Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Byt

Ve starém dvoupokojovém pavlačovém bytě odstranili příčky a pustili do dřív tmavého interiéru denní světlo

Info ikona
Ve starém dvoupokojovém pavlačovém bytě odstranili příčky a pustili do dřív tmavého interiéru denní světlo

Bratislavský starý byt pro mladý kreativní pár se vstupem z pavlače byl rozdělený na dvě tmavé podélné části. Autoři rekonstrukce odstranili příčky a vytvořili příčné dělení bytu závěsem, čímž jej otevřeli k terase.

Terezie Benoni | 17. 05. 2023

„Byt jako komponovaná scéna objektů v různých vrstvách, která se mění vzhledem k celodennímu procesu bytí v prostoru. Otevírání a zavírání prostor umožňuje dynamickou změnu vnímání místností a jejich prolínání, přizpůsobené aktuální potřebě a náladě,“ popisují své úvahy nad bratislavským bytem autoři jeho rekonstrukce z ateliéru Grau Architects. „Původní dispozice bytu byla podélně dělená na dva prostory, které však kvůli hloubce dispozice nebyly dostatečně prosvětleny a uprostřed bytu vytvářely nevyužitelný prostor. Tento stav jsme se rozhodli narušit a podélné členění jsme nahradili příčným. Hlavní obývací zónu jsme otevřeli k terase na celou šířku bytu v prvním plánu. Ve druhém plánu jsme umístili kuchyň a ložnici, které sdílejí stejný výhled na terasu přes obývací část. Hygienu a WC jsme nechali na původním místě.“

Galerie: Bratislavský byt s pavlačí
Mohlo by se vám líbit

V nájemním bytě si kuchyň postavil v předsíni hned za vchodovými dveřmi a výsledek je vskutku dechberoucí!

Jaroslav studoval design, ale když se mu podařilo získat nájem v super bytě, raději přivolal na pomoc dřívější spolužačku, designérku Andreu Kroupovou. „Já se oboru něvenuji a vím, že udělat tu nejlepší možnou kuchyň hned za vchodovými dveřmi dokáže jen ona,“ říká Jaroslav.
marianne.cz

Nábytek místo stěn

„Celý prostor jsme směrem od terasy vnímali jako scénu s funkčními vrstvami, první část je jeviště, obývací část s pracovním koutem. Druhá scéna je kuchyň a ložnice, které jsou předěleny oboustrannou skříňovou příčkou. Poslední vrstva je vstupní prostor a hygiena. Tyto příčné vrstvy předělujeme závěsy, kterými vytváříme průhledy mezi scénami bytu,“ vysvětlují architekti. Prostor je rozdělený vloženými nábytkovými objekty. Čistě funkční forma kuchyňského pultu je transformovaná do estetického objektu v tmavě modré barvě, který je zároveň jídelním stolem. Postel v ložnici vychází ze stejného principu s masivními nohama a půlkruhovým čelem, celá v sytě červené barvě. V hygienické části akcentuje tmavě modrá podlaha. Byt byl projektován pro mladý, kreativní pár muzikanta a kameramanky, kteří žijí střídavě v Praze a Bratislavě.

Autor: Andrej Olah, Filip Marčák, Jana Filipíková, Matej Kurajda, GRAU ARCHITECTS, www.grau.sk

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty a interiérovými designéry. S nejzajímavějšími účastníky vás postupně seznamujeme na našich stránkách. Mediálním partnerem soutěže je Marianne bydlení. Vítězné interiéry budou oceněni 16. května 2023 v pražském Centru současného umění DOX.

Mohlo by se vám líbit

Mini byt s bílými kachlovými kamny

Pouhých třicet metrů čtverečních má tento malý byteček postavený na přelomu minulého století. V interiéru se podařilo zachovat většinu původních prvků, jako jsou kachlová kamna, dřevěné podlahy, štuky, nebo stropní rozeta.
marianne.cz
Zdroj článku