Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Byt

Interiér bytu navrhli ve stylu prvorepublikového salónu

Byt má umožnit majitelům umístit do něj umělecké a starožitné předměty, knihy, sochy a obrazy. Obývací pokoj byl tedy navržen ve stylu prvorepublikového salónu, předsíň se stala galerií. Práce architekta se zde zaměřila na vytvoření neutrálního pozadí s několika výraznými vestavnými prvky, které reprezentují zálibu klientů v soudobém umění.

Terezie Benoni | 16. 05. 2023

Ačkoli interiér čtyřpokojového bytu v patře prvorepublikové vily na Vinohradech byl v dobrém stavu, bylo na něm jasně vidět, že je ušitý na míru cizím, předchozím majitelům. „S klienty jsme tedy brzy opustili myšlenku drobných intervencí a pustili se do celkové rekonstrukce. Chtěli svému bytu vtisknout svůj vlastní osobitý styl. V bytě “někoho jiného” by se necítili doma,“ vysvětlují autoři projektu z ateliéru COLLARCH. „Interiér bytu měl umožnit majitelům umístit do něj umělecké a starožitné předměty, knihy, sochy a obrazy. Obývací pokoj byl tedy navržen ve stylu prvorepublikového salónu, předsíň se stala galerií. Práce architekta se zde zaměřila na vytvoření neutrálního pozadí s několika výraznými vestavnými prvky, které reprezentují zálibu klientů v soudobém umění. Ke spolupráci na těchto objektech byli přizváni sochař Vojtěch Trocha a grafik Vojtěch Hrubant.“ Jedním z určujících prvků obývacího pokoje se stal krb, který sochařsky ztvárnil Vojtěch Trocha. Hmota krbu se rozbíhá prostřednictvím stylizovaných trámů od vlastního ohniště do okolních stěn až ke stropu. Prostorově odděluje část kuchyně s jídelním stolem od pohodlné obytné části. Nad klidným koutem obývacího pokoje se vznáší stropní kresba Vojtěcha Hrubanta, vytvořená do polí vzniklých mezi odhalenými ocelovými stropními nosníky.

Galerie: Byt pro architekta a sběratele umění
Mohlo by se vám líbit

Byt dvou malířů byl opravený s minimálním rozpočtem ale s velkým citem

Improvizace a hravá nedokonalost. To je definice malého pražského bytu, který si dává záležet na tom, aby nebyl fádní.
marianne.cz

Koupel se sklenkou vína

Koupelny jsou řešené jako integrální součást obytné části bytu určená pro relaxaci rodičů i dětí. Tomu odpovídá polozapuštěná vana hlavní koupelny, jejíž nízký sokl může sloužit jako lavice rodičům, kteří dozorují své ratolesti při jejich vodních hrátkách. Stejně tak si zde rodiče vychutnají koupel se sklenkou vína po náročném dni. Tmavý obklad dodává místnosti výjimečnou atmosféru a při tlumeném osvětlení nechává vyniknout podsvětlený kámen. Spolupráce architektů a obou umělců dala vzniknout ocelovým posuvným dveřím s leptem Vojtěcha Hrubanta, spojujícím předsíň s obývacím pokojem. V předsíni se stala centrálním prvkem masivní betonová lavice Vojtěcha Trochy. Je pravděpodobné, že těmito prvky vybavení bytu nekončí a postupně budou přibývat další umělecké a sběratelské kousky, které bytu dodají nové vrstvy a odstíny. Materiálové řešení bylo do značné míry předurčeno stávajícími dubovými parketami a vestavným nábytkem z dubové dýhy. Z interiéru naopak zmizely lososové stěrky na stěnách i stropě, mahagonové parkety a mramorový krb. Drobné viditelné prvky jsou nově laděny do neutrální antracitové nebo bílé. „Z interiéru také zmizel původní rastr bodovek v podhledu a nahradila je nová nenápadná LED svítidla kombinovaná s výraznějšími závěsnými světly, která dotváří charakter místností. Majitelé bytu tak mohli tyto neutrální kulisy zabydlet dle svého vkusu a experimentovat s kousky nábytku různého stáří, barev i materiálů, které jsou jim blízké.“

Autoři projektu: Ing. arch. Veronika Kommová, MgA. Shota Tsikoliya, Ph.D, M.Sc., MgA. Martin Ptáčník, Ondřej Janků, COLLARCH, www.collarch.cz

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty a interiérovými designéry. S nejzajímavějšími účastníky vás postupně seznamujeme na našich stránkách. Mediálním partnerem soutěže je Marianne bydlení.

Mohlo by se vám líbit

Rekonstrukce panelového bytu pro mladou rodinu, byla sice neplánovaná, o to víc potěšila

Z původně malého projektu se stala zcela nečekaně celková rekonstrukce panelového bytu. Ukázalo se totiž, že rodina trpí naprostým nedostatkem úložných prostor a jednotlivé místnosti jsou tragicky stísněné.
marianne.cz
Zdroj článku

Související články

Byt
Rekonstrukce startovacího bydlení pro mladý pár v pražské garsonce: Miniaturní prostor vyřešili geniálně

Rekonstrukce startovacího bydlení pro mladý pár v pražské garsonce: Miniaturní prostor vyřešili geniálně

Byt
Je libo trochu pařížského stylu? Račte vstoupit!

Je libo trochu pařížského stylu? Račte vstoupit!

Byt
Rodinný byt pro milovníky klasického stylu

Rodinný byt pro milovníky klasického stylu

Byt
Mladá rodina se s interiérem starého bytu popasovala na jedničku

Mladá rodina se s interiérem starého bytu popasovala na jedničku