla zbytečně stísněná. Na novém místě je v blízkosti krbu další jídelní stůl. Jídelna je jednoduchá s masivním stolem a židlemi pro osm až deset osob. Nad stolem visí ručně vyrobené svítidlo, které se skládá z devíti retro žárovek. Celou sestavu doplňuje velký obraz. Vedle jídelního stolu se nachází skříňka s matrací, která je navržena tak, abyste si na ní mohli i zdřímnout. Kuchyně je jednoduchá, bílá s výraznou dřevěnou nikou.  V kuchyni jsou všechny vestavěné kuchyňské spotřebiče včetně stojanu na víno a pračky. „Zadní stranu pracovní desky proti vysokým kuchyňským skříňkám jsme navrhli z tvrzeného čirého skla, aby vyniklo kulatinové dřevo na stěně. Smrkové dřevo srubu jsme ztlumili velkoformátovou betonovou dlažbou gres. Celá vysoká část kuchyňské linky a horních skříněk je předem usazena na masivní MDF desce, protože jsme skříňky v kuchyni navrhli také tak, aby se daly připevnit k vnějším stěnám.“ Ve druhém patře se nachází společná koupelna se sprchou, dva menší pokoje a jeden větší.

Autor: Ing. arch. Michal Paulišin a Ing. arch. Marek Pavlech, PAVLECH PAULIŠIN ARCHITECTS, www.pparchitekti.sk

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty a interiérovými designéry. S nejzajímavějšími účastníky vás postupně seznamujeme na našich stránkách. Mediálním partnerem soutěže je Marianne bydlení. Autoři interiérů realizovaných v roce 2022 se mohou do osmého ročníku soutěže hlásit už nyní, a to až do 28. února 2023. Vítězné interiéry budou oceněni 16. května 2023 v pražském Centru současného umění DOX.

 

Zdroj článku