Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Byt

Stísněný žižkovský byt v přízemí ohromujícím způsobem přifoukli

Info ikona
Stísněný žižkovský byt v přízemí ohromujícím způsobem přifoukli

Materiálově něžné, ale prostorově nekompromisní řešení zásadně zvýšilo obytné kvality stísněného bytu v žižkovském přízemí. Základní princip kompletní rekonstrukce spočíval ve vytvoření velkorysého obytného prostoru, který vznikl na půdorysu původní kuchyně, jídelny a ložnice.

Terezie Benoni | 27. 03. 2023

„Tento projekt byl specifická a zároveň srdcová záležitost – jedná se totiž o byt pro našeho kamaráda, a shodou okolností také zakladatele studia U/U, které kultivuje veřejný prostor českých obcí zejména výbornými skateparky. Vzájemná důvěra tak byla významným aspektem návrhu i realizace,“ vysvětlují autoři projektu architekti David Neuhäusl a Matěj Hunal z ateliéru NEUHÄUSL HUNAL. „Základní princip kompletní rekonstrukce spočíval ve vytvoření velkorysého obytného prostoru, který vznikl na půdorysu původní kuchyně, jídelny a ložnice. Sjednocení dispozice umožnilo přístup světla ze dvou směrů a zesílilo vizuální kontakt se zelení na dvoře. Hygienické zázemí a vstupní chodba byly taktéž kompletně zrekonstruovány, ale jejich půdorys se až na zrušení dveří do bývalé ložnice nijak neměnil.“ Nábytek je vyrobený z březové překližky, kuchyňská linka podle autorského návrhu je z lakované MDF desky, pracovní deska z HPL laminátu. Dominantou jsou parkety z bukového masivu.

Galerie: Byt s pódiem
Mohlo by se vám líbit

Multifunkční pódium

Hlavnímu a jedinému pokoji dominují dva hlavní prvky reprezentující dvě hlavní funkce: kuchyně a multifunkční pódium, která slouží jako postel, úložný prostor, knihovna, šatna i lavice. Dřevěný blok na spaní, růžový blok na vaření. Bývalá ložnice se plošně de facto transformovala do platformy a tím si s lehkou nadsázkou zachovala svoji funkci. Orientace postele a její vyšší poloha přináší příjemný a uklidňující výhled do zeleně. Platforma tvoří kompoziční základ prostoru a její kompaktnost podporuje vzdušnost i neformální atmosféru. Dialog obytné a obsluhující sekce bytu je podtržen použitými materiály a jejich jednoznačnou barevností. Koupelna, kuchyně, toaleta a chodba – vše v potenciálním kontaktu s vodou – jsou definovány růžovou barvou nábytku, dlažby i obkladu, zatímco úložné prostory, a především multifunkční platforma jsou vyrobeny z březové překližky. Pro jemnější vyznění bytu byla vybrána kruhová svítidla i zrcadla.

 

Mohlo by se vám líbit
Zdroj článku