Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Byt

Raději obětovali jeden pokoj, aby byl jejich byt vzdušný

Na začátku byly čtyři obdobně velké místnosti, dnes si tříčlenná rodina užívá vzdušné a světlem prostoupené 3+kk s velkorysým obývacím pokojem. Takhle vypadá domov, který vzdává hold vysokým stropům vinohradských bytů i nadčasovým materiálům.

Terezie Benoni | 6. 11. 2023

Nová realizace ateliéru arkhe ukazuje, co dokáže chytrá změna dispozic a pečlivá selekce materiálů. „Moderní zásahy jsme přiznali a zkombinovali je s původními prvky a odkazem vinohradských bytů,“ popisuje Ján Antal, architekt a spoluzakladatel studií arkhe a Perspektiv. Celý interiér vznikal na míru a bez kompromisů – arkhe totiž spojuje architektonické a realizační studio v jednom. Pracovalo se rovněž s kvalitními materiály – od masivního dřeva na podlahách, důsledně vybrané skladby dýhy až po kámen. Studio si při navrhování zakládá na tom, aby prostor nejen dobře vypadal, ale také výborně sloužil, a to i za desítky let. Autoři projektu si potrpí na propracované detaily a v tomto vinohradském bytě jich je hned několik. Například deska kuchyňského ostrůvku je složena z ustoupených vrstev kamene, čímž dodává na monumentálnosti solitéru. „Kámen slouží jako šperk. V kuchyni se podobná investice určitě vyplatí. Nejen že tak do interiéru dostane punc luxusu a nadčasovosti, ale kámen je navíc trvanlivý materiál,“ říká Antal. V tomto případě designéři volili šedý křemen, který tvoří pěkný vzor a zároveň má nejlepší funkční vlastnosti pro použití v kuchyni. Architekti dbali i na to, aby bylo co nejvíce rušivých prvků skryto. Spotřebiče šikovně ukryli v rámci kuchyňském ostrůvku a vestavěného nábytku. Neviditelné je i topení, schované za světle šedým ratanovým výpletem, na který navazuje design židlí u jídelního stolu. Jedná se o dílo švýcarského architekta Pierra Jeannereta z 50. let, jehož design vznikl pro vládní komplex Chandigarh v Indii. Tato židle v současnosti zažívá renesanci a jen pár exemplářů pochází z původní indické dílny, kde se dodnes ručně vyrábějí.

Plný kontrastů a zajímavých solitérů

V kontrastu se sofistikovanými detaily je obnažena původní cihlová stěna v obývacím pokoji. Ta prošla pečlivým kartáčováním a ošetřením tak, aby struktura působila hrubým a čistým dojmem zároveň. Interiér oživují výrazné solitéry v podobě křišťálových svítidel Bomma Orbital nad jídelním stolem nebo ručně foukané skleněné stolky Soda od italské značky Miniforms v obývací části. Moderní reinterpretaci tradičních technik dotváří ručně vázaný koberec od značky Gun Rug. Architekti místo ostrých rohů pracovali se zaoblenými tvary. „Prostor tak lépe plyne, vizuálně i fyzicky. Oblé tvary jsou šikovnější a v mnoha případech i esteticky vhodnější,“ vysvětluje architekt Ján Antal. Příkladem je nová dřevěná vestavba, která vznikla díky celkové úpravě dispozice. Ukrývá se v ní velkorysá koupelna, úložné prostory a šatník. Vertikální lamely jsou přesně propočítané a profrézované tak, aby vycházely na celou délku a na první pohled vytvářely jednotlivou plochu.  V návaznosti na budovu, ve které se byt nachází, chtěli architekti zachovat historizující prvky. Repasí proto prošla okna i dveře. V koupelně zase designéři pracovali s terrazzem, které k činžovním domům neodmyslitelně patří. Z chodby se vstupuje i na druhou toaletu a také do dvou pokojů, ložnice a dětského pokoje. Ložnici architekti zahalili do tmavších a tlumenějších barev, aby podtrhli útulnou a klidnou atmosféru. V ložnici zároveň pracovali s profilovaným sklem. „Propouští světlo, působí elegantně, podporuje intimitu a dělí místnost na spací a šatní část,“ doplňuje Antal. 

 

Galerie: Velkorysý vinohradský byt pro tříčlennou rodinu
Mohlo by se vám líbit

Lenka s Tomášem postavili dechberoucí včelí maringotku

Po letech v korporátu se rozhodli pro klid a utekli od městského ruchu do hor. Přečtěte si, jak manželé Lenka a Tomáš Dočekalovi spojili luxusní kempování s apiterapií a vytvořili unikátní zážitek, který léčí tělo i duši.
marianne.cz

Autorský tým: Ing. arch. Ján Antal

Spoluautor: Ing. arch. Jakub Budaj

Autor projektu: Studio arkhe, arkhe.cz

Zdroj článku

Související články

Byt
 Tajemství dokonalé rekonstrukce historického bytu v Bubenči: Interiér je nejen krásný ale také maximálně funkční

Tajemství dokonalé rekonstrukce historického bytu v Bubenči: Interiér je nejen krásný ale také maximálně funkční

Byt
Úžasná proměna malého bytu: Architekti odhalili skrytý potenciál a přidali úchvatné mezipatro

Úžasná proměna malého bytu: Architekti odhalili skrytý potenciál a přidali úchvatné mezipatro

Byt
Útulnost a minimalismus spojené v jednom: Podívejte se na tento atypický byt plný inspirace

Útulnost a minimalismus spojené v jednom: Podívejte se na tento atypický byt plný inspirace

Byt
Byt s krásnou kuchyní, tradičním krbem, dřevěnými podlahami a kouzelným dětským pokojem

Byt s krásnou kuchyní, tradičním krbem, dřevěnými podlahami a kouzelným dětským pokojem