Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Byt

Rekonstrukci staletého pražského bytu sjednotila bílá barva

Během rekonstrukce bytu v historické části Vinohrad proběhly drobné změny, které velice maximálně zvýšily komfort užívání bytu. Hlavními požadavky byly změna pozice kuchyně, která nově navazuje na obytný prostor, a orientace ložnic do vnitrobloku.

Terezie Benoni | 31. 03. 2023

Architektonický ateliér 0,5 Studio má s rekonstrukcemi starších bytů rozsáhlé zkušenosti a z tohoto důvodu si jej vybrali i majitelé. Dům z roku 1910, ve kterém se byt nachází, sousedí s oblíbeným pražským parkem. Rozloha bytu činí 108 m2. Jedná se o klasické rozvržení domovního trojtraktu s orientací místností do ulice a vnitrobloku. V bytě byly zachovány historické dveře a ostění oken. Původní dispozice 3+1 umožnovala adaptaci na 4+kk bez větších zásahů. Proběhly drobné změny, které velice zvýšily komfort užívání bytu. Hlavními požadavky byly změna pozice kuchyně, která nově navazuje na obytný prostor, a orientace ložnic do vnitrobloku. „Hlavní myšlenkou návrhu byla snaha o obnovu původní atmosféry a maximální využití velkorysostosti bytu. Pojícím prvkem celé rekonstrukce se stala barevnost. Prostor je minimalisticky sjednocen bílu barvou, ta se objevuje na oknech, dveřích, topení a vestavném nábytku. Bílá podporuje světlost bytu a historickou atmosféru. Díky neutrálnímu bílému pozadí mohou vyniknout osobní věci obyvatel  (obrazy, fotky, knihy a jiné artefakty). Ve všech místnostech byly položeny nové parkety ve stromečkovém vzoru, typické pro podlahy domů z 19. století. V koupelně byla použita bílá dlažba a obklady. Výrazným a kontrastním prvkem k historickém obalu je moderní LED osvětlení, vyrobené na míru. To bylo navrženo do chodby a obývacího pokoje,“ popisují autoři projektu.

Galerie: Rekonstrukce historického bytu
Mohlo by se vám líbit

Mladá rodina zdědila byt v panelovém domě ze 70. let, který potřeboval radikální rekonstrukci. Jak se vydařila?

Téměř sedmdesátimetrový byt neprošel od 70. let žádnou rekonstrukcí. Bylo nutné vytvořit nové dispozice, odstranit původní jádro a přizpůsobit interiér současným potřebám.
marianne.cz

Psí bouda v pražském bytě?

Ve velkorysé vstupní hale dominuje zmíněné osvětlení, světlený kříž, a psí bouda. V hale jsou na stěnách rozmístěné fotografie. Jedná se o originály a proto je dobré je mít umístěné v temnější části bytu. Obytný prostor a kuchyně jsou orientovány směrem do ulice, k přilehlému parku. Oproti tomu ložnice rodičů a dětský pokoj jsou umístěny do klidné části bytu směrem do vnitrobloku. Obývací část je oddělena od kuchyně příčkou s původními obložkami, celou tuto stěnu pak pokrývá rozsáhlá knihovna. Na protější stěně obývacího pokoje je podélná komoda, která slouží k ukládání a zároveň jako sokl pro menší sochy a umělecké předměty. V prostoru obýváku je sedačka, která je centrem bytu a lze z ní sledovat projekce na stěně. Osvětlení je zde řešeno třemi zavěšenými liniemi led-diodových světel. Kuchyně v další místnosti je řešena vestavným blokem využívajícím celou výšku bytu. Pracovní deska a povrchy kuchyně jsou sjednoceny do stejného odstínu. V kuchyni vyniká  autorsky vyrobený stůl z masivního dubu a podnoží z ohýbaných trubek. Tvarování stolu navazuje na funkcionalistké židle z 30. let. Osvětlení nad jídelním stolem je dalším autroským výrobkem. Vybavení ložnice je navrženo efektivně a nabízí dostatek úložného prostoru. Šatní skříně, postel s úložnými prostory a police na knihy jsou vyrobeny na míru pro tento byt. Dětský pokoj se realizoval v druhé fázi. Vestavné „pueblo” pro dvě děti má mnoho skrytých úložných prostor na knihy, hračky a oblečení. Je navrženo a nadimenzováno tak, aby s dětmi vyrostlo. Neobsahuje žádné zdobné prvky, ty se mohou proměňovat s věkem dětí formou zařízení. „Jasné vymezení a využití výšky bytu umožnilo soustředit spaní a uložné prostory do jednoho homogenního prvku podél stěny. Zbylý prostor pokoje je využit nyní pro hry dětí, později pro práci u stolu a studium. Návrh bytu, vedený myšlenkou efektivního využití vestavěného nábytku, vedl k výsledku, který nabízí dostatek volného prostoru pro uživatele a kapacitně vyhovující úložné prostory pro čtyřčlennou rodinu,“ uzavírají autoři projektu.

Autoři projektu: 0,5 Studio / Pavel Nový, Vít Svoboda

Mohlo by se vám líbit

Ze startovního provizorního bytu se nakonec stalo bydlení pro tříčlennou rodinu

Původně to měl být startovní byt, ale Anežce s Kryštofem se v útulném provizoriu 2+KK pražského činžáku zalíbilo natolik, že se rozhodli zakomponovat do ložnice kouzek pro syny a chvíli se tu ještě zdržet.
marianne.cz
Zdroj článku

Související články

Byt
Mladá rodina se s interiérem starého bytu popasovala na jedničku

Mladá rodina se s interiérem starého bytu popasovala na jedničku

Byt
 Tajemství dokonalé rekonstrukce historického bytu v Bubenči: Interiér je nejen krásný ale také maximálně funkční

Tajemství dokonalé rekonstrukce historického bytu v Bubenči: Interiér je nejen krásný ale také maximálně funkční

Byt
Úžasná proměna malého bytu: Architekti odhalili skrytý potenciál a přidali úchvatné mezipatro

Úžasná proměna malého bytu: Architekti odhalili skrytý potenciál a přidali úchvatné mezipatro

Byt
Útulnost a minimalismus spojené v jednom: Podívejte se na tento atypický byt plný inspirace

Útulnost a minimalismus spojené v jednom: Podívejte se na tento atypický byt plný inspirace