Snažíte se otěhotnět nebo miminko čekáte? Pak jste pravděpodobně obeznámena s folátem, aktivní formou vitamínu B9, který je důležitý pro vývoj červených krvinek. Pravdou ale zůstává, že folát by do svého jídelníčku měli zařadit všichni lidé. Podle americké National Institutes of Health je totiž nedostatek folátu spojován s poruchami autistického spektra, vznikem rakoviny a kardiovaskulárních nemocí. „Folát je životně důležitá živina, která hraje zásadní roli ve zdraví buněk a produkci DNA v těle,“ říká odbornice na výživu Lisa Richardsová. Zároveň je dobré vědět, že folát přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání, a tudíž má pozitivní vliv na psychickou pohodu.
Folát vs. kyselina listová
Mnoho lidí se domnívá, že folát je synonymem pro kyselinu listovou. Ve skutečnosti je ale kyselina listová syntetickou formou vitamínu B9 a používá se k obohacení potravin a doplňků stravy. Studie, kterou provedl National Institutes of Health, poukázala na to, že pro tělo je mnohem obtížnější přeměnit kyselinu listovou na aktivní formu vitaminu B9. Proto je důležité, abyste do svého jídelníčku zakomponovali potraviny, které jsou bohaté na folát. V ideálním případě si tyto potraviny dopřávejte v syrovém stavu nebo upravené na páře. Pokud potraviny uvaříte ve vodě, obsah folátu se sníží o 49 %. Myslete také na to, že se folát ze stravy vytratí i během procesu konzervování.