Přejít k hlavnímu obsahu
Lidé a místa

Byt plný umění v bývalé tovární hale

Info ikona
Byt plný umění ve švédském Stockholmu

Stará tovární budova ve švédském hlavním městě byla přebudovaná na bytový dům. Podařilo se dochovat vysoké stropy a industriální detaily. Jak se da zařídit byt se stropy vysokými čtyři a půl metru tak, aby byl útulný?

Terezie Benoni | 8. 01. 2022

Žít v přestavěné tovární budově je pro mnohé splněným snem. Autenticky reprodukovat v novostavbě vysoké stropy, industriální detaily a historické kouzlo, je nemožné. Přestavěných továrních budov na byty ve velkých městech přibývá. Ne vždy se však zadaří prostor adaptovat k novému účelu tak, aby byly nově vzniklé byty nejen esteticky zajímavé, ale pro budoucí obyvatele praktické a útulné. Tento stockholmský dům rozhodně nepatří mezi takové případy. Jeden z takových bytů si pořídil interiérový designér Joakim Walles (z interiérové ​​společnosti Walles & Walles). Spolu se svou ženou žije na ploše 60 metrů čtverečních a v každém detailu je jejich interiér inspirující.

Život mezi uměním

Manželé využili vysoké stěny tak, jak je jim nejbližší. Pokryli je obrazy a uměleckými artefakty. Světle vymalované stěny jim poskytují jednoduché kulisy, pozornost strhávají především několikametrová okna s tmavými rámy. Dřevěná podlaha a koberce prostor příjemně zútulňují. To nejdůležitější se odehrává v obývacím pokoji, kterému dominuje modrá pohovka s konferenčním stolkem, jehož deska je vyříznutá z kmene stromu. Volně je možné odtud vejít do výklenku, kde je kuchyň. Linka je minimalistická, ale maximálně funkční s velkorysým úložným prostorem. Místo zde našel i kulatý jídelní stůl s mramorovou deskou, který navrhl Joakim Wallis s klasickými židlemi Thonet s výpletem. Ložnice se nese ve stejném duchu. S tmavými detaily kontrastuje žlutý přehoz, stěnu nad postelí zdobí velkoformátový obraz od Christoffera Mahlknechta.