Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Byt

Ve velkém letenském bytě si nepřáli téměř žádné dveře. Jak radikální rekonstrukce dopadla?

Jak vytvořit jeden otevřený prostor z velkého několika pokojového bytu tak, aby mezi jednotlivými místnostmi nemuseli být dveře, protože klient si jich přál co možná nejméně, ale i tak jste měli pocit, že jsou místnosti od sebe odděleny?

Terezie Benoni | 3. 04. 2023

Radikální přeměnu několika pokojového bytu v domě z vyzděného železobetonového skeletu na byt s otevřenou dispozicí dostala na starosti architektka Markéta Bromová. „Celý prostor jsme se snažili očistit, využít stávající konstrukční a technické parametry bytu. Stropní konstrukce železobetonových průvlaků s žebírky byla také přiznána. Díky tomu byt dostal surovější charakter. Nosným tématem konceptu byl výběr podlahy, která měla být v celém bytě jednotná, tedy i v koupelnách a ve sprchových koutech. Jednou z možností byla terazzová podlaha, ale po statickém posouzení jsme se s klientem rozhodli pro broušenou betonovou stěrku,“ vysvětluje autorka projektu základní motivy rekonstrukce letenského bytu. „Druhým tématem konceptu je vkládání “boxů” do otevřeného prostoru, tak aby se místnosti od sebe vyčlenily, a také se tímto způsobem oddělila soukromá část bytu od pobytové. Vkládané boxy jsou z různých materiálů a struktur.“ Hlavní dělicím prvkem prostoru je zelený vroubkovaný box, který v sobě skrývá část kuchyně s lednicí, myčkou nebo vestavnou troubou, šatní skříně v ložnici nebo také skříň, která slouží u vstupu.

Galerie: Rekonstrukce bytu na Letné
Mohlo by se vám líbit

Do rekonstrukce staré chalupy se pouštěla se strachem, přestavba ale dopadla na jedničku

Zrekonstruovat starou kamennou chalupu, tak by byly zakomponované moderní prvky citlivým způsobem, není jednoduché. Šikovní architekti ale přání majitelky splnili, aniž by jakkoli narušili dobovou atmosféru.
marianne.cz

Mosazná kuchyně

Obytná plocha bytu je 97 m².  U vstupu je malá technická komora a dvě vestavné šatní skříně. Jedna je zakomponovaná v tmavém obložení, které za roh přechází v knihovnu. Druhá se nachází v zeleném boxu. Centrálním prostorem je kuchyně s ostrovem obloženým patinovanými mosaznými panely. Ten má masivní pracovní plochu z betonu. „V ploše desky ostrovu jsou důmyslně schované prostupy do sorteru třeba na bio odpad. Ložnice se nachází za zeleným boxem. Má tři vstupy. Čelo postele využívá jako dělení stávající mohutné komínové těleso. Mezi hlavní koupelnou a ložnicí je průchozí knihovna. Druhá polovina bytu je bez jakéhokoliv dělení a příček. Je zde prostor pro jídelnu s obytnou částí. V této půlce bytu je i malá koupelna, kde je toaleta pro návštěvy. Vstup do koupelny je u zádveří bytu. Průhledy, které vznikly po odstranění většiny příček jsou někdy překvapivé, díky propojení tolika materiálům, které jsou v bytě použity,“ uzavírá architektka.

O studiu

Markéta Bromová pochází ze severu Čech, kde vystudovala architekturu v Liberci. Po škole pracovala v několika pražských ateliérech na malých i velkých projektech. Od roku 2010 vede vlastní studio. Po dvanácti letech má již za sebou spoustu práce. „Spolu s kolegyněmi se snažíme k zadání nalézt přístup, kdy si definujeme hlavní priority a stěžejní charakteristiky nebo momenty prostoru. Tvůrčí proces je pro nás cesta. Nechceme svými návrhy klouzat po povrchu. V tom nespatřujeme smysl naší práce. Baví nás hledat základní principy prostoru i objevovat další možnosti materiálů a snad s nimi i experimentovat. Je pro nás důležitý jak celkový koncept a komplexní přístup k celému zadání, tak i detail, který je podstatný při realizaci interiérů.“

 

Mohlo by se vám líbit

Mladá rodina zdědila byt v panelovém domě ze 70. let, který potřeboval radikální rekonstrukci. Jak se vydařila?

Téměř sedmdesátimetrový byt neprošel od 70. let žádnou rekonstrukcí. Bylo nutné vytvořit nové dispozice, odstranit původní jádro a přizpůsobit interiér současným potřebám.
marianne.cz
Zdroj článku

Související články

Byt
Přikoupili si kus půdy a vytvořili z malého bytu rodinné bydlení

Přikoupili si kus půdy a vytvořili z malého bytu rodinné bydlení

Byt
Úžasná proměna bytu ve Vršovicích: Z 2+1 se spojením obývacího pokoje a ložnice stalo stylové 2 KK

Úžasná proměna bytu ve Vršovicích: Z 2+1 se spojením obývacího pokoje a ložnice stalo stylové 2 KK

Byt
Zrekonstruovaný mini byt v Praze, kde nábytek z řetězce doplňují recyklované retro kousky

Zrekonstruovaný mini byt v Praze, kde nábytek z řetězce doplňují recyklované retro kousky

Byt
Příběh neuvěřitelné proměny panelákového bytu: Jak se samoživitelce podařilo pro sebe a dvojčata vytvořit moderní a pohodlný domov

Příběh neuvěřitelné proměny panelákového bytu: Jak se samoživitelce podařilo pro sebe a dvojčata vytvořit moderní a pohodlný domov